Νομιμοποίηση κτιρίων, πυροπροστασία και αντισεισμικότητα οι τρεις «πληγές» των Σχολικών Μονάδων της Ξάνθης

Ευ. Στυλιανίδου: «Μόνον το 13ο Δ.Σ διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας»
Αφ. Τσακιρίδης: «Η νομιμοποίηση κτιρίων πρέπει να γίνει εξ΄αρχής»

Νομιμοποίηση κτιρίων, πυροπροστασία αλλά και αντισεισμικότητα, αποτελούν τις τρεις «πληγές» των σχολικών μονάδων της Ξάνθης.

Που βρίσκονται όμως σήμερα τα Δημοτικά Σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί; Διαθέτουν τα σχετικά πιστοποιητικά σε κάθε περίπτωση;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω αναζήτησε η «Θ» συνομιλώντας με την Δ/ντρια Α’ βάθμιας Εκπ/σης Ξάνθης κ. Ευμορφία Στυλιανίδου.

Ωστόσο η κ. Στυλιανίδου, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για κτιριακά ζητήματα, τα οποία δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Α’ βάθμιας Εκπ/σης αλλά των Δήμων στους οποίους ανήκουν – κατά περίπτωση  – οι σχολικές μονάδες.

Επίσης, η «Θ» συνομίλησε και με τον Αντιδήμαρχο Τ.Υ του Δήμου Ξάνθης κ. Αφεντούλη Τσακιρίδη, ο οποίος αναφερόμενος στο σκέλος της νομιμοποίησης των κτιρίων, υπογράμμισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει «εξ΄αρχής» και ότι ο Δήμος Ξάνθης βρίσκεται ήδη σε αυτήν την διαδικασία, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αναλυτικά για τα περί πυροπροστασίας των κτιρίων, εν ευθέτω χρόνω καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο θεματικό «φάκελο».

«ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ – ΜΟΝΟΝ ΤΟ 13Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Αναλυτικότερα η κ. Στυλιανίδου, δήλωσε λιτά στην «Θ» ότι «εμείς πλέον έχουμε την λειτουργία των σχολείων. Το θέμα των κτιριακών αφορά στους Δήμους.

Αν τυχόν έχουμε δικό μας ιδιόκτητο κτίριο, τότε μπορούμε να στεγάσουμε τους μαθητές. Αν όχι, δεν μπορούμε.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την πολεοδομική νομιμοποίηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Όσον αφορά στην πυροπροστασία, να σας πω ότι μόνον ένα σχολείο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης έχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας και αυτό είναι το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης. Βεβαίως είναι καινούριο, βεβαίως έχουν γίνει εγκαταστάσεις οι οποίες διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν και πληροί όλες τις προϋποθέσεις και έχει ένα πιστοποιητικό προστασίας, το οποίο δίνεται κατόπιν ελέγχων και σχετικών προδιαγραφών.

Από εκεί και πέρα, εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα ελέγχουν ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Μπορούμε να κάνουμε μια συντήρηση και να εντοπίζουμε πράγματα τα οποία μεταβιβάζονται από τους Διευθυντές στην Τεχνική Επιτροπή όπου και όπως απαιτείται.

Όσον αφορά στην αντισεισμικότητα, είναι θέμα κτιριακό και αφορά επίσης στο ενδιαφέρον των Δήμων για την στατικότητα και την επάρκεια των κτιρίων. Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα εμείς για αυτά. Εξάλλου δεν έχουμε καν Τεχνικές Υπηρεσίες και καμία δυνατότητα να ασχοληθούμε ούτε σε προληπτικό στάδιο παρατήρησης, διάγνωσης κλπ».

«Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ – ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΩΡΑ – ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙΣ»

Σε επικοινωνία μας με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Αφεντούλη Τσακιρίδη, για το σκέλος της νομιμοποίησης των κτιρίων, ο ίδιος επισήμανε τα εξής:

«Τα περί προθεσμίας ως τις 31 Μαρτίου αφορούν το θέμα της πυροπροστασίας και της άδειας λειτουργίας κάποιων κτιρίων και όχι την νομιμοποίηση. Η νομιμοποίηση των κτιρίων πρέπει να γίνει εξ αρχής. Για αυτό δουλεύουμε τώρα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα, για να αρχίσουν να νομιμοποιούμε κτίρια έτσι ώστε να μπορούν να μπουν σε μια τροχιά διεκπεραίωσης. Να τελειώσουν και μετά να μπορούμε να παρέμβουμε. Διότι αν δεν είναι νομιμοποιημένο ένα κτίριο δεν μπορείς  να παρέμβεις. Και είναι πολλά δημόσια κτίρια αυτήν την στιγμή. Μόλις τελειώσει αυτό, θα αρχίσουμε να κάνουμε αναπαλαιώσεις, παρεμβάσεις κλπ. Αν δεν νομιμοποιηθούν τα κτίρια δεν μπορείς να πάρεις κρατικά χρήματα, ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις κλπ. Βεβαίως μέσα σε αυτά υπάρχουν και σχολικά κτίρια».