«Πάρκαραν» έξω από την Αντιπεριφέρεια οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ν. Ξάνθης

Εντυπωσιακή η είσοδος στην πόλη, με τρακτέρ, αγροτικά, κόρνες και αναμμένους φάρους

Με μηνύματα σε κυβέρνηση και ΕΕ, οι δηλώσεις τους – «Θα φανεί» αν θα κλιμακώσουν κι άλλο

Εντυπωσιακή είσοδο στην πόλη, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, κόρνες και αναμμένους φάρους, έκαναν σήμερα το πρωί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ξάνθης, η μηχανοκίνητη πορεία των οποίων κατέληξε έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όπου και θα παραμείνουν μέχρι και αύριο το μεσημέρι.

Κατά τον χαιρετισμό τους, τόσο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, όσο και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, αναφέρθηκαν συνοπτικά στα κοινά προβλήματα των κλάδων (σε Ελλάδα και Ευρώπη), στους λόγους της  κινητοποίησης καθώς και στις διεκδικήσεις τους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο  πρώτος έκανε λόγο για μια «συμβολική και ταυτόχρονα δυναμική» κίνηση, που στέλνει το μήνυμα ότι «και εμείς είμαστε οργανωμένοι» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι  «είμαστε εδώ για να πάρουμε κάτι παραπάνω και αυτό το παραπάνω που θέλουμε, έρχεται από δυο κατευθύνσεις. Η μια είναι της ελληνικής κυβέρνησης όσο να αφορά σε κάποια πράγματα και η άλλη είναι της ΕΕ», ενώ ο δεύτερος στάθηκε στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν φθηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ζητάμε λέφτα και ελεημοσύνη από την κυβέρνηση. Ζητάμε τον κόπο μας».

Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, μετέφεραν επίσης ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης  κ. Μουσταφά  Μουσταφά Ογλού, αλλά και η γραμματέας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης κ. Παναγιώτα Ρόιδου.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ  ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ»

Σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Δαλάτσης, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν θα κλιμακωθούν περεταίρω οι κινητοποιήσεις, καθόσον η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζουν ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες – Ξεπεράσαμε τα δημοσιονομικά όρια», ο κ. Δαλάτσης απαντά:

«Σαφώς και ελπίζουμε να πάρουμε κάτι ακόμη από την κυβέρνηση. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λίγες μέρες νωρίτερα έλεγε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να δώσει κάτι παραπάνω – είχαν πει ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, ότι θα δώσουν φθηνό ρεύμα για 5-6 μήνες – και είδαμε λοιπόν ότι αναδιπλώθηκε μετά από λίγο καιρό και υπήρξε μια σημαντική μείωση – ομολογούμε – στο αγροτικό ρεύμα. Το ίδιο εκτιμούμε ότι γίνεται και τώρα. Υπάρχουν κάποια περιθώρια και από την κυβέρνηση, αλλά οι κινητοποιήσεις δεν έχουν αντίκτυπο μόνον την ελληνική κυβέρνηση που οφείλει να λάβει κάποια μέτρα. Έχει να κάνει και με την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο όπου και εκεί ψηφίζουν. Πρέπει να καταλάβουν και αυτοί οι κύριοι και κυρίες που αποφασίζουν για εμάς αλλά και για άλλους ευρωπαίους συναδέλφους ότι δεν είμαστε τυχαία όλοι στον δρόμο, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και για αυτό είμαστε εδώ. Δεν είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε χρήματα ώστε να έχουμε μια πολύ άνετη ζωή. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε συνθήκες ώστε να μπορούμε να καλλιεργούμε. Και το να καλλιεργούμε εμείς και να παράγουν γάλα και κρέας οι κτηνοτρόφοι, είναι σημαντικό. Συμβάλλουμε στην παγκόσμια σίτιση αλλά και στην σίτιση των συνανθρώπων μας στην ΕΕ. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, οι κινητοποιήσεις γίνονται – και εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν να γίνονται – επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να δοθούν κάποια χρήματα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Για αυτό είμαστε εδώ. Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους και λιγότερη στους πολιτικούς».

«ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ…»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην «έσχατη μορφή διαμαρτυρίας» όπως την χαρακτηρίζουν, που είναι το κλείσιμο των δρόμων, ο κ. Δαλάτσης σημειώνει ότι «αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Εκτιμώ ότι θα αποφύγουμε να φτάσουμε σε κλείσιμο των δρόμων. Θέλω να πιστεύω ότι και στο τέλος του μήνα – κατά το συμβούλιο της ΕΕ για την αγροτική πολιτική – θα ληφθούν αποφάσεις και θα αναδιπλωθούν αυτοί οι κύριοι και κυρίως να αντιληφθούν πως ο,τι αποφάσεις λαμβάνουν είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Δεν μπορεί να βάζουν περιορισμούς στο πώς να παράγει ο ευρωπαίος παραγωγός και κτηνοτρόφος και την ίδια στιγμή να γίνονται αθρόες εισαγωγές από τριτοκοσμικές χώρες, χωρίς κανέναν έλεγχο της παραγωγής παρά με δειγματοληπτικούς ελέγχους των προϊόντων που καταναλώνουμε, εκτός αν θέλουν να εξαλείψουν το επάγγελμα. Αυτό είναι κουβέντα και μπορούμε να την κάνουμε».

«ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Ψεμματάς, υπογράμμισε  οτι «εμείς πάντα λειτουργούμε με το συντονιστικό όργανο της ΑΜΘ. Αν η κυβέρνηση δεν δει κάποια από τα προβλήματα που έχουμε θέσει, θα ξαναμιλήσουμε για την επόμενη δράση που θα έχουμε. Αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση αν θέλει να έχει κτηνοτρόφους και αγρότες, πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα που υπάρχει, για να μπορέσουμε να υπάρχουμε, να παράγουμε γάλα, κρέας και σιτηρά και για να μπορεί και ο καταναλωτής να τρώει ελληνικά προϊόντα, γιατί αυτήν την στιγμή με αυτό που συμβαίνει δεν θα υπάρχει τίποτα από την Ευρώπη. Προσπαθούν να καταστρέψουν τον πρωτογενή τομέα όλης της Ευρώπης. Είμαι ικανοποιημένος από την συμμετοχή και ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που είναι εδώ. Ο πρωτογενής τομέας είναι δύσκολος. Άλλοι είναι στα ζώα, άλλοι δεν μπορούν να έρθουν, αλλά υπάρχουν και άλλοι που θα έρθουν και θα συμμετέχουν στον αγώνα που θα κάνουμε».

«ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ – Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ»

Τέλος, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, σημείωσε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε αυτό το ηρωικό συλλαλητήριο των αγροτών έξω από την Π.Ε Ξάνθης. Ως ΑΔΕΔΥ και ως Δημόσιοι Υπάλληλοι είμαστε συμπαραστάτες σε ο,τιδήποτε γίνεται από τους αγρότες. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει και με την προηγούμενη κινητοποίηση στην Κομοτηνή όπου παραβρεθήκαμε. Η ΑΔΕΔΥ της Ξάνθης και της Ελλάδος στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε οι αγρότες είναι άνθρωποι δικοί μας. Είμαστε από τους πρώτους που είπαμε ότι είμαστε κατά του κοινωνικού αυτοματισμού και αυτό το αποδεικνύουμε με την συμπαράσταση και την παρουσία μας. Η κοινωνία πρέπει να έχει κοινωνική συνοχή και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ο πρωτογενής τομέας που παράγει. Για να υπάρχει όμως κοινωνική συνοχή, πρέπει να έχουν και τα ανάλογα χρήματα για την διαβίωσή τους, Αυτό επιδιώκουμε, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους».