Περιφερειακές εκλογές ΑΜ-Θ 2023: Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους στη «Θ» Γ. Πεταλωτής και Κ. Κατσιμίγας

Ο πρ. Υπουργός επιβεβαιώνει την πρόταση που όμως… αρνήθηκε

Ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ θέτει όρους διευρυμένης συνεργασίας διαφορετικά… πάει σπίτι του!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρ. Υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γ. Πεταλωτής, δέχθηκε πριν λίγες ημέρες την πρόταση να είναι αυτός ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πράγμα το οποίο ο ίδιος επιβεβαιώνει σήμερα με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Θ». Ωστόσο –όπως αναφέρει- δεν δέχθηκε την τιμητική κατά τα άλλα πρόταση, καθόσον ο προσανατολισμός του παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος όμως δεν αρνήθηκε να αναφερθεί και σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρ. Δημάρχου Κομοτηνής κ. Πετρίδη, δικαιολογώντας εν μέρει την «δυστοκία» του να πει τελικά το ναι για να είναι αυτός ο εκλεκτός του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ για τις περιφερειακές εκλογές του 2023. Αποδίδοντας αυτή την «δυστοκία» στην σημαντική και υπεύθυνη θέση του Περιφερειάρχη θεσμικά, γεγονός που απαιτεί προηγουμένως ώριμη σκέψη και σοβαρές αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά σε ότι αφορά την υποψηφιότητα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κώστας Κατσιμίγας (που κατέβηκε στις εκλογές του 2019 με την «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας στην «Θ» αναφέρεται σε συγκεκριμένους πολιτικούς όρους με βάση τους οποίους θα κριθεί αν τελικά θα είναι εκ νέου υποψήφιος ή όχι, χρησιμοποιώντας μάλιστα μία ιδιαίτερα αιχμηρή «γλώσσα», ενώ αίσθηση προκαλεί και η άποψή του για τον εν δυνάμει υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Πετρίδη…   

«ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε στην «Θ» ότι «έχει υπάρξει μια συζήτηση, αλλά έχω πει ότι δεν ενδιαφέρομαι για την Περιφέρεια, γιατί είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι ένας εξαιρετικός τομέας με πολλές δυνατότητες, αλλά σε προσωπικό επίπεδο δεν με ενδιαφέρει υπό την έννοια ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να «τραβήξουν» την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπροστά. Για το Κοινοβούλιο, παίζονται διάφορα θέματα, είναι ανοικτές οι διαδικασίες και θα αποφασίσει το κόμμα. Εγώ, έχω θέσει τον εαυτό μου στην διάθεση του κόμματος όπου χρειάζεται ενίσχυση, για να αξιοποιηθεί η παρουσία μου, υπό την έννοια ότι θέλω να ενισχυθεί η παρουσία του ΠΑΣΟΚ και θεωρώ επίσης ότι η περιοχή μας, η Θράκη, έχει ανάγκη από ενίσχυση. Ωστόσο είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται κεντρικά και με πολλές παραμέτρους της περιοχής μας. Η Βουλή είναι πιο κοντά και στα ενδιαφέροντά μου και στις δυνατότητές μου. Τα θέματα των ψηφοδελτίων είναι ανοικτά θέματα, γίνονται ακόμη επεξεργασίες, υπάρχουν προτάσεις από μια επιτροπή ψηφοδελτίων, υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι είναι πολύ σοβαροί και σημαντικοί. Όλα αυτά θα τύχουν κεντρικής επεξεργασίας».

Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι έχει αναλάβει και τον τομέα άμυνας του ΠΑΣΟΚ, που όπως υπογράμμισε «πιστεύω ότι είναι και μια τιμή στην Θράκη, η οποία στο θέμα της άμυνας επί πολλές δεκαετίες είναι σε «πρώτη γραμμή» και μπαίνει μπροστά και με τις δυνάμεις της και με την κοινωνία της».

«ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ… ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ»

Αναφορικά με την άλλη προτεινόμενη υποψηφιότητα από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, αυτή του πρώην Δημάρχου Κομοτηνής Γ. Πετρίδη, ο οποίος δεν την έχει αποδειχθεί (τουλάχιστον επίσημα ακόμη), ο κ. Πεταλωτής τονίζει ότι «ο Γιώργος Πετρίδης είναι ένας άνθρωπος σημαντικός και σοβαρός, που έρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που την γνωρίζει πολύ καλά, έχει όλες τις δυνατότητες και είναι θέμα δικό του να αποφασίσει. Αυτό δηλώνει (σ.σ. το ότι δεν έχει δώσει οριστική απάντηση) και την σοβαρότητα του προσώπου, γιατί το να δηλώσει κάποιος ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, αν είναι σοβαρός το σκέφτεται πού σοβαρά και μετρημένα. Διότι δεν είναι μια τυχαία υποψηφιότητα και άρα θα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα της σοβαρότητας…Θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την Περιφέρειά μας. Δεν θέλω να μπω σε ονόματα. Η θέση του Περιφερειάρχη είναι μια πολύ σημαντική θέση και είναι και πολύ σύνθετο το ζήτημα, υπό την έννοια ότι πρέπει να καταρτισθεί ένα ψηφοδέλτιο από σοβαρούς ανθρώπους από όλη την Περιφέρεια. Η Περιφέρειά μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να δουλέψουν και πιστεύω ότι θα βρεθούν, γιατί πρέπει να πάμε μπροστά με συναινέσεις, με συμφωνίες – ίσως και υπερκομματικές – γιατί στην Τ.Α τα πράγματα είναι πολύ ευρύτερα από τα κομματικά κριτήρια και από τα κομματικά διακυβεύματα».

«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ…»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με άλλους πολιτικούς χώρους, ο ίδιος απαντά ότι «αυτό δεν το ξέρω. Είναι ζητήματα σύνθετα και λεπτά. Μακάρι να υπάρχουν λύσεις που θα βοηθήσουν γενικώς την Περιφέρεια στο να ενισχυθεί περισσότερο»

«ΕΘΕΣΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ – ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Κατσιμίγας μιλώντας στην «Θ», αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη εκ νέου υποψηφιότητά του, όμως με κάποιες προϋποθέσεις και πολιτικούς όρους ευρύτερων συνεργασιών του χώρου της κεντροαριστεράς, τονίζοντας τα εξής: «καταρχήν, το κλίμα θα αλλάξει άρδην μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν (όταν γίνουν). Σίγουρα, το ξεκάθαρο σκηνικό θα διαμορφωθεί μετά από αυτές. Μέχρι τότε, πιστέψτε με, ο,τι σχήμα δημιουργηθεί, θα είναι σχήμα το οποίο θα είναι υπο αίρεση. Εγώ, έχω θέσει κάποιους πολιτικούς όρους για το αν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Οι πολιτικοί όροι που θέτω, είναι ότι δεν θα κατέβω με την στήριξη μόνον ενός κόμματος. Θα κατέβω με την στήριξη όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς και εφόσον, το αυτοδιοικητικό σχήμα του κόμματος που εξακολουθεί να στηρίζει την διοικούσα παράταξη (δηλαδή την παράταξη που στηρίχθηκε από την ΝΔ) αποκηρύξει τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με την διοικούσα παράταξη και μιλώ για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά δύσκολο αλλά εν πάση περιπτώσει, για εμένα είναι απαράβατος όρος. Μην ξεχνάτε ότι έχω και κάποια χρόνια στην αυτοδιοίκηση και δεν μπορώ να «ξαναπαίξω» ούτε να κατέβω με σχήματα θνησιγενή. Εάν κατέβω, θα κατέβω με σχήμα που ουσιαστικά θα διεκδικήσει την διοίκηση της ΠΑΜΘ και για να γίνει αυτό χρειάζομαι ευρεία στήριξη, αλλά η ευρεία στήριξη έχει και κάποιες «πύρινες γραμμές» τις οποίες δεν μπορώ να ξεπεράσω. Πρέπει να αποκηρύξουν το γεγονός κατά αρχήν και να μην συμμετέχουν τα άτομα τα οποία στήριξαν με τον «Α» ή «Β» τρόπο την σημερινή διοίκηση».

«ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ…»

Σε σχόλιο της «Θ» ότι ο νυν επικεφαλής κ. Κώστας Σιμιτσής, δήλωσε πως «κρεμά» τα αυτοδιοικητικά του «υποδήματα» και ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει ως νέο υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ τον κ. Γιώργο Πετρίδη, ο κ. Κατσιμίγας τονίζει ότι «ας δούμε πρώτα την ανακοίνωση και στην συνέχεια, συζητάμε. Η υποψηφιότητα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Έχει διαρρεύσει αυτή η είδηση αλλά από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δεν δικαιούμαι να κάνω κάποιο σχόλιο αυτήν την στιγμή. Γνωρίζω τον κ. Πετρίδη. Δεν θεωρώ ότι ήταν ο πιο επιτυχημένος Δήμαρχος Κομοτηνής και εν πάση περιπτώσει, αυτά θα τα δούμε στην πορεία».

«ΑΝΑΜΕΝΩ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΩ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΟΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣ»

«Αναμένω πολιτικές εξελίξεις για να λάβω και εγώ τις αποφάσεις μου, οι οποίες δεν είναι εύκολες. Διότι και εγώ δεν πρόκειται να ξανακατέβω υποψήφιος έχοντας την στήριξη ενός μόνο κόμματος, το οποίο δεν έχει και ιδιαίτερη αυτοδιοικητική κουλτούρα και εμπειρία και αυτοδιοικητικές «δυνάμεις». Μπορεί να έχει ένα πολιτικό κύρος. Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Με στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός και μέσα στις τάξεις μου έχω και μέλη του ΠΑΣΟΚ που είναι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Πιστεύω ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που μπορούν να συνεχίσουν. Δεν θεωρώ ότι είμαι αναντικατάστατος σε καμία περίπτωση. Ωστόσο αν οι συγκυρίες το επιβάλλουν, μπορεί και να δεχθώ, εφόσον αυτό που θα ηγηθώ θα είναι ένα βιώσιμο σχήμα που – με αξιώσεις – θα διεκδικήσει την Περιφέρεια» συνέχισε ο ίδιος, ενώ μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ (υπό την «ομπρέλα» του οποίου κατήλθε, σημειώνει «είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ποιος άλλος θα στηρίξει μια δική μου υποψηφιότητα αν δεν την στηρίξει η κεντροαριστερά; Είμαι γέννημα – θρέμμα αυτού του χώρου. Επομένως αν λείπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι παύει να έχει ενδιαφέρον και το εγχείρημα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του στρατηγικές».