
Axiologisi.ypes.gov.gr. Αυτή η πλατφόρμα έχει μπει από χθες στη ζωή των πολιτών οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου όπως ο ΕΦΚΑ και οι δήμοι.
Η παρουσίαση της διαδικασίας αξιολόγησης έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα η οποία έχει γίνει ποτέ, όσον αφορά στις σχέσεις της πολιτείας με την κοινωνία, με τους πολίτες.
«Και όλα αυτά γίνονται με μία απλή διαδικασία, ανώνυμη διαδικασία, πέραν της αρχικής ταυτοποίησης, και αυτό το οποίο νομίζω ότι πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτή η πανελλαδική έρευνα θα μπορεί να γίνεται -κι αυτός είναι και ο στόχος μας-, να διεξάγεται κάθε εξάμηνο. Τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, θα είναι προσβάσιμα σε όλους» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο λογοδοσίας. Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες και φυσικά η υποχρέωσή μας την επόμενη μέρα δεν είναι απλά να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο τα στοιχεία αυτά, αλλά να τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που οι πολίτες μας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες. Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση σε μία δράση η οποία θα ξεδιπλωθεί σύντομα από το Υπουργείο Υγείας. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Όταν ένας πολίτης εξέρχεται του νοσοκομείου ή οποιασδήποτε άλλης δομής υγείας, να μπορεί σύντομα να μας δίνει τη βαθμολογία του για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη δομή υγείας την οποία επισκέφθηκε. Και αυτά τα δεδομένα θα είναι δημόσια και προφανώς και ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των δεδομένων λειτουργεί, θα έλεγα, ως παρότρυνση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε πάντα τις υπηρεσίες μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Το ερωτηματολόγιο
Η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα μέσα από ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνουν όσοι επιθυμούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10. Πρόκειται για περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και οι οποίοι θα λαμβάνουν το ερωτηματολόγιο δυο φορές το χρόνο ώστε να υπάρχει ένα είδους «αρχείο» αλλά και συνέχεια στην αξιολόγηση των υπηρεσιών.
Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα είναι διαθέσιμα σε όλους (open data), λειτουργώντας ως εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας για τη βελτίωση του κράτους. Θα διατίθενται επίσης γραφήματα, χάρτες και άλλες μορφές οπτικής απεικόνισης των στοιχείων.
Στην κρίση των πολιτών μπαίνουν υπηρεσίες:
• ΕΦΚΑ
• ΑΑΔΕ
• Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Υπηρεσίες των δήμων (Παιδικοί σταθμοί, φωτισμός, καθαριότητα κ.α.)
• Κτηματολόγιο
• ΚΑΠΗ
• Πολεοδομίες
• Υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία
• Σχολεία
• Δημοτικά ιατρεία
Στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ο ψηφιακός έλεγχος εισιτηρίων για γήπεδα και το e-παράβολο.
Για τις υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση του πολίτη γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης, όπου μετά την απομάκρυνση από το γκισέ ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία.