Όλα τα προβλήματα του Ν. Ξάνθης «επί τάπητος» – Τα είπαν, τα άκουσαν και τώρα… τι;

Ευρεία σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με τους τοπικούς φορείς χθες στο «Χατζιδάκειο»

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις, οι επισημάνσεις και οι προτεραιότητες

Κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από Υπουργούς, Υφυπουργούς και Γ.Γ. Υπουργείων, με επικεφαλής τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Θανάση Κοντογεώργη, επισκέφθηκε χθες την Ξάνθη, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη και συγκεκριμένα τον Ν. Ξάνθης, με κεντρικό σύνθημα «συζητάμε, αποφασίζουμε, προχωράμε μαζί».

Θ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: «ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ – ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ»

Αρχικά, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, καλωσόρισε τα στελέχη της κυβέρνησης και όλους τους παραβρισκόμενους, δίνοντας τον λόγο στον κ. Κοντογεώργη, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων σε μια «δικαιότερη κατανομή μερίσματος ανάπτυξης σε όλη την χώρα». Άμυνα, ασφάλεια, διαχείριση συνόρων, δημογραφικό, μεταναστευτικό, ήταν μερικοί από τους άξονες στους οποίους στάθηκε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο σκοπός της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς είναι «να δείξουμε ότι υπάρχει μια ετοιμότητα, μια συνεργασία και μια επάρκεια σχεδιαστική σε όλα τα επίπεδα, ώστε την κατάλληλη στιγμή, αυτό που έχει ανάγκη κάθε περιοχή μπορεί να γίνει» και μάλιστα «σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο που η κυβέρνηση δεν έχει εκλογές μπροστά της», αφού αυτές θα γίνουν «σε δυο χρόνια με το καλό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.  Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι έχει γίνει ήδη προδιαβούλευση με τους τοπικούς φορείς του νομού και ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε απλά την αφετηρία, ενώ στο τέλος του χρόνου θα παρουσιαστούν στοιχεία για κάθε περιοχή της χώρας. Επίσης ο κ. Κοντογεώργης, αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα erga.gov.gr για όλα τα εν εξελίξει έργα στην χώρα, ανεξάρτητα από το ποιος τα υλοποιεί, τονίζοντας ότι εκεί θα υπάρχει και το σχέδιο κάθε περιοχής, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «νούμερο ένα θέμα για εμάς, το επόμενο διάστημα είναι η διαχείριση των νερών. Ειδικά σε περιοχές που μπορεί να έχουν και θέματα επάρκειας αλλά και θέματα διαχείρισης».

Χωρικός σχεδιασμός, ζώνες προστασίας, αναπλάσεις, τουρισμός, εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, ενίσχυση αθλητικών υποδομών, ασφάλεια (που θα έχει μια μόνιμη παρουσία, όπως τόνισε) αναβάθμιση σχολικών κτηρίων, αναβάθμιση μονάδων υγείας, οδικές διασυνδέσεις, ψηφιακές διασυνδέσεις και γεωθερμία, αποτέλεσαν τις αναφορές το ίδιου, στις παρεμβάσεις προτεραιότητας και της συνεργασίας κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης για αυτές.

ΣΕ 89 ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΜΘ

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης αναφέρθηκε σε 89 πράξεις (ύψους 41.233.000 ευρώ), αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες από αυτές (στην Π.Ε Ξάνθης) που αφορούσαν σε δημογραφικό,  νέες θέσεις εργασίας, σε ανέργους, ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού συστήματος, στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε διάφορα έργα στους τέσσερις Δήμους του Ν. Ξάνθης κ.α.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΑ «ΒΑΣΙΚΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΞΑΝΘΗΣ

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης και την στήριξη της οικογένειας, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Πρότεινε την εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής, μέσω ενός διαθρησκευτικού διαλόγου και διαπολιτισμικής παιδείας, ενώ απευθυνόμενος στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στάθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου (1860), απέναντι από το «Χατζιδάκειο» και στο κτιριακό συγκρότημα όπου παλαιότερα κατοικούσαν οι ιερείς, το οποίο αποφάσισε η Ιερά Μητρόπολη και συνεργασία με την ΠΑΜΘ να ανακαινιστεί και να γίνει ένας εκθεσιακός χώρος με προϊόντα της περιοχής μας, σε συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων.

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ…. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, στάθηκε στα δυο πιο σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (κάθετος άξονας, που έχει σημαντικές καθυστερήσεις και το αρδευτικό της πεδιάδας της Ξάνθης, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο), αλλά και στα αιτήματα του Δήμου Αβδήρων που είναι σε «σημαντική καθυστέρηση», αναφερόμενος στην ανέγερση Μουσικού Σχολείου και του ΕΕΕΕΚ αλλά και στα Λουτρά Ποταμιάς καθώς και στο Λιμάνι Π. Λάγος. Έμφαση, έδωσε και στις Συνθήκες Ραμσάρ και Νατούρα, ζητώντας αλλαγές και παρεμβάσεις υποστήριξης για να αναπτυχθεί η παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Αβδήρων και του Δήμου Τοπείρου.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΗΣ

Στα προβλήματα ύδρευσης, διαχείρισης λυμάτων, αγροτικής οδοποιίας, αναφέρθηκε από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Μύκης, ενώ παρέθεσε και το ζήτημα της ιδιόκτητης «στέγης» του Δημαρχείου (αφού μέχρι στιγμής μισθώνεται) καθώς επίσης και το ζήτημα των  Ιαματικών Λουτρών Θερμών.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

Στην κατασκευή γέφυρας διέλευσης ελαφρών οχημάτων στον Νέστο με σκοπό την απευθείας σύνδεση με τον Δήμο Νέστου, σε δράσεις οδικής ασφάλειας με την αποκατάσταση βατότητας των οδοστρωμάτων οικισμών, σε έργα ύδρευσης και άρδευσης, σε επέκταση του δικτύου άρδευσης, σε ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, στο κάμπινγκ Μαγγάνων, στην δημιουργία οδικού δικτύου για την σύνδεση των παραλιών Μαγγάνων – Ερασμίου, στην αξιοποίηση του πάρκου Νέστου, αλλά και στην διαμόρφωση αλιευτικού καταφυγίου, αναφέρθηκε από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, σημειώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι «είμαστε ο μόνος Δήμος που δεν έχει ένα καταφύγιο για αλιευτικά σκάφη».

ΟΙ «ΑΝΑΓΚΕΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός χαρακτήρισε ως «κρίσιμη» την συνάντηση, αναφέροντας επιγραμματικά ως ανάγκες για τον Δήμο Ξάνθης, την ενίσχυση των υποδομών (δυτική είσοδος πόλης), την ενεργειακή και υδρευτική ασφάλεια (αλλαγή δικτύου ύδρευσης, Πηγές Παραδείσου), την βελτίωση της κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας (έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις, κόμβοι κλπ), με την επισήμανση για «απαράδεκτες αποκατστάσεις των οδών από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας που κυριολεκτικά στην περιοχή μας, αφήνουν πίσω τους συντρίμμια». Επίσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των υποδομών, στην ανάδειξη του πολιτιστικού και αγροτροφικού κεφαλαίου (ανάπλαση καπναποθηκών) καθώς και στην επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου της Ξάνθης αλλά και στην αναβάθμιση του ΓΝΞ.

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»

Για μια «πόλη με βαριά ιστορία αλλά και σύγχρονες προκλήσεις» έκανε λόγο από την δική του πλευρά ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, τονίζοντας ότι «το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης» δεν είναι απλώς ένας φάκελος, αλλά μια συμφωνία προοπτικής και ανάπτυξης», ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όσα η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην κλιματική αλλαγή, στην «πληγή» των κτηνοτρόφων από τις ασθένειες των ζώων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, που «επούλωσαν» αυτές τις πληγές μέχρι σήμερα. Τα ακίνητα της Παλιάς Πόλης, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, τα Τέμπη του Νέστου, οι Αρχαιολογικοί Χώροι που «δεν τυγχάνουν προβολής», όπως ανέφερε αλλά και η σύνδεση της παραθαλάσσιας γραμμής (Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου), αποτέλεσαν επίσης σημεία αναφοράς της ομιλίας του.

ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ακολούθησε μια οικονομική ανάλυση για την Π.Ε Ξάνθης αλλά και η παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη του νομού, από τον Αναπληρωτή Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, που αναφέρθηκε ενδεικτικά και σε έργα που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, σε αυτά που χρηματοδοτεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και σε έργα που υλοποιούνται με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με κορωνίδα το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού από τον Ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης, για αρδευτικούς σκοπούς, προυπολογισμού 223,6 εκ.€.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΣΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, αναφέρθηκε στα χρήματα που έχουν καταβληθεί για την Π.Ε Ξάνθης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε χρήματα για Εγγειοβελτιωτικά και Αγροτική Οδοποιία, σε ιδιωτικές Επενδύσεις και σε χρήματα που έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ, αλλά και στις πολιτικές και δράσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

ΟΔΙΚΑ, ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Οδικά, κτιριακά και άλλα έργα, όπως η κατασκευή νέας Σιδηροδρομικής σύνδεσης Ν. Καρβάλη – Τοξότες και η σύνδεση με εμπορικό Λιμένα Καβάλας και σε άλλες δράσεις και πολιτικές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Δημήτρης Αναγνόπουλος.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε σε όλα τα ολοκληρωμένα – σχετικά με τον πολιτισμό στην Π.Ε Ξάνθης – έργα, στα εν εξελίξει έργα αλλά και σε αυτά που βρίσκονται τώρα υπο σχεδιασμό και τα οποία αφορούν στην Αποκατάσταση και Ανάδειξη της αρχαίας πόλης του Δημοκρίτου (Άβδηρα) και στο στην μετατροπή συγκροτήματος Καπναποθηκών της Ξάνθης σε Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ξάνθης.

Υπό σχεδιασμό, είναι –όπως αναφέρεται-και η Ψηφιοποίηση Μουσείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.