«Ώρα μηδέν» για τους 365 υποψηφίους των «Ωνάσειων» Σχολείων της Ξάνθης

Την Κυριακή 4 Μαΐου οι εξετάσεις – Μια μέρα πριν για το Πρότυπο Εκκλησιαστικό

Οι αριθμοί των υποψηφίων και των τμημάτων των σχολείων

182 για το Ωνάσειο Λύκειο και 183 για το Ωνάσειο Γυμνάσιο, είναι οι υποψήφιοι μαθητές στην Ξάνθη, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην διαδικασία των εξετάσεων την Κυριακή 4 Μαΐου.

Μια νέα διαδικασία για την οποία μίλησε στην «Θ», η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Μάλαμα Σιδηροπούλου, αναφερόμενη σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αλλά και στους αριθμούς των τμημάτων για Α’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου των «Ωνασείων» της Ξάνθης.

«1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ 2Ο ΓΕΛ ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – 2,5 ΚΑΙ 3 ΩΡΕΣ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ»

Πιο αναλυτικά, η κ. Σιδηροπούλου αναφέρθηκε στα εξεταστικά κέντρα της Ξάνθης και στην όλη διαδικασία των εξετάσεων λέγοντας: «τα εξεταστικά κέντρα, έχουν οριστεί. Για το Γυμνάσιο είναι το 1ο Γυμνάσιο και για το Λύκειο, το 2ο ΓΕΛ. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Μαΐου. Στις 3 Μαΐου, θα διενεργηθούν οι εξετάσεις για το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Ξάνθης, με εξεταστικό κέντρο επίσης το 1ο Γυμνάσιο. Έχουν αναρτηθεί ήδη οι πίνακες με τα παιδιά που έχουν υποβάλλει αίτηση για τα Ωνάσεια και μάλιστα υπάρχει στήλη στον πίνακα που δείχνει αν τα παιδιά έχουν καταθέσει δικαιολογητικά και για κάποια μαθησιακή δυσκολία, αν υπάρχει αυτή, διότι σε αυτά τα παιδιά δίνεται παραπάνω χρόνος εξέτασης. Επίσης, υπάρχει στήλη και για τα παιδιά που έχουν την εντοπιότητα και φυσικά έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν και γνώσεις αλλά και – περισσότερο – δεξιότητες. Το επίπεδο είναι χαμηλό, αν και υπάρχει μια διαβαθμισμένη δυσκολία. Το μεγαλύτερο μέρος όμως των εξετάσεων, αφορά σε πολύ βασικά πράγματα.

Η εξέταση, την Κυριακή 4 Μαΐου θα είναι μια. Για το μεν Λύκειο, θα διαρκέσει 3 ώρες, ενώ για το Γυμνάσιο 2,5 ώρες. Όταν τα παιδιά μπαίνουν μέσα στο εξεταστικό κέντρο, θα τους δοθούν τα θέματα (μαθηματικά και γλώσσα, δηλαδή κατανόηση κειμένου). Δεν θα γίνει διάλλειμα, συνεπώς αυτό που πρέπει να προσέξουν οι μαθητές είναι να διαμοιράσουν σωστά τον χρόνο τους. Φυσικά θα δοθούν και εκεί σαφείς οδηγίες.

Επίσης, για το Λύκειο τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ταυτότητά τους, ενώ για το Γυμνάσιο ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει την ταυτότητα του μαθητή. Όλα αυτά έχουν αναρτηθεί. Υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες. Όσον αφορά στους επιτηρητές, αυτοί θα είναι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει δηλώσει πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα χρειαστούν αρκετοί, αλλά υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο αριθμός».

«6 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 22 ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 7 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 22 ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ»

Αναφορικά με τον τρόπο που θα ελεγχθούν τα γραπτά των υποψηφίων μαθητών για τα Ωνάσεια Σχολεία, η κ. Σιδηροπούλου διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει κάποια επιτροπή. Θα αποσταλούν απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας και θα «περάσουν» (θα σκαναριστούν) από ένα μηχάνημα. Είναι αυτοματοποιημένο. Τα έντυπα θα έρθουν απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ τα θέματα θα έρθουν ψηφιακά στα εξεταστικά κέντρα (μέσω mail). Το απαντητικό έντυπο, θα αποσταλεί πίσω για να «σκαναριστεί» και θα έχουμε πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 2 Μαΐου, θα γίνει η ηλεκτρονική κλήρωση για τους μαθητές που πιθανόν θα ισοψηφήσουν.

Για την Α΄Γυμνασίου, θα έχουμε 6 τμήματα των 22 μαθητών (132 μαθητές), όμως – κατά προτεραιότητα – αν υπάρχουν αδέρφια που ήδη φοιτούν στο 1ο Γυμνάσιο, θα μπουν κατ΄εξαίρεση μέχρι ο αριθμός της τάξης να ανέλθει σε 25 μαθητές, άρα επιπλέον 18 μαθητές, αν υπάρχουν αδέρφια, θα καλύψουν αυτές τις θέσεις. Αντίστοιχα, για την Α΄Λυκείου θα έχουμε 7 τμήματα των 22 μαθητών (154 μαθητές). Αν έχουμε αδέρφια θα μπουν κατ΄ εξαίρεση, μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός των 25 μαθητών μέσα στην τάξη (21 μαθητές ακόμη)»

«ΝΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΓΧΟΣ – ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ»

Κλείνοντας, στο μήνυμά της η κ. Σιδηροπούλου σημείωσε ότι «η συμβουλή μου είναι να διαμοιράσουν ορθά τον χρόνο τους – όπως προανέφερα – στα δυο γνωστικά αντικείμενα οι μαθητές, να μην έχουν άγχος, γιατί οι εξετάσεις είναι εύκολης προς μέτριας δυσκολίας και να πάνε χαρούμενα. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και στις οικογένειές τους. Υπάρχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και το αξιοσημείωτο είναι πως το ενδιαφέρον είναι και από γειτονικές πόλεις».