Ολυμπιακή Φλόγα: Από την Αρχαία Ολυμπία στην Ξάνθη και από εδώ στο… Παρίσι

Πέντε Ξανθιώτες λαμπαδηδρόμοι την μετέφεραν -Θερμή υποδοχή στην κεντρική πλατεία

Μια θερμή υποδοχή στην Ολυμπιακή Φλόγα, επεφύλαξε σήμερα η Ξάνθη. Οι πέντε λαμπαδηδρόμοι (Μαρία Παρσαντανιάν, Μάρκος Παπαδόπουλος, Νικόλαος  Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνα Πολυχρόνη, Ιάσων-Ιωάννης Παπαδόπουλος), μεταλαμπάδευσαν ο ένας στον άλλον την «ιερή φλόγα» που άναψε πριν μερικές μέρες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, ενώ χειροκροτήθηκαν από μικρούς και μεγάλους που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν κατά μήκος της διαδρομής αλλά και στην κεντρική πλατεία όπου ο Δήμος Ξάνθης διοργάνωσε ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό event με παραδοσιακά και… ελληνικά «αρώματα», αφού πρωτίστως άναψε στον βωμό η φλόγα και ανακρούστηκαν ο Ολυμπιακός Ύμνος, ο Εθνικός Ύμνος της Γαλλίας και ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, προκειμένου να ακολουθήσει – αντίστοιχα – και η έπαρση των Σημαιών.

«ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΜΙΛΛΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ, ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ»

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η αφοσίωσή τους στις αξίες του Ολυμπισμού, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στους αθλητικούς πρεσβευτές της Ξάνθης, τους λαμπαδηδρόμους μας, που παίρνουν στους ώμους τους το βάρος και την τιμή του ολυμπιακού ιδανικού. Η συμμετοχή τους σε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή, αποτελεί πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας για τον Δήμο μας. Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, από την Αρχαία Ολυμπία, την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων έως το Παρίσι του 2024 φέρνει μια βαριά ιστορική κληρονομιά. Μας υπενθυμίζει τις διαχρονικές αξίες του ολυμπισμού. Την αριστεία, την ευγενή άμιλλα, τον σεβασμό στον αντίπαλο και πάνω από όλα το πνεύμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, η Ολυμπιακή Φλόγα φέρει να μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Μας καλεί να αγκαλιάσουμε το πνεύμα της και να υιοθετήσουμε τις αξίες που πρεσβεύει. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να «χτίσουμε» έναν κόσμο πιο δίκαιο, ειρηνικό και αλληλέγγυο, όπου η ισότητα και η αριστεία θα βασιλεύουν παντού, φωτίζοντας τον δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Σήμερα η Ξάνθη μας, ένας τόπος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, νιώθει ιδιαίτερη τιμή που φιλοξενεί την ιερή φλόγα. Ο Δήμος μας με μακρά παράδοση στον αθλητισμό και πλήθος αθλητών, έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον που αγκαλιάζει το πνεύμα του ολυμπισμού, προωθώντας τα αθλητικά ιδανικά και καλλιεργώντας τις αξίες του σε κάθε γωνιά της πόλης…»

«ΙΣΟΤΗΤΑ, ΝΕΡΟ, ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ‘’ΠΑΡΙΣΙ 2024’’»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024», τόνισε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να εορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά, όλη την ανθρωπότητα. 100 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται εδώ σήμερα μαζί σας, για να αναδείξουν το ολυμπιακό ιδεώδες και τις αξίες του ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν την Γαλλία και την Ελλάδα.

Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου».

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στον δημιουργό της ολυμπιακής δάδας Mathieu Lehanneur , τονίζοντας ότι «εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:

Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,

Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων.

Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!»

«’’ΚΡΙΚΟΣ’’ ΤΗΣ ‘’ΑΛΥΣΙΔΑΣ’’ Η ΞΑΝΘΗ»

Από την δική του πλευρά ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, έκανε λόγο για μια «θερμή υποδοχή που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα», ενώ αφού ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές από τον Δήμο Ξάνθης όσου και τους παραβρισκόμενους, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να ικανοποιούμε την αγάπη με την οποία υποδέχεται όλος ο ελληνικός λαός την Ολυμπιακή Φλόγα. Σήμερα εδώ στην Ξάνθη, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον Δήμαρχο, τους πολίτες και όλους τους ανθρώπους που με ζέση αγάπησαν αυτό το γεγονός, ότι η Ξάνθη είναι ένας «κρίκος» στην «αλυσίδα» των πόλεων που ξεκίνησε στις 16/4 το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία και θα καταλήξει στι  26/4 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο των Αθηνών, όπου σε μια μεγάλη εκδήλωση – γιορτή για τον αθλητισμό θα παραδώσουμε την φλόγα στους φίλους Γάλλους και θα τους παροτρύνουμε να κάνουν καθαρούς και πάνω από όλα πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί μπορούν. Ευχόμαστε λοιπόν στο γαλλικό έθνος να κάνει ένα μεγάλο αγώνα για τον οποίο όλοι οι Έλληνες θα δώσουμε την ευχή μας…»

ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΓΓΕΙΟ  ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΔΑΣ

Σημειώνεται ότι από την διοργάνωση δεν έλειψε και η ανταλλαγή δώρων, με την Ξάνθη να τιμάται, δια μέσω του Δημάρχου Ξάνθης κ. Στράτου Κοντού με το αγγείο που κρατά η Εστιάδα, όπου καίει η Ολυμπιακή Φλόγα – κατά την τελετή της αφής της – προκειμένου να το μεταλαμπαδεύσει στον πρώτο λαμπαδηδρόμο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μοναδικό αγγείο της φετινής – και κάθε – Ολυμπιάδας, το οποίο προσφέρθηκε στον κ. Κοντό σε ένδειξη τιμής και αγάπης προς την πόλη.

Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από την Δημοτική Σχολή Χορού, το Λύκειο των Ελληνίδων και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Ξάνθης, ενώ η λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε προκειμένου να «ταξιδέψει» για την γειτονική Κομοτηνή.