Όσα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη με Σολτς στο Βερολίνο

 

Οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας όπως η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ και η διεύρυνση, καθώς και η κρίση στην Μέση Ανατολή βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προσφέρουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή συνεργασία, υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ζήτημα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα.
Αναφορικά με την εν εξελίξει συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία και να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ, και ειδικότερα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ωστόσο υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι αυτή εξαρτάται από τις επιδόσεις των ίδιων των υποψηφίων χωρών και αυτό αφορά και στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν τέλος απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με αιχμή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε και για τις τελευταίες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.