Ώρα ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων για τα ξανθιωτάκια

Σε Γυμνάσιο και Λύκειο – Με Ελληνική Γλώσσα η «πρώτη» των πανελλαδικών – Το Μηχανογραφικό Δελτίο στα «μυστικά»

Ώρα ενδοσχολικών εξετάσεων για τους μαθητές των Λυκείων της Ξάνθης, για τις οποίες ετοιμάζονται και οι μαθητές των Γυμνασίων, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τους υποψηφίους που θα ριχθούν στην «μάχη» για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τις πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινούν την προσεχή Παρασκευή 30/5 για τα ΓΕΛ και το Σάββατο 31/5 για τα ΕΠΑΛ.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ», η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Μάλαμα Σιδηροπούλου και ο συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Πρότυπο Μάθησης» στην Ξάνθη κ. Κώστας Κετίπης.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΣΤΙΣ 3/6 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πιο αναλυτικά, η κ. Σιδηροπούλου, εξήγησε στην «Θ» ότι «οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Γυμνάσια ξεκινούν στις 3/6 και θα διαρκέσουν ως τις 17/6. Οι εξετάσεις στα Λύκεια έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 20/5 και ολοκληρώνονται μεθαύριο (27/5) αφού στις 30/5 ξεκινούν οι πανελλαδικές (για τα ΓΕΛ) και 31/5 (για τα ΕΠΑΛ). Οι ενδοσχολικές εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου θα διαρκέσουν έως τις 14/6. Όλα κυλούν ομαλά, πέρα από μια μέρα όπου υπήρξε πρόβλημα, για λίγες ώρες, στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με την Τράπεζα Θεμάτων, η οποία ήρθε για να μείνει. Μπορεί να επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά σαν σύστημα αξιολόγησης, σε γενικές γραμμές είναι καλό. Αναφορικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι όλα έτοιμα. Έχουν ενημερωθεί και οι εκπαιδευτικοί που θα είναι επιτηρητές, ενώ και τα εξεταστικά κέντρα είναι όλα επανδρωμένα. Είμαστε στην τελική ευθεία, είναι όλα πανέτοιμα και αυτό που απομένει είναι μόνον η καλή ψυχολογία των παιδιών. Ο,τι ήταν να γίνει από πλευράς προετοιμασίας, έχει γίνει. Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια επανάληψη και χρειάζεται θετική διάθεση, καλή ψυχολογία και προσήλωση στον στόχο. Και για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, οι εξετάσεις είναι μια άλλη, γραπτή, διαδικασία που είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του μαθητή. Δεν είναι μόνον το προφορικό σκέλος κατά την διάρκεια της χρονιάς και τα tests ή τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα που διεξάγονται. Είναι και αυτή η τελική αξιολόγηση. Θεωρώ ότι για έναν μαθητή που έχει δουλέψει σε όλη την χρονιά, αυτό είναι μια καλή επανάληψη. Στην αντίθετη περίπτωση δεν μαθαίνονται όλα αυτά. Είναι γνώση που έχει εμπεδωθεί και μένει μόνο μια καλή επανάληψη και ψυχραιμία. Για τους μικρότερους μαθητές, αυτοί θα έχουν μπροστά τους πολλές τέτοιες αξιολογήσεις. Εύχομαι καλή επιτυχία στα παιδιά μας και ψυχραιμία στις οικογένειές τους, γιατί σε όλο αυτό φυσικά συμμετέχουν και οι γονείς».

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Η «ΠΡΩΤΗ» ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ – ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ, ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ»

Από την πλευρά του αναφορικά με τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο κ. Κετίπης, σημείωσε τα εξής:

«Έχουμε ολοκληρώσει τα μαθήματα και είμαστε στην τελική ευθεία. Τα παιδιά ξεκινούν με πρώτο μάθημα την Ελληνική Γλώσσα, την Παρασκευή 30 Μαΐου για τα ΓΕΛ και το Σάββατο 31 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ. Ουσιαστικά μένουν κάποια επαναληπτικά πριν τις εξετάσεις. Όσον αφορά στα προγνωστικά, όπως κάθε χρόνο, τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Δεν θα είναι αποκλειστικά εύκολα ή αποκλειστικά δύσκολα. Πάντα στα τελευταία θέματα κρίνεται λίγο παραπάνω αυτός που έχει προετοιμαστεί καλά. Βεβαίως είναι και ο παράγοντας «τύχη». Για αυτό συνιστούμε στα παιδιά ψυχραιμία. Να σκεφτούν 2 και 3 φορές ένα θέμα, γιατί μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή αλλά τελικά να είναι θέμα χειρισμού. Βέβαια δεν σταματούν όλα στις εξετάσεις, όπως έχουμε πει πολλές φορές και το βασικό – σε δεύτερο στάδιο – είναι τα Μηχανογραφικά. Βλέπουμε δηλαδή τα αποτελέσματα, βλέπουμε τι έχουμε μαζέψει και προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή αναφορικά με την Σχολή, με βάση τα μόρια που έχουμε. Οι μαθητές, αν νιώσουν ότι δυσκολεύονται κάπου, μπορούν να λύσουν κάποιο άλλο θέμα στην αρχή, πιο εύπεπτο και πιο εύκολο για τα δικά τους δεδομένα και μετά να γυρίσουν σε εκείνο όπου δυσκολεύτηκαν. Να πάρουν λίγο το χρόνο τους. Αν ξεφύγουν από αυτό το κομμάτι και το διαχειριστούν καλύτερα, πολλά πράγματα που μπορεί να φαίνονται δύσκολα, θα απλοποιηθούν στην συνέχεια. Να σημειώσουμε ότι πέρσι η Φυσική ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ευελπιστούμε φέτος να μην ακολουθηθεί η ίδια τακτική από το Υπουργείο και τα πράγματα να είναι λίγο πιο ομαλοποιημένα για τους μαθητές. Διότι πέρσι αυτό ήταν κάτι που πραγματικά μας είχε προβληματίσει όλους, σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα θέματα της Φυσικής ήταν όντως δύσκολα θέματα στο χειρισμό τους. Ελπίζω ότι φέτος θα κατανοήσουν οι ιθύνοντες και την ψυχολογία των παιδιών γιατί αν προσπαθείς όλη την χρονιά και στο τέλος βλέπεις ότι η προσπάθειά σου δεν ανταμείβεται – όχι με δική σου ευθύνη – τότε στεναχωριέσαι περισσότερο και είναι λογικό.

Είναι λογικό να υπάρχει άγχος και στους μαθητές και σε εμάς, αλλά ποντάρουμε στην καλή προετοιμασία και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Και ακόμη και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή αναφορικά με την Σχολή. Ακόμη και αν τα μόρια για κάποιον δεν είναι τα αναμενόμενα, με πολύ καλή μελέτη στο Μηχανογραφικό, σωστή καθοδήγηση και σωστές συμβουλές, θα διαλέξει τμήματα που ούτε καν μπορεί να τα είχε φανταστεί εκείνη την στιγμή, με πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες και με λιγότερα μόρια. Ένα από τα μυστικά  λοιπόν, αλλά σημαντικό, είναι ένα σωστό Μηχανογραφικό Δελτίο, μετέπειτα».