Οι προϋποθέσεις για δίπλωμα οδήγησης στα 17

Η οδήγηση από ανήλικους με ηλικία 17 ετών φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε οι νέοι να μπορούν να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ένα χρόνο νωρίτερα και να κινούνται υπό την επίβλεψη έμπειρων οδηγών που έχουν ξεπεράσει την ηλικία της… εφηβείας.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης φέρονται έτοιμοι να θεσμοθετήσουν την συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 17 ετών υπό προϋποθέσεις βέβαια.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι νέοι ή οι νέες που επιθυμούν να οδηγήσουν έναν χρόνο νωρίτερα θα πρέπει να περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης υπό την επίβλεψη πάντα ενός έμπειρου συνοδηγού.
Ο συνοδηγός σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να μην του έχει καταλογισθεί ποτέ κανένας βαθμός ποινής στο point system. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η δυνατότητα να παίρνουν το τιμόνι 17χρονοι που θα συνοδεύονται από 18χρονους φίλους τους ή από συνοδηγούς της ίδιας ηλικίας.
Η οριστική άδεια οδήγησης θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών. Ο δε ανήλικος κατά τη διάρκεια της συνοδευόμενης οδήγησης θα υποχρεούται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση απλά υιοθετεί πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία για παράδειγμα έχει θεσμοθετηθεί η συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 15 ετών. Στην Ισλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Σλοβενία η συνοδευόμενη οδήγηση ισχύει από την ηλικία των 16 ετών.
Πάντως να τονίσουμε πως η συνοδευόμενη οδήγηση για 17χρονους είναι πολύ πιθανό να κοστίζει πολύ ακριβά στους γονείς των ανήλικων καθώς οι ασφαλιστικές που θα καλύπτουν τον ανήλικο οδηγό θα απαιτούν υψηλά ασφάλιστρα καθώς οι κίνδυνοι θα είναι αυξημένοι.
Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη από την ασφαλιστική αγορά: «Η συνοδευόμενη οδήγηση από ανήλικους στις ΗΠΑ γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες τηρούνται ενώ στην Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουν οι νόμοι απλά δημιουργούν νέους παραβάτες. Παράλληλα ήδη όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση που υπάρχει νέος οδηγός αυξάνεται το κόστος ασφάλισης του οχήματος! Για να καλύψει κάποια ασφαλιστική εταιρεία ένα οδηγό χωρίς δίπλωμα το κόστος σίγουρα θα είναι υπερβολικό και βέβαια δεν θα μπορούν να το καλύψουν όλοι…»
Ένα επίσης «καυτό» θέμα που πρέπει να βρεθεί λύση έχει να κάνει με το γεγονός πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος από ανήλικο οδηγό. Ποια ασφαλιστική θα αποζημιώσει την οικογένεια του θανόντος; Ποιος θα είναι υπόλογος;
Είναι μερικά από τα ερωτήματα που δύσκολα απαντά κανείς και βέβαια καμία ασφαλιστική δεν πρόκειται να αναλάβει τις αποζημιώσεις! Όσον αφορά στο Επικουρικό καλό θα ήταν να γνωρίζουν κάποιοι πως η καταβολή των αποζημιώσεων ξεπερνά τα 4 χρόνια!