Ο απόηχος της δίωρης παρουσίας του πρωθυπουργού στην πόλη μας

Με έμφαση στην ποιότητα ζωής των Ξανθιωτών και στην νεολαία που καινοτομεί, η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μ. Τσέπελης και Δ. Γιαννακούδης, μιλούν στην «Θ»

 

Με σημεία αναφοράς το Φυσικό Αέριο, οι εργασίες του οποίου στην Ξάνθη ξεκινούν Ιούλιο προς Αύγουστι, αλλά και το Xanthi Techlab, δίνοντας έμφαση στην νεολαία που καινοτομεί, δημιουργεί και σκέπτεται, μέσα από τις νέες τεχνολογίες και την ρομποτική, επισκέφθηκε την Πέμπτη το απόγευμα την Ξάνθη ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον απόηχο της επίσκεψής του, μία μέρα μετά την επίσκεψη του Αναπληρωτή ΥΠΕΣ στην πόλη μας Στέλιου Πέτσα, μίλησαν στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης καθώς και ο Υπεύθυνος του Xanthi Techlab (της αμερικανικής γωνιάς στην Ξάνθη) κ. Δημήτρης Γιαννακούδης.

ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ ΠΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Φ.Α –  ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΝΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ειδικότερα ο κ. Τσέπελης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Η επίσκεψη Πέτσα, ήταν πραγματικά μια επίσκεψη που δημιουργεί την ελπίδα της χρηματοδότησης των έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την περιοχή μας, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Παράλληλα η επίσκεψη Μητσοτάκη και κάθε επίσκεψή του στην πόλη μας, εύχομαι να σηματοδοτείται από μια έναρξη εργασιών για ένα τέτοιο μεγάλο έργο, όπως αυτό του Φυσικού Αερίου, που έχει σχέση με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας και ιδιαίτερα με την προστασία του περιβάλλοντος. Το πότε θα πάρει ο πρώτος Ξανθιώτης Φυσικό Αέριο, θα μας το πει επίσημα η εταιρεία. Ανάδοχος είναι ο «ΑΚΤΩΡΑΣ» και η έναρξη των εργασιών θα γίνει τον μήνα Ιούλιο προς Αύγουστο. Την πρώτη παροχή σε κατοικία, θα την δώσουμε εγώ μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ. Προχθές ο πρωθυπουργός σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την πόλη της Ξάνθης. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνέπεια από την κεντρική διοίκηση του κράτους για τις προεκλογικές υποσχέσεις, οι οποίες υλοποιούνται. Σταδιακά βέβαια μετά την πανδημία, αλλά ξεκινούν να υλοποιούνται.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακούδης τόνισε ότι:

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην νεολαία και στο κομμάτι ότι οι μαθητές ξεκινούν και συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, καινοτομούν, δημιουργούν και σκέφτονται και αντίστοιχα αυτό περνά και στις φοιτητικές ομάδες, οι οποίες σιγά σιγά μέσω των ιδεών που έχουν και των εφαρμογών στο πανεπιστήμιο, προχωρούν και ετοιμάζουν και start up εταιρείες. Άρα βλέπουμε ότι δημιουργείται ένα οικοσύστημα πάρα πολύ σημαντικό, που έχει ως βάση τις νέες τεχνολογίες (την ρομποτική, την βιομηχανική ρομποτική και γενικότερα όλο αυτό το κομμάτι).

Αυτό που φάνηκε χθες, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υφυπουργό ανάπτυξης κ. Δήμα είναι ότι θέλουν να δώσουν πάρα πολύ μεγάλη βαρύτητα τόσο στο κομμάτι της καινοτομίας και της τεχνολογίας όσο και στις νέες επενδύσεις σε ιδέες που προέρχονται από πανεπιστήμια και start ups. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην νεολαία και στις δράσεις που κάνουμε και ενθαρρύνουμε όλο αυτό το στοιχείο στην Ξάνθη και στην ευρύτερη περιοχή, οπότε ελπίζουμε να υπάρχει και μια μεγαλύτερη στήριξη και σε συνδυασμό και με την στήριξη της αμερικανικής πρεσβείας να κάνουμε πολύ δημιουργικά πράγματα και ουσιαστικά να προχωρήσουμε στα περεταίρω βήματα της ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού.

ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ XANTHI TECHLAB, ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΒΡΑΒΕΙΑ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

Πάντως, δεν είναι τυχαίο που οι έφηβοι και η νεολαία της πόλης μας, διαπρέπει σε διαγωνισμούς ρομποτικής, ενώ το Xanthi Techlab «σαρώνει» και σε βραβεία.

Μιλώντας επί αυτού του θέματος ο κ. Γιαννακούδης εξήγησε ότι:

Όντως δεν είναι τυχαίο, γιατί αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά το 2016, που οργανώσαμε δειλά δειλά τις ομάδες ρομποτικής, βάλαμε και τους φοιτητές, τους εκπαιδεύσαμε και μαζί με την Eduact από την Θεσσαλονίκη (και εδώ να προσθέσω ότι από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα είναι το 6ο Techlab της χώρας) η ρομποτική έχει πάρει τα πάνω της και είναι κάτι που δίνει τρομερές δεξιότητες από την προσχολική ηλικία ακόμη. Μάλιστα, τώρα που εντάσσεται και στα σχολεία, είναι πολύ καινοτόμο και σημαντικό για την συνέχεια. Όσον αφορά στο Xanthi Techlab πάει πολύ καλά μπορώ να πω. Πήραμε άλλο ένα βραβείο στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης – για τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε πέρυσι, που δυστυχώς λόγο covid ήμασταν κλειστά – τόσο για το γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε τους τρισδιάστατους εκτυπωτές για να εκτυπώσουμε και να δωρίσουμε ιατρικές προσωπίδες, όσο και για τα διαδικτυακά εργαστήρια που κάναμε, με σκοπό την παραπαπληροφόρηση. Πάντα, σε περιόδους κρίσης- τα fake news και η παραπληροφόρηση – υπάρχει σε τεράστιο βαθμό και δυστυχώς ακόμη δεν είμαστε ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι ώστε να ανιχνεύουμε και να διαχωρίζουμε τις σωστές από τις λάθος ειδήσεις. Συνεπώς προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε και αυτό το κομμάτι και με βάση αυτούς τους δύο πυλώνες, διακριθήκαμε και αποσπάσαμε το βραβείο για την καταπολέμηση του covid19.

Ο κ. Μητσοτάκης εντυπωσιάστηκε και από τις δράσεις που κάνουμε αλλά και από το potential , τις προοπτικές δηλαδή που έχουν τα μικρά παιδιά. Και τα τρία παιδιά τα είχαμε από πολύ μικρή ηλικία εκεί. Ξεκίνησαν από το δημοτικό και τα επιλέξαμε ώστε να δει την εξέλιξη. Να δει ότι ξεκινά από το δημοτικό – τα παιδιά είναι ήδη στο γυμνάσιο – και ότι μετά περνάμε στο κομμάτι των φοιτητών. Ότι υπάρχει δηλαδή μια συνέχεια. Εντυπωσιάστηκε από αυτό το κομμάτι και του άρεσε η δουλειά  που γίνεται, διότι – κακά τα ψέματα – σε μια ακριτική περιοχή της περιφέρειάς μας, κάνουμε καινοτόμα πράγματα και αυτό ήταν κάτι που τον άφησε ιδιαίτερα χαρούμενο και ικανοποιημένο.