Οι κληρονόμοι, η Εθνική Τράπεζα και το χαρακτηρισμένο από το Υπ. Πολιτισμού, μνημείο

Στον «απόηχο» της καταστροφικής φωτιάς…

Γ. Ζερενίδης: Ιδιωτική και όχι δημοτική η καπναποθήκη – Η Επιτροπή του Άρθρου 42, θα αποφασίσει για το μέλλον της

«Ευθύνη των ιδιωτών οι παρεμβάσεις – Μπαίνουμε σε εγκαταλελειμμένους χώρους, με εισαγγελική παρέμβαση», εξηγεί ο ίδιος 

Για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και έπειτα, μετά την προχθεσινή πυρκαγιά στην καπναποθήκη και τα όσα έπονται σε ο,τι αφορά στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα – σε όλους τους τόνους – ότι πρόκειται για ιδιωτικό και όχι για δημοτικό ακίνητο, απαντώντας έτσι και σε εκείνους που επιρρίπτουν στον Δήμο Ξάνθης, τις ευθύνες για το τραγικό συμβάν.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην διαδικασία που ακολουθείται από πλευράς του Δήμου, αναφορικά με τις αποψιλώσεις αλλά και τις κατεδαφίσεις ιδιωτικών χώρων – δομημένων και αδόμητων – που και πάλι, σε περίπτωση αδιαφορίας των ιδιοκτητών, μετά από οχλήσεις μέσω εγγράφων, περνά η αρμοδιότητα στον Δήμο, αλλά κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Ζήτημα, που επίσης θίγει πληθώρα Ξανθιωτών, που θέτουν το ερώτημα σχετικά με το αν ο Δήμος πρέπει να αυστηροποιήσει και να συντομεύσει τις προϋποθέσεις, ώστε όπου δεν επεμβαίνουν οι ιδιοκτήτες, να επεμβαίνει ο ίδιος, καταλογίζοντας τους όμως, τα έξοδα των ενεργειών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ, ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Ζερενίδης, εξήγησε αρχικά στην «Θ» ότι:

Ο χώρος, τα κτίσματα μέσα σε αυτόν και οι εγκαταστάσεις, είναι ιδιωτικά. Είναι ιδιωτών και υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε επέμβαση, χωρίς  την άδεια των ιδιοκτητών (ακόμη και για εμάς, που είμαστε Δήμος).

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι η φωτιά δεν ξεκίνησε από τον προαύλιο χώρο (από το πράσινο ή πιθανόν από σκουπίδια) αλλά μέσα από το κτίσμα και περιμένουμε την σχετική έκθεση της Πυροσβεστικής, για να δούμε πως προκλήθηκε. Μέσα στο κτίσμα, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχαν και καπνά 50 ετών και πιθανόν αυτό να προκάλεσε την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, πέρα από το ότι δομικά αυτά τα κτίρια έχουν ξύλινο εξωτερικό σκελετό, ο οποίος είναι ευπαθής σε πυρκαγιές. Έμειναν μόνο οι πέτρες. Εμείς, όσον αφορά στο γεγονός, συνδράμαμε από την πρώτη στιγμή, με υδροφόρα οχήματα (και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η ΔΕΥΑΞ)  στην επιχείρηση της κατάσβεσης της Πυροσβεστικής. Ο συντονιστής και επιχειρησιακά υπεύθυνος, είναι πάντοτε η Πυροσβεστική. Επίσης, όλο το προσωπικό του Δήμου ήταν σε ετοιμότητα, ώστε όταν μας ζητηθεί να μπορούμε να συνδράμουμε και με προσωπικό και με μηχανήματα. Προς το μεσημέρι – για παράδειγμα – αφού είχε κατασβηστεί ουσιαστικά η φωτιά, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική (αφού μας ζητήθηκε) μπήκαμε στον αύλειο χώρο του κτιρίου και κόψαμε κάποια πευκοειδή δέντρα, που ήδη είχαν μισοκαεί και υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσουν αναζωπύρωση της φωτιάς.

ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 42 ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ Ή ΑΝ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ – ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Από εκεί και πέρα, ήδη η Διεύθυνση Δόμησης είναι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της ΠΑΜΘ, καθώς μιλούμε για ένα κτίριο – μνημείο και διατηρητέο, για τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε. Θα γίνει μια αρχική εκτίμηση της στατικότητάς τους, της επικινδυνότητάς του και η Επιτροπή του Άρθρου 42 του Αρχαιολογικού Νόμου (που θα συγκληθεί με ευθύνη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων) θα αποφασίσει ποια τμήματα του κτιρίου πρέπει να κατεδαφιστούν γιατί είναι επικίνδυνα και ποια μπορούν να διατηρηθούν. Οι ενέργειες θα γίνουν σε συνεννόηση, με ευθύνη και με επιμέλεια της «Νεωτέρων» σε συνεργασία βέβαια με τις υπηρεσίες του Δήμου (Διεύθυνση Δόμησης και Διεύθυνση Τεχνικών Έργων). Οι ιδιώτες, σαφώς και εμπλέκονται.  Η Υπηρεσία Νεωτέρων θα απευθυνθεί στους ιδιώτες, οι οποίοι οφείλουν να λάβουν μέτρα και γενικά να πράξουν ο,τι βγάλει το πόρισμα της επιτροπής (είτε να κατεδαφίσουν είτε να λάβουν μέτρα προστασίας και αντιστήριξης  των κατασκευών που θα μείνουν) για να πάμε σε άρση κινδύνου μέσω της Διεύθυνσης Δόμησης. Είναι ευθύνη των ιδιωτών αυτά. Εμείς απλώς κινούμε τις υπηρεσίες.

Η «ΝΕΩΤΕΡΩΝ» ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΝ  ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ – ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ – ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που οι ιδιώτες, δεν προβούν σε όσα τους υποδείξει η αρμόδια επιτροπή; Θα εκτελεστούν από τον Δήμο οι αντίστοιχες ενέργειες;

Σύμφωνα με τον κ. Ζερενίδη:

Θα περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπής. Από ο,τι γνωρίζω, ο Αρχαιολογικός Νόμος έχει μεγάλα πρόστιμα σε περίπτωση που δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα οι ιδιοκτήτες. Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου και αν εμπλακεί ο Δήμος, θα μας το υποδείξει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που ουσιαστικά θα έχει τον έλεγχο της όλης κατάστασης, γιατί πρόκειται για ένα μνημείο και για ένα διατηρητέο κτίριο. Προφορικά, γνωρίζω ότι είναι χαρακτηρισμένο κτίριο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρά ταύτα και η υπηρεσίες δόμησης – σε συνεργασία με την «Νεωτέρων» – ελέγχουν τον χαρακτηρισμό, συλλέγουν στοιχεία για το κτίριο και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία μας και την Πολιτική Προστασία, ελέγχουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, γιατί μιλάμε για κληρονόμους – από ο,τι γνωρίζω – και όντως για εμπλοκή τράπεζας. Από τα λίγα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, υπήρχε μια υποθήκη στην ΕΤΒΑ (Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως) η οποία έχει περάσει τώρα στην Εθνική. Συλλέγουμε λοιπόν τα στοιχεία για να δούμε ποιοι είναι οι τελικοί ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, για τα περεταίρω. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός, μέχρι να ελέγξει η επιτροπή την στατικότητα και να δούμε ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν όσον αφορά στο κτίριο.

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΟΓΚΟ

Αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από πλευράς Δήμου για αποψιλώσεις, καθαρισμούς αλλά και παρεμβάσεις σε εγκαταλελειμμένους δομημένους και αδόμητους χώρους, ο κ. Ζερενίδης εξήγησε ότι:

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος από το 2019 και μετά – που αναλάβαμε – έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά, με την καταγραφή πολλών ιδιόκτητων οικοπέδων που είναι εγκαταλελειμμένα. Κάποια είναι δομημένα (έχουν κτίρια) και κάποια αδόμητα. Ακόμη όμως και κάποια αδόμητα, αποτελούν εστίες κινδύνου είτε για την δημόσια υγεία είτε επειδή μπορεί σε έναν καύσωνα, να προκληθεί μια πυρκαγιά. Αυτά έχουν περαστεί σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον (GIS) γεωγραφικών συστημάτων πληροφορίας και σαν εμβαδόν και σαν θέση και έχει γίνει μια έρευνα σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία στο κτηματολόγιο των ιδιοκτητών, γιατί τα περισσότερα παρουσιάζουν ότι είναι «κληρονομικά». Είναι πολλοί οι κληρονόμοι και για αυτό εγκαταλείφθηκαν. Έχει γίνει η σχετική αλληλογραφία με τους ιδιοκτήτες ώστε να τους ενημερώσει ότι οφείλουν βάσει νόμου να καθαρίσουν το οικόπεδό τους και να μεριμνούν για την διατήρηση του χώρου είτε από σκουπίδια είτε από βλάστηση.

Από εκεί και πέρα ο νόμος προβλέπει ότι αν δεν προβούν σε κάποιες ενέργειες, μπορούμε εμείς σαν Δήμος – και πάλι με σχετικές αποφάσεις καθώς μιλάμε για ιδιωτικές περιουσίες – οφείλουμε να το καθαρίσουμε, να προβούμε σε κάποιες ενέργειες και τα έξοδα από αυτές τις ενέργειες να τα επιβάλλουμε στους ιδιοκτήτες. Η διαδικασία είναι ότι στέλνουμε επιστολές και αν ο ιδιώτης δεν ανταποκριθεί, τότε μπαίνουμε με Εισαγγελική Παρέμβαση. Ενημερώνουμε τον Εισαγγελέα και έπειτα μπαίνουμε.

Εδώ όμως, υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα του ότι ο Δήμος Ξάνθης καλύπτει μια τεράστια έκταση, με πολύ λίγο προσωπικό (το ίδιο και σε μηχανήματα). Καλύπτουμε δηλαδή πολλές δημόσιες εκτάσεις με καθαριότητα, με φροντίδα πρασίνου και ένα οδικό δίκτυο που και αυτό είναι πού σημαντικό κυρίως κατά την θερμή περίοδο που έχουμε μεγάλη βλάστηση. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν αποτυπωθεί. Είμαστε σε συνεννόηση ώστε να αναθέτουμε κάποιες εργασίες. Να βγάλουμε κάποιους διαγωνισμούς – και να μπορεί και ο ιδιωτικός τομέας μέσω δημοσίων συμβάσεων – και να προλάβουμε όλον αυτόν τον όγκο και κυρίως την θερινή περίοδο που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι πάρα πολλά τα ιδιωτικά εγκαταλελειμμένα  οικόπεδα, τα βλέπουμε στην βόλτα που κάνουμε μέσα στην πόλη αλλά και περιμετρικά αυτής. Εννοείται ότι σε αυτό το κομμάτι θα δείξουμε σοβαρότητα. Οφείλουμε να είμαστε όλοι σοβαροί σε ο,τι αφορά στην δημόσια υγεία (και εμείς σαν διοίκηση και οι πολίτες) και στην οργάνωση που κάνουμε, θα κανονίσουμε ώστε τα έξοδα να τα μεταβιβάζουμε μετά στους ιδιοκτήτες που δεν μεριμνούν για την φροντίδα των ακινήτων τους.