
«Μανιφέστο» 91 «προσωπικοτήτων» για την αλλαγή της κυβέρνησης
«Υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να στελεχώσουν απ’ όλους τους χώρους», συμπληρώνει ο ίδιος
Μέλη της επιστημονικής κοινότητας, των ενόπλων δυνάμεων, του χώρου των επαγγελματιών και των τεχνών – 91 στον αριθμό – προχώρησαν σε μια νέα πολιτική κίνηση, καλώντας «προσωπικότητες με κυβερνητική εμπειρία» να αναλάβουν δράση.
Στη «Διακήρυξή» τους, τονίζουν χαρακτηριστικά πως «την ανασύνταξη δεν μπορούν να την αναλάβουν ούτε τα διαρκώς συρρικνούμενα κόμματα εξουσίας ούτε τα μικρομεσαία κόμματα διαμαρτυρίας, μπορούν, όμως, να την αναλάβουν ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες με κυβερνητική εμπειρία…
Αυτές οι προσωπικότητες, ακόμη και εάν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να “εφευρεθούν”. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν και πρέπει να επιστρατευθούν! Εμείς, οι ενεργοί και αγωνιζόμενοι πολίτες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, τους καλούμε να ενεργοποιηθούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η συγκυρία το επιβάλλει και η κοινωνία το χρειάζεται επειγόντως», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Η «Θ», συνομίλησε αποκλειστικά με τον έναν εκ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας και πιο συγκεκριμένα τον γνωστό Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Γενεύης κ. Μελέτη Μελετόπουλο, αναφέρεται στους λόγους που προέκυψε το συγκεκριμένο «μανιφέστο», κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που «παραπαίει», την ίδια ώρα που «δεν υπάρχει εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης». Ο ίδιος απαντά και στην ευθεία ερώτηση της «Θ» για το αν η παραπάνω κίνηση αποτελεί προάγγελο για να αναλάβει τα ηνία της ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως είναι δυο πολιτικές προσωπικότητες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κίνησης. Εντούτοις, όπως ξεκαθαρίζει, οι υπογράφοντες «δεν είναι ενεργούμενά τους».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ – ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΕΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Πιο αναλυτικά ο κ. Μελετόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι «η κρίση που διερχόμαστε είναι σύνθετη και πολυεπίπεδη. Είναι κρίση γεωπολιτική (σε ένα παγκόσμιο ασταθές περιβάλλον η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές με κυριότερη από πλευράς της Τουρκίας αλλά και άλλες) ενώ ο μαζικός πλέον εποικισμός της χώρας οδηγεί σε μια δυστοπία αλλοίωσης αυτού που λέμε «Ελλάδα» και μετατροπής σε κάτι που δεν θα είναι Ελλάδα. Επίσης η οικονομία είναι σε δεινή κατάσταση. Έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο δύναμης στην Ευρώπη και μας έχουν ξεπεράσει χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία. Επίσης υπάρχει και μια τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί (Αττική, Θράκη, Θεσσαλία,Εύβοια). Δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική ιστορία τόσο μεγάλη και εκτεταμένη οικολογική καταστροφή. Έχουμε επίσης και το τεράστιο, άλυτο, θέμα των Τεμπών στο οποίο το κράτος δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια απάντηση στα θύματα (πρωτίστως) και στην κοινωνία (δευτερευόντως) και τώρα πλέον έχουμε και τον καταιγισμό σκανδαλολογίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποδίδει μια εικόνα ασύλληπτης διαφθοράς. Η κυβέρνηση παραπαίει. Είναι σε τροχιά αποδρομής και σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, δεν υπάρχει εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης. Οδηγούμεθα σε κενό εξουσίας. Φυσικά, όλα αυτά τα κόμματα που υπάρχουν στην Βουλή, κατά τα άλλα συμπαθέστατα – του Βελόπουλου, της ΝΙΚΗΣ, της Κωνσταντοπούλου, του Κασσελάκη, του Χαρίτση, του Φάμελλου, το ΠΑΣΟΚ –δεν αποτελούν εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης. Είναι κόμματα διαμαρτυρίας. Δεν έχουν ούτε το εύρος, ούτε την απήχηση, ούτε το στελεχιακό δυναμικό για να αποτελέσουν εναλλακτική δύναμη. Επομένως η κυβέρνηση οδηγείται στο τέλος της, χωρίς να υπάρχει κάποιος να την αντικαταστήσει. Στα βασικά της λάθη είναι το «ναυάγιο» της εξωτερικής πολιτικής. Έχουν στραφεί όλοι εναντίον μας. Γίναμε η χλεύη των φίλων και των εχθρών. Ακόμη και οι Αλβανοί μας λοιδορούν ενώ τα Σκόπια καταρράκωσαν την Συμφωνία των Πρεσπών, αντί να την καταρρακώσουμε εμείς. Επίσης με τους Τούρκους έχουμε περιέλθει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας και δεν μπορούμε ούτε να χαράξουμε θαλάσσια πάρκα, ούτε να ποντίσουμε καλώδια. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Τα τελευταία με την Λιβύη τα είδατε. Δεν τα επαναλαμβάνω. Κινδυνεύουμε τώρα από Τουρκο – Συριακό Μνημόνιο, από Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο και ενδεχομένως και από Τουρκο – Αιγυπτιακό Μνημόνιο και θα με θυμηθείτε…»
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σημειώνεται ότι ο κ. Μελετόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα του μεταναστευτικού, στην παιδεία, στην οικονομία, στην γεωργία, στην βιοτεχνία, στην βιομηχανία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μια πάρα πολύ αρνητική συνθήκη στην οικονομία» και ότι «θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει και ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί προ πολλού (Μετά τα Τέμπη, τις υποκλοπές και τώρα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ)».

ΕΠΕΙΓΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ
Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «αν γίνουν εκλογές – όπως ακούω από φίλους μου δημοσιογράφους και διαβάζω στις εφημερίδες – το Φθινόπωρο, το πιθανότερο είναι να προκύψει μια χαοτική αστάθεια με κυβερνήσεις συνασπισμού τριών τουλάχιστον κομμάτων, γιατί δεν θα αρκεί η ΝΔ να κάνει κυβέρνηση με ένα κόμμα. Η ΝΔ είναι πλέον ένα μικρομεσαίο κόμμα και τα άλλα είναι μικρά. Οδηγούμεθα λοιπόν σε μια αστάθεια και αυτό που επείγει για να σωθεί η χώρα από την καταστροφική πορεία, είναι να δημιουργηθεί μια παράταξη εξουσίας. Όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας ή κίνηση πολιτών. Θέλει παράταξη εξουσίας για να μπορεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό σημαίνει έμπειρη πολιτική προσωπικότητα ως επικεφαλής και στελεχιακό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Η ελληνική κοινωνία βρίθει εξαιρετικών ανθρώπων και στην Ελλάδα και στην ομογένεια και μπορεί αυτός ο επικεφαλής να στελεχώσει το κόμμα του και με κάποια έντιμα στελέχη από τα παλιά κόμματα. Ναι! Το πολιτικό σύστημα είναι φθαρμένο, αλλά υπάρχουν έντιμα στελέχη. Θα πει δηλαδή κανείς για τον Αλέκο Παπαδόπουλο ότι δεν είναι κατάλληλος για να στελεχώσει μια κυβέρνηση; Ή για τον Γιάννη Μανιάτη; Ή για την Λούκα Κατσέλη; Υπάρχουν εξαιρετικά στελέχη. Μειοψηφία μεν, αλλά υπάρχουν. Άρα ένα μείγμα καλών στοιχείων του παρελθόντος και δυνάμεις από την κοινωνία, μπορούν να δημιουργήσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό, που να βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα. Αυτή είναι η λογικό που υπάρχει στην διακήρυξη των πολιτών».
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ… ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν αυτή η κίνηση αποτελεί προάγγελο δημιουργίας κόμματος Αντώνη Σαμαρά ή Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μελετόπουλος, απαντά ως εξής:
«Η αλήθεια είναι η εξής: Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και όπως είδατε αποκλείσαμε τους πολιτικούς από την υπογραφή. Είμαστε πολίτες, ο καθένας με την διαδρομή του. Το κείμενο είναι σαφές και απευθύνει έκκληση σε κάποιον πολιτικό ηγέτη που έχει το κύρος, την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αναλάβει την διεύθυνση της κίνησης αυτής και να μπορεί να γίνει ξανά Πρωθυπουργός και να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι στις προθέσεις μας. Τα πρόσωπα που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχουμε θέσει, είναι φανερό ότι ανήκουν στον τύπο του Κ. Καραμανλή και του Α.Σαμαρά. Δηλαδή ο Καραμανλής και ο Σαμαράς είναι δυο τέτοια πρόσωπα. Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είμαστε ούτε ενεργούμενα του Καραμανλή και του Σαμαρά, ούτε έχουμε συνεννοηθεί εκ των προτέρων μαζί τους, ούτε υπάρχει κάποια προειλημμένη απόφαση, ούτε έχουμε υποβάλλει αίτημα ως κίνηση σε κάποιο πρόσωπο να αναλάβει την ηγεσία. Εμείς απευθύναμε μια δημόσια έκκληση και αναμένουμε την αντίδραση. Εάν ευαισθητοποιηθεί κάποιος πολιτικός αρχηγός ο οποίος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, εμείς θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αυτό είναι δικό του θέμα. Δεν μπορώ ούτε να το προκαταλάβω, ούτε να το διαβεβαιώσω. Περιμένουμε, μέσα στον Ιούλιο ίσως, κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία. Εκτιμώ μάλιστα ότι τελικά κάτι θα γίνει, διότι είναι τόσο ραγδαία η κατάληξη της κυβέρνησης και τόσο μεγάλο το κενό που επαπειλείται, ώστε συναισθανόμενος κάποιος από αυτούς τους τέως αρχηγούς, το βάρος του χρέους του (διότι όταν είσαι πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και θητεία, υπάρχει και το χρέος) να το κάνει. Διότι και ο Καραμανλής και ο Σαμαράς, είναι άνθρωποι του χρέους. Είναι πατριώτες, είναι έντιμοι και οι δυο και πιστεύω ότι κάποιος θα ανταποκριθεί τελικά. Η εκτίμησή μου είναι ότι τελικά θα αποφασίσουν να ενεργοποιηθούν. Αν τώρα δεν ενεργοποιηθούν, είναι δικαίωμά τους. Αλλά πιστεύω ότι θα γίνει. Μέχρι να δούμε την αντίδρασή τους, δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο».