Νέα δεδομένα για τον ΣΔΑΝΞ – Πέταξε το…πουλάκι για την μετατροπή του σε ΦΟΔΣΑ (;)

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης – Δήμαρχοι Μύκης και Τοπείρου και εκπρόσωποι του συνδέσμου στην συνάντηση με τον Σωκ. Φάμελλο

Γρ. Στογιαννίδης και Τζ. Καπζά μιλούν στην «Θ»

Συνάντηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρη Στογιαννίδη, του Δημάρχου Μύκης, Καπζά Τζεμήλ, του Δημάρχου Τοπείρου, Θωμά Μίχογλου, του Διευθυντή του ΣΔΑΝΞ, Παναγιώτη Αϊβαλιώτη και του Νομικού Συμβούλου του ΣΔΑΝΞ, Μιχάλη Μηλαράκη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τους συνεργάτες του πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα (όπως άλλωστε είχε επισημανθεί και σε προγενέστερο ρεπορτάζ της «Θ» με τίτλο «Τρεχάτε ποδαράκια μου» για ακόμη μία φορά στη διαχείριση απορριμμάτων).

«ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΑΝ» ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΑΛΛΑ…ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ
Στο επίμαχο ρεπορτάζ της «Θ» αναφέρονταν μεταξύ άλλων: «τρεχάτε…«ποδαράκια» μου, είναι η μόνη φράση που μπορεί να αποτυπώσει την κατάσταση για το θέμα της μετατροπής του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) σε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς η 19η Ιανουαρίου (ημέρα λήξης της προθεσμίας) είναι κοντά, με αποτέλεσμα να «επιστρατεύονται» οι Βουλευτές Ξάνθης οι οποίοι θα συναντηθούν με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, προκειμένου να δοθεί «πίστωση» χρόνου μέχρι το τέλος του έτους…»

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΔΑΝΞ – ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ «ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ»
«Πίστωση» η οποία τελικά δεν δόθηκε καθώς όπως αναφέρει το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου σχετικά με την συνάντηση: «…Σε συνέχεια της συνάντησης των Βουλευτών Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Φάμελλο, προχθές ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε άμεσα για τις θέσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) από τις δημοτικές αρχές και τους εκπροσώπους του ΣΔΑΝΞ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και τόσο οι Δήμαρχοι, όσο και οι εκπρόσωποι του ΣΔΑΝΞ ανέλυσαν στον κ. Φάμελλο τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με τον ν. 4555/2018.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε την βούλησή του να βρεθεί κοινός τόπος σε ορισμένα ζητήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νόμου που συντάχθηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην διαχείριση απορριμμάτων. Οι συζητήσεις, βέβαια, θα συνεχιστούν, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα θέματα του ΣΔΑΝΞ.
Κύριο μέλημα των Βουλευτών Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του ΣΔΑΝΞ, χωρίς να υπάρξει μεταβολή στο εργασιακό τους καθεστώς. Επίσης, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την μεταβολή του πλαισίου διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης απορριμμάτων και να σταματήσει η χώρα μας να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα για τα σκουπίδια, ενώ η κοινά αποδεκτή λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη με ελάφρυνση και όχι επιβάρυνση στα τέλη που πληρώνουν οι δημότες».
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» τόσο ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης όσο και ο Δήμαρχος Μύκης κ. ΤΖεμήλ Καπζά.

«ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ»
Ειδικότερα ο κ. Στογιαννίδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει παράταση. Είναι σε συζητήσεις για το πώς μπορεί να παραμείνει ο ΣΔΑΝΞ, πως μπορεί να διαμορφωθεί κλπ. Είναι όλα σε συζητήσεις μαζί με τους δύο δημάρχους, τον Νομικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης και τον τεχνικό προϊστάμενο του ΣΔΑΝΞ (ο οποίος είναι πολλά χρόνια εκεί και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα). Για αυτό άλλωστε εμείς ζητήσαμε την συνάντηση. Προκειμένου να μιλούμε εξειδικευμένα γιατί ως βουλευτές δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για όλα τα ζητήματα. Ήρθαν και οι συνεργάτες του υπουργού και οι Νομική Σύμβουλος του Υπουργείου αλλά και ο τεχνικός υπεύθυνος, προκειμένου να τεθούν τα θέματα συγκεκριμένα. Υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ τους, ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και το αν θα καταλήξουμε σε μια πρόταση και μια συμφωνία και από την πλευρά των δημάρχων. Εμείς ως βουλευτές ζητούμε να διασφαλιστούν οι 55 εργαζόμενοι, με το ίδιο εργασιακό καθεστώς. Δεν θέλουμε να αλλάξει η σχέση εργασίας. Επίσης, ζητούμε η οποιαδήποτε νέα διαχείριση να μην αυξήσει το κόστος των απορριμμάτων εις βάρος των πολιτών, να μην αυξηθούν δηλαδή τα δημοτικά τέλη και τέλος ο,τι γίνει να είναι σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων για να μην υπάρχουν τα πρόστιμα. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα κατά καιρούς έχει πληρώσει πολύ μεγάλα ποσά για τον τρόπο διαχείρισης».

ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΑΜΑΘ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ
«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα αξιολογηθεί και από τις δύο πλευρές και αν υπάρξει συμφωνία βεβαίως και θα προχωρήσουμε στο «μοντέλο» που έχει συμφωνηθεί. Όμως όπως είπα για εμάς τους βουλευτές, τα ζητούμενα όπως είπα παραπάνω είναι οι θέσεις εργασίας, το χαμηλό κόστος (δημοτικά τέλη) για τους πολίτες και να ακολουθούμε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων για να μην υπάρχουν πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας και της περιοχής μας» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το γεγονός ότι το… «dead line» για την μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ είναι μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και το τι μέλλει γενέσθαι με τις πιθανότητες προστίμου, σημειώνει με έμφαση ότι «αυτό είναι ένα καθαρά υπηρεσιακό κομμάτι και την ευθύνη την έχει ο προϊστάμενος της «Αποκεντρωμένης». Θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) μια συνάντηση. Έχει καλέσει τους δημάρχους της Ξάνθης και την ΔΙΑΑΜΑΘ, προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν, για να δουν αν μπορεί να υπάρξει μια «ρύθμιση» με τις ημερομηνίες ή μια παράταση, μέχρι να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο και το πώς πρέπει να λειτουργεί ο ΣΔΑΝΞ».

«ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΣΔΑΝΞ ΩΣ ΕΧΕΙ – ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Η…ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά ανέφερε ότι «συναντηθήκαμε με τον κ. Φάμελλο, ζητώντας του να παραμείνει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης ως έχει, να έχουμε μια κοινή συνεργασία όλοι οι δήμοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων τουλάχιστον και να μπορεί να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τις προδιαγραφές που χρειάζονται για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Αυτό ζητήσαμε και ο κ. Φάμελλος μας είπε ότι θα το δουν οι υπηρεσίες του. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να συνεχίσουμε έτσι. Η μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο να γίνει. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια «χρυσή τομή» και πρέπει να βρεθεί. Δεν πρέπει να κλείσει ο ΣΔΑΝΞ, δεν πρέπει να χαθούν οι θέσεις εργασίας και πρέπει να έχουμε ένα κοινό «εργαλείο» για να μπορέσουμε να κάνουμε την αποκομιδή μας αλλά και όλα όσα λέει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί της καθαρότητας».