«Μποϊκοτάζ» της αντιπολίτευσης στο χθεσινό Δημοτ. Συμβούλιο Ξάνθης λόγω του τεχνικού προγράμματος

Απείχαν οι «τρεις» αλλά και ο συνδυασμός Δημαρχόπουλου – Σε ανεβασμένους «τόνους» η δήλωση Μ. Τσέπελη

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά χθες, η προγραμματισμένη για τις 18.00 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, λόγω αποχής της αντιπολίτευσης (πλην της παράταξης «Αγάπη» και της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Ζητήθηκε από νωρίς, η απόσυρση του θέματος

Νωρίτερα και συγκεκριμένα το πρωί της ίδιας ημέρας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που εν τέλει δεν προσήλθαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ζήτησαν την απόσυρση του θέματος που αφορούσε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης, θεωρώντας ότι είναι μικρό το χρονικό περιθώριο μιας ημέρας, αναφορικά με την συζήτηση ενός σημαντικού θέματος (σ.σ. το οποίο συνήθως σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του παρελθόντος μονοπωλούσε το ενδιαφέρον).

Παρά την αντίθετη άποψη της συμπολίτευσης, δια μέσω του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Μπούτου, αναφορικά με τις εισηγήσεις των θεμάτων, τελικά οι παρατάξεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα των κ. Σάββα Μελισσόπουλου, Πασχάλη Λύρατζη, Γιώργου Χατζηθεοδώρου και Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, δεν προσήλθαν στην αίθουσα του συμβουλίου. Έτσι, η συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε νέα ημερομηνία.

Η δήλωση του δήμαρχου Ξάνθης Μ. Τσέπελη

Αστραπιαία ήταν η αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος προέβη σε δημόσια δήλωση-ανακοίνωση με ιδιαίτερα έντονο και επικριτικό ύφος. Στην δήλωσή του ο κ. Τσέπελης ανέφερε επ’ ακριβώς τα εξής:

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 6 το απόγευμα, εξαιτίας της συντονισμένης απόφασης των επικεφαλής Σάββα Μελισσόπουλου, Πασχάλη Λύρατζη, Γιώργου Παπαθεοδώρου και Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου και των συνδυασμών τους να απέχουν από τη συνεδρίαση προφανώς με την αιτιολογία ότι δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβανόταν στα θέματα της ημερησίας διάταξης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Στον αέρα τινάχθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που περιλαμβάνεται η συζήτηση και έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ξάνθης για το 2023, καθώς, οι “συνεργαζόμενοι” Σάββας Μελισσόπουλος, Πασχάλης Λύρατζης και Γιώργος Χατζηθεοδώρου, όπως και ο πρώην Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος απείχαν από αυτήν. Η δικαιολογία που προβάλουν είναι ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα «χρειάζεται προετοιμασία από την πλευρά τους και σοβαρή συζήτηση» και θα έπρεπε να αποτελεί μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Η πραγματική αιτία είναι η αποφυγή, έστω και προσωρινά, της πραγματικής εικόνας, όπως αυτή διαμορφώνεται. Γιατί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2023 αποτελεί το αδιάψευστο τεκμήριο του ρεαλιστικού προγραμματισμού της διοίκησης μας, που παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τη δυσχερή συγκυρία, υλοποιείται, στοχεύοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη και τους οικισμούς, προς όφελος όλων των Ξανθιωτών και της τοπικής μας κοινωνίας, και ταυτόχρονα απογυμνώνει, μοιραία, την φωνασκούσα αντιπολίτευση από τη… βολική αφοριστική τακτική που έχει υιοθετήσει και έχει εξαρτήσει τη δημόσια παρουσία της. Αντιλαμβανόμαστε ότι το «πολιτικό κενό» που, προφανέστατα, βιώνουν όλοι μαζί, υποχρεώνει σε… προσωπική και συλλογική ανασύνταξη για την αντιμετώπιση – και ιδιαίτερα – την προσαρμογή τους. Κατανοούμε ότι χρειάζεται προετοιμασία για να παραδεχτούν την πραγματικότητα. Πιστεύαμε ωστόσο, ότι θα είχαν -έστω και αυτή τη στιγμή- την πολιτική ωριμότητα να σταθούν αντάξιοι της μεγάλης τιμής που μια μερίδα των συμπολιτών μας, τους επεφύλαξε, τοποθετώντας τους στο κυρίαρχο θεσμικό όργανο αποφάσεων του Δήμου Ξάνθης. Επέλεξαν να κρυφτούν… Όπως και να ’χει, τα ψέματα τελείωσαν».