«Πέφτει»… η κυβέρνηση;

Μετά και την ανεξαρτητοποίηση Γ. Λαζαρίδη…

Χ. Ούτση: «Η πολιτική δεν έχει αδιέξοδα – θα γίνουν προσχωρήσεις»

Γ. Χατζηθεοδώρου: «Ο Μητσοτάκης θυμάται τον αποστάτη πατέρα του»

 

Τη δεύτερη απώλειά της μέσα σε λίγες ημέρες καταγράφει στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς μετά τον Δημήτρη Καμμένο και ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ μόλις ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Έτσι, το κυβερνητικό στρατόπεδο μετρά πλέον 152 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ επτά.

Παρά το γεγονός ότι η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη προκάλεσε αιφνιδιασμό και φαινομενικά τουλάχιστον μαρτυρά ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες που φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ενδεχομένως με απρόβλεπτη κατάληξη, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν, καθώς εδώ και καιρό μιλούν για «εφεδρείες».

Το ρόλο αυτό π.χ. θα μπορούσαν να παίξουν είτε ανεξάρτητοι βουλευτές είτε προερχόμενοι – σύμφωνα με πληροφορίες – από την Ένωση Κεντρώων, ενώ στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης βρίσκεται και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

Για όλα τα παραπάνω μιλούν στην «Θ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου ο οποίος κάνει λόγο για «εφεδρείες» ενώ δεν παραλείπει επισημάνει ότι ενδέχεται και άλλη αποχώρηση από την συγκυβέρνηση καθώς και η Τομεάρχης Θράκης των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων»… Η κ. Χρύσα Ούτση αναφερόμενη στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη σημειώνει ότι «ήταν αυτός (μαζί με κάποιους άλλους) που είπε ότι τον παρενοχλούν, τον στοχοποιούν, ότι φοβάται να πάει στην Θεσσαλονίκη και επάνω σε αυτό ο Πάνος Καμμένος, δημόσια στα ΜΜΕ, είπε οτι κάποιοι βουλευτές του απειλούνται και εκβιάζονται και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα λέγοντας ότι θα δώσουν τα τηλέφωνά τους για να γίνει έλεγχος και να βρεθούν αυτοί που το κάνουν. Ο κ. Λαζαρίδης, αντί να κάνει αυτό -γιατί εμένα αν με απειλούσε κάποιος θα πήγαινα στον Εισαγγελέα- προστάτευσε προφανώς αυτούς που τον απειλούσαν και θέλησε να παραιτηθεί».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΑΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ»

Ειδικότερα ο κ. Χατζηθεοδώρου αναφέρει ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια οριακότητα στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση είναι συμπαγής. Ήταν γνωστό έτσι και αλλιώς ότι θα υπάρξουν αυτές οι «ανεξαρτητοποιήσεις» (εγώ θα τις έλεγα αποστασίες) και του Δημήτρη Καμμένου αλλά και του Γιώργου Λαζαρίδη και μπορώ να σας πω ότι ίσως υπάρχει και κάποιος ακόμη που μπορεί να φύγει. Βεβαίως και υπάρχει τέτοιο σενάριο, αλλά το 151 θα είναι επίσης πάλι μια ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη. Από εκεί και πέρα, αυτήν την στιγμή η συγκυβέρνηση έχει περάσει από σαράντα κύματα, έχει δείξει μια τεράστια ανθεκτικότητα και νομίζω πως τελικά αυτοί που δεν αντέχουν  φεύγουν γιατί προφανώς ή τα λεφτά είναι πολλά ή υπάρχουν κάποια άλλα επιχειρηματικά συμφέρονται. Νομίζω όμως ότι θα κρατήσει και θα είναι δυνατή. Βλέπουμε ότι το σύστημα προσπαθεί να οργανώσει μια θεσμική εκτροπή και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις επιχειρηματία (μέσα στα μπουζούκια) που ανέφερε ότι «η Χούντα πέφτει». Φάνηκε επίσης και από την επόμενη ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την μομφή κατά της κυβέρνησης και πήρε την απάντησή του με τους 154 Βουλευτές, φάνηκε και από την στάση Μπαρμπαρούση μέσα στην Βουλή. Δείχνοντας ότι αυτό το σύστημα αντιστέκεται και παίζει τα ρέστα του. Εμείς όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε και θα ήθελα να σας πω ότι μέσα στην Δημοκρατία υπάρχουν εφεδρείες που μπορεί να είναι και τρεις και τέσσερις και πέντε και έξι (και μέσα σε αυτό το κοινοβούλιο) οι οποίες θα στηρίξουν αυτήν την μεγάλη προσπάθεια της χώρας, γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια και φτάνουμε στο τέλος στις 20 Αυγούστου όπου εκεί πλέον θα μπει και η υπογραφή».

 

«Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΤΗ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ – ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ»

«Η λύση του μακεδονικού, ενός μεγάλου ζητήματος, η λύση της εξόδου από την χώρα χωρίς πιστοληπτική γραμμή κρίσης, χωρίς εμπόδια, με ένα καθαρό πλέον, οικονομικό περιβάλλον, τρομάζουν την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, γιατί ο ίδιος προφανώς θυμάται τον αποστάτη πατέρα του το 1965. Όμως το 2018 δεν είναι 1965» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι «στην Δημοκρατία υπάρχουν πάντα εναλλακτικές. Αυτήν την φορά, νομίζω ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων πάρα πολλοί άλλοι βουλευτές που θέλουν να στηρίξουν αυτήν την μεγάλη προσπάθεια. Η χώρα δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία και δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης και αυτή η Νέα Δημοκρατία (που έφτιαξαν ο Άδωνις και ο Βορίδης) θέλουν πραγματικά να δημιουργήσουν θεσμική εκτροπή έτσι ώστε η χώρα να μην πάει μπροστά για να μην καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την μεγάλη επιτυχία. Όμως εγώ τονίζω και το ξαναλέω ότι δεν είναι επιτυχία αυτής της κυβέρνησης αλλά επιτυχία του ελληνικού λαού, είναι επιτυχία της χώρας.

«Ο Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ…ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ»

Από την πλευρά της η κ. Ούτση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν απειλείται με την παραίτηση του κ. Λαζαρίδη διότι εάν κάποιοι έχουν plan A και plan B, σίγουρα η πρώτη θα είναι η κυβέρνηση. Οπότε πάρα πολύ σύντομα θα γίνουν προσχωρήσεις στην συγκυβέρνηση, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Αυτό που αντιμετωπίζουν οι ΑΝ.ΕΛ είναι σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση, αλλά αν πάρουμε το «ιστορικό» από το 2012, οι ΑΝ.ΕΛ έχουν περάσει από τέτοια κύματα και τέτοιες τρικυμίες, οπότε είμαστε συνηθισμένοι, συνεχίζουμε και δεν μας πτοεί τίποτα. Μας πτοεί μόνο το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται κάποιες συμπεριφορές. Ο κ. Λαζαρίδης για παράδειγμα στην κοινή εκτελεστική που είχαμε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν αυτός (μαζί με κάποιους άλλους) που είπε ότι τον παρενοχλούν, τον στοχοποιούν, ότι φοβάται να πάει στην Θεσσαλονίκη και επάνω σε αυτό ο Πάνος Καμμένος, δημόσια στα ΜΜΕ, είπε οτι κάποιοι βουλευτές του απειλούνται και εκβιάζονται και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα λέγοντας ότι θα δώσουν τα τηλέφωνά τους για να γίνει έλεγχος και να βρεθούν αυτοί που το κάνουν. Ο κ. Λαζαρίδης, αντί να κάνει αυτό -γιατί εμένα αν με απειλούσε κάποιος θα πήγαινα στον Εισαγγελέα- προστάτευσε προφανώς αυτούς που τον απειλούσαν και θέλησε να παραιτηθεί. Στην πολιτική όμως δεν μπορείς να «πετάς» την ευθύνη σαν «ψείρα» από τον γιακά σου. Την αναλαμβάνεις και έχεις μια συνέπεια. Ο κ. Λαζαρίδης δεν φάνηκε να έχει συνέπεια. Επειδή είδαμε κάποια καλά χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα του, του ζητήσαμε και του ζητούμε να παραδώσει την έδρα (κάτι που δεν κάναμε για τον Δημήτρη Καμμένο) γιατί μπήκε ως πρώτος επιλαχών και βγήκε με λίστα. Ο κόσμος δηλαδή ψήφισε το κόμμα. Για αυτό και του ζητούμε να δώσει την έδρα».

 

«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ – ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙΣ»

«Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Λαζαρίδης είναι μπερδεμένος ή είναι κάπου εγκλωβισμένος. Αυτοί που τον κατηγορούν για χρηματισμό, τον κατηγορούν βάσει δηλώσεων κάποιων επιχειρηματιών οι οποίοι έπαιζαν στοιχήματα και λέγανε ότι «θα φύγει αυτός» και «θα φύγει εκείνος». Έχοντας υπόψιν αυτά, για αυτό το λένε» συνέχισε η ίδια, ενώ αναφορικά με το από εδώ και πέρα και το τι μέλλει γενέσθαι με την συγκυβέρνηση και την…οριακή πλειοψηφία σημειώνει ότι «η πολιτική δεν έχει αδιέξοδα. Πιστεύω ότι θα γίνουν προσχωρήσεις».