Ο «χάρτης» συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

 

Την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου με το ίδιο σχήμα που υπήρξε και στις δύο προηγούμενες συναντήσεις στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς συμβούλους Άννα Μαρία Μπούρα και Cagatay Kilic.
Όπως έγινε γνωστό, μετά τη συνάντηση οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Υπουργοί των δύο χωρών θα έχουν το πρωί της ίδιας ημέρας διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανώτατο Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνεδρίαση είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους άξονες πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Η Αθήνα αναμένει να αποτελέσει το Συμβούλιο ένα ακόμα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι θα συνεδριάσει ύστερα από επτά χρόνια, εκ των οποίων στα τέσσερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης.
Το Συμβούλιο πραγματοποιείται αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών.
Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις, σημειώνουν.
Στη Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου πέραν του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, της υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου που έχει την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη που διαχειρίζεται τα της θετικής ατζέντας, θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου.
Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν.
Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα υπό τους Αντώνη Σαμαρά και τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η τέταρτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016 υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλο