Οι ήρωες πιλότοι «απογειώνουν» και φέτος τα 7 εναέρια πυροσβεστικά της ΠΑΜΘ

4 στην Αλεξανδρούπολη και 3 στην Χρυσούπολη – «Ετοιμοπόλεμοι» με το πρώτο φως του ήλιου

Επτά εναέρια μέσα, διαθέτει και για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα τέσσερα εκ των οποίων εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και τα τρία σε αυτό της Χρυσούπολης.

Πρόκειται για μέσα που απογειώνονται με το πρώτο φως της ημέρας από τους ήρωες πιλότους τους, οι οποίοι με τους σωστούς και επικίνδυνους χειρισμούς, καταφέρνουν να «πιάσουν» πυρκαγιές σε δύσβατα (και όχι μόνο) σημεία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τον τρόπο ανεφοδιασμού των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, μίλησε στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Βενετίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να σταθεί στην ιδιαίτερη και… «καυτή» εβδομάδα που διανύουμε, που εγκυμονεί ποικίλους κινδύνους, για την οποία «άπαντες» βρίσκονται σε γενική επιφυλακή.

4 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ 3 ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ, ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ

Πιο αναλυτικά ο κ. Βενετίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «έχουμε 7 εναέρια μέσα – τα 4 εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και τα 3 στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης-  που απογειώνονται με τον πρώτο καπνό. Υπάρχει μια τέτοια δέσμευση και του Υπουργού απέναντί μας, από την περσινή χρονιά ακόμη. Αυτό γίνεται και πέρσι και φέτος και –Δόξα τω Θεώ – μέχρι στιγμής τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία. Βέβαια, αν παραστεί  κάποια μεγαλύτερη ανάγκη συνδράμουν και άλλα εναέρια μέσα από κοντινές περιοχές (π.χ. Θεσσαλονίκη). Μέχρι τώρα βέβαια η δράση τους ήταν πολύ αποτελεσματική σε όλες τις πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε. Όσον αφορά στον χρόνο ανταπόκρισης των εναέριων μέσων, νομίζω ότι έχει να κάνει με το προσωπικό των αεροδρομίων. Κάποια στιγμή μας ζητήθηκε από το αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» να παραμείνουν κάποιοι υπάλληλοι που δουλεύουν έκτακτα, μόνον και μόνο για να είναι άμεσος ο χρόνος ανταπόκρισης (μόλις λαμβάνουν εντολή) ιδιαίτερα όταν οι βάρδιες είναι απογευματινές. Όντως οι χρόνοι είναι πάρα πολύ σύντομοι. Και ο χρόνος του ανεφοδιασμού  (γιατί έχουν και επί τόπου δεξαμενές) είναι επίσης σύντομος. Και επειδή με την φύση κανείς δεν μπορεί να τα βάλει (σε πολλά ζητήματα) ας κάνουμε τον Σταυρό μας. Αν θυμάστε από πέρσι, τίμησαν τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για όλη την Πολιτική Προστασία της περασμένης χρονιάς και ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό και με την ίδια μέθοδο, λειτουργούμε και φέτος. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι και τα φετινά καιρικά φαινόμενα να μην είναι έντονα».

ΑΠΟ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ, ΛΙΜΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ.. ΘΑΛΑΣΣΑ Ο ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ακόμη και σε φωτιά που ξέσπασε σε αγροτολιβαδική έκταση, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν λάθη, απογειώθηκαν αεροσκάφη. Στην φωτιά της Θάσου δε, αυτή εκδηλώθηκε πολύ αργά το βράδυ και το πρωί της επομένης, με το πρώτο φως της ημέρας, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα και πραγματικά μέχρι το μεσημέρι είχαν κάνει πολύ μεγάλη δουλειά, χωρίς βέβαια να μειώσουμε το έργο των επίγειων δυνάμεων. Γιατί οι φωτιές τελειώνουν με τα επίγεια μέσα. Αλλά οι δράσεις των εναέριων μέσων, κυρίως σε δύσβατα μέρη, είναι αποτελεσματικότατες. Είχαμε μια πυρκαγιά στην Χλόη, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, πριν μερικές μέρες. Εκεί ήταν πολύ σημαντικά τα εναέρια μέσα. Και πάντα βέβαια, όπως είπα, ολοκληρώνουν την κατάσβεση της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για ακόμη μια φορά. Και να τους πω «κουράγιο» γιατί αυτό το διάστημα είναι όλοι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οι πιλότοι μισθώνονται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και – αν δεν κάνω λάθος – υπάρχουν και ξένοι πιλότοι, διότι πολλά εναέρια μέσα που μισθώνονται είναι από άλλα κράτη και έρχονται και οι πιλότοι μαζί. Είναι δηλαδή εταιρείες που μισθώνουν μαζί τα εναέρια μέσα και τους πιλότους, ανάλογα και με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Όσον αφορά στον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων, υπάρχουν δεξαμενές στα αεροδρόμια, αλλά και δεξαμενές που τοποθετεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία με συνδρομή δική μας (της ΠΑΜΘ) και άλλων φορέων αλλά και λεκάνες σε ορεινούς όγκους (μικρές λίμνες δηλαδή) που συγκρατούν νερό (όλα αυτά είναι γνωστά στις Δασικές Υπηρεσίες και στην Πυροσβεστική) και ανάλογα με την περιοχή του συμβάντος, μπορούν να προμηθεύονται νερό. Υπάρχουν και τεχνητές δεξαμενές αλλά κάποια εναέρια μέσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν νερό και από τις λίμνες και από την θάλασσα. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε εμείς σε τεχνικά ζητήματα. Εμάς ο ρόλος μας είναι να ενισχύσουμε το έργο τους, εάν ζητήσουν ο,τιδήποτε και να κάνουμε μια παρέμβαση πολιτική (να ζητήσουμε για παράδειγμα, περισσότερα εναέρια μέσα ή να παρέμβει ο Στρατός, που ούτως ή άλλως είναι σε επιφυλακή κλπ). Ο ρόλος μας είναι κυρίως η πρόληψη και αν χρειαστεί κάτι στο πεδίο, έχουμε το Μητρώο Εργοληπτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το οποίο επικαιροποιούμε συνεχώς. Και μην ξεχάσουμε φυσικά και τους εθελοντές».

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Κλείνοντας ο κ. Βενετίδης, σημείωσε ότι «γνωρίζετε ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Οι θερμοκρασίες στην Περιφέρειά μας και γενικότερα στην Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ υψηλές, οπότε είμαστε σε μια γενική επιφυλακή, ενώ προχθές συνεδρίασε και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, υπό τον κ. Υπουργό (κ. Κεφαλογιάννη) με όλους τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειών της χώρας, υπουργούς κλπ. Ειδικά οι ένστολοι (Στρατός, Πυροσβεστική, Αστυνομία) αλλά και όλη η Πολιτική Προστασία είμαστε σε επιφυλακή και λόγω του καύσωνα και λόγω του κινδύνου κάποιας πυρκαγιάς, για πολλά ζητήματα (υγείας κλπ). Οι Δήμοι επίσης έλαβαν εντολή να ανοίξουν κάποιους χώρους για να προστατεύσουν κάποιους πολίτες και γενικά αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια εβδομάδα κατά την οποία θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».