«Περίεργες» δηλώσεις Χ. Ζεϊμπέκ περί… «αυτονόμησης» των μουφτειών

Γ. Χατζηθεοδώρου: «Δεδομένο ότι οι μουφτήδες θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι»

Χ. Ούτση: «Αφού το ψήφισε στη Βουλή ο Ζεϊμπέκ και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι βουλευτές»

 

Για τις δηλώσεις του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζειμπέκ ο οποίος σύμφωνα με το «tourkikanea.gr» αναφερόμενος στην τροπολογία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των μουφτειών σημείωσε ότι «ο βασικός στόχος αυτού του νόμου είναι να καταστούνε οι μουφτείες κρατικές υπηρεσίες. Δηλαδή οι μουφτείες θα λειτουργούνε σαν δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό εμείς δεν το επιθυμούμε. Εμείς επιθυμούμε οι μουφτείες μας να είναι αυτόνομες», μιλούν στην «Θ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου και η Τομεάρχης Θράκης των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Χρύσα Ούτση.

Μάλιστα αναφέρονται και στην «Σαρία» η οποία αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και αναμένεται να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, αν και καθυστερημένα.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Ζειμπέκ –σύμφωνα με το tourkikanea.gr- έγιναν στα πλαίσια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ.

 

 «ΠΡΩΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Χατζηθεοδώρου ανέφερε στην «Θ» πως «από την στιγμή που οι Μουφτείες μπαίνουν σε ένα συγκεκριμένο νόμο, είναι δεδομένο ότι οι Μουφτήδες θα είναι δημόσιοι λειτουργοί και θα πληρώνονται κανονικά από το ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε ο νόμος για την «Σαρία» και για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Μουφτή και ποιες των δικαστηρίων δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Παραμένει ως εκκρεμότητα. Η θρησκευτική αυτονομία είναι λογικό να υπάρχει. Μπορεί κάποιος να μιλήσει για το ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη θρησκευτική αυτονομία στους Μητροπολίτες; Δεν καταλαβαίνω ποιος συμφωνεί και ποιος διαφωνεί, αλλά επειδή το «fake news» κυκλοφορεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, το πιο σημαντικό είναι να τελειώσει και ο νόμος για την «Σαρία» και να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ενός και ποιες του άλλου. Υπάρχει ένας σχεδιασμός για το πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά. Περιμένουμε λοιπόν τον νόμο για την «Σαρία» ο οποίος πραγματικά έχει αργήσει, ενώ έγινε το πρώτο βήμα με τους Μουφτήδες».

«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ… ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ!»

Από την πλευρά της η κ. Ούτση εξήγησε ότι «οι Μουφτείες είναι αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες και αυτό το θέμα έχει τελειώσει με την τροπολογία που ψηφίστηκε. Οπότε δεν μπορούν να είναι αυτόνομες και μάλιστα αυτό ψηφίστηκε στην Βουλή από όλους, πλην της Χρυσής Αυγής. Και αφού θέλαμε διαφάνεια και νομιμότητα, για αυτόν τον λόγο «πέρασε» και η συγκεκριμένη τοπολογία, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι το οποίο έχει τελειώσει. Ας σταματήσει λοιπόν ο διχασμός και ας αρχίσει ο σεβασμός».

 

«ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΑΥΤΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

«Από ο,τι έχω διαβάσει στον τουρκόφωνο τύπο, για αυτήν την συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Ζειμπέκ, είναι αντίθετοι στο ΠΔ για την Σαρία και θέλουν την πλήρη απόσυρση του δεύτερου μέρους που αφορά την οργάνωση της διεύθυνσης για τις δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του Μουφτή» συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «όσον αφορά το ΠΔ που είναι σε δημόσια διαβούλευση για πρώτη φορά, αφορά τις δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του Μουφτή, την οργάνωση της υπηρεσίας, τηρεί κατά γράμμα την Συνθήκη της Λωζάνης με την οθωμανική γραφή (σ.σ Αραβική), σέβεται τους μουσουλμάνους της Θράκης και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Δεν αφορά την θρησκευτική αυτονομία, γιατί η θρησκευτική αυτονομία στα αναγνωρισμένα δόγματα κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Οπότε σαφέστατα δεν μιλάμε για θρησκευτική αυτονομία και σαφέστατα δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτονομία των Μουφτειών».

 

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ Χ. ΖΕΙΜΠΕΚ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

Κλείνοντας η ίδια τόνισε πως «από εκεί και πέρα το ΠΔ είναι σε δημόσια διαβούλευση όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει τις παρατηρήσεις του και τις προτάσεις του και αυτό είναι ένας ανοιχτός διάλογος με όλη την μουσουλμανική μειονότητα και όχι με ομάδες ανθρώπων» ενώ αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ, σημείωσε ότι «ο βασικός στόχος είναι η διαφάνεια και η νομιμότητα την οποία ψήφισαν τόσο κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ όσο και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι Βουλευτές της Θράκης».