Μπάζα, κλαδέματα και σκουπίδια γεμίζουν τον Κόσυνθο

Με αφορμή την προχθεσινή φωτιά – Πόσο ευσυνείδητοι είμαστε ως Δημότες (;)

Ι. Τσάπαλης και Γ. Τσιτιρίδης, μιλούν στην «Θ»

Μπάζα, κλαδιά από καθαρισμούς οικοπέδων, γυαλιά, σκουπίδια και όχι μόνον, συναντά κανείς σε διάφορα σημεία κατά μήκος του Ποταμού Κοσύνθου αλλά και εντός της κοίτης αυτού. Ποια είναι όμως η σημερινή εικόνα στον Δήμο Ξάνθης και στον Δήμο Αβδήρων με το συγκεκριμένο θέμα; Υπάρχει συνείδηση από τους δημότες; Πως πρέπει να συμπεριφερθούν σε αυτήν την περίπτωση ώστε να μην γίνουν δυνητικοί – ακούσια ή και εκούσια – «εμπρηστές»; Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν μιλώντας στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Ιωάννης Τσάπαλης και ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης.

«ΜΕΓΑΛΗ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΦΩΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το περιστατικό της Κυριακής, ο κ. Τσάπαλης επισήμανε στην «Θ» ότι «η προχθεσινή φωτιά ήταν μεγάλη σε έκταση. Ήταν περίπου 350 η έκταση που κάηκε, αλλά δεν ήταν πλησίον οικιών για να κινδυνεύσουν. Υπήρχαν περιμετρικά επιχειρήσεις, αλλά δεν υπήρχε κίνδυνος. Υπήρχε όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής, ενώ συνέδραμαν και δυο υδροφόρες του Δήμου και της ΔΕΥΑΞ και ένα JCB του Δήμου, απλώς ο αέρας προχώρησε παραπάνω την φωτιά από όσο περιμέναμε. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή συνέδραμαν και 3 αεροσκάφη. Η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση εντός της κοίτης του Ποταμού  και προκλήθηκε από άγνωστη αιτία. Δεν υπήρχαν σκουπίδια, αλλά υπήρχε αυξημένη βλάστηση, ξεραμένα χόρτα αλλά και μεγάλα δέντρα. Διήρκησε περί τις 3 ώρες, λόγω του αέρα. Βέβαια η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειχε ταυτόχρονα και άλλα συμβάντα και έπρεπε να στείλει και εκεί δυνάμεις, αλλά το θετικό ήταν ότι καθόλη την διάρκεια της κατάσβεσης δεν υπήρξε κίνδυνος για οικίες ή επιχειρήσεις. Ήταν ελεγχόμενη».

«ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ… – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Σε ο,τι αφορά στα σημεία με μπάζα, κλαδιά, γυαλιά, σκουπίδια αλλά και εύφλεκτα υλικά, σε πολλές περιπτώσεις, που εντοπίζονται κατά μήκος του Ποταμού ή και εντός της κοίτης, ο κ. Τσάπαλης εξήγησε ότι «αυτά ήταν και από πριν σε κάποια σημεία. Δυστυχώς υπάρχει αυτή η εικόνα. Όπου εντοπίζουμε ποσότητες είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό όγκο, προσπαθούμε να τις απομακρύνουμε, με έξοδα – φυσικά – του Δήμου. Κανονικά πρέπει να υπάρχει και η προσωπική ευθύνη. Όταν έχουμε όγκο κλαδιών (από τον καθαρισμό των οικοπέδων μας) ή μπάζα κλπ, υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί ο κάθε συνδημότης μας, με μικρό κόστος. Και ο Δήμος Ξάνθης για τα δικά του υλικά που μεταφέρει, πληρώνει για τον τόνο. Δυστυχώς, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει στον Δήμο μας περιοχή που να μπορούν οι συνδημότες μας, να τα εναποθέτουν δωρεάν. Αυτό είναι δυστυχώς ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση.  Δυστυχώς – αυτήν την στιγμή –  είναι ένα ακόμη οικονομικό «βάρος» για τους πολίτες. Όταν δεν γνωρίζουμε τα υλικά που εναποθέτουν οι συνδημότες μας, υπάρχει και κίνδυνος να υπάρχουν και εύφλεκτα υλικά. Για αυτό και αν τα εντοπίσουμε προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε από το σημείο που τα αφήνουν. Δύσκολο μεν, προσπαθούμε δε. Όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τέτοιοι έλεγχοι περιμετρικά της κοίτης και δεν είναι μόνον θέμα κόστους. Όταν εντοπίσουμε αυξημένο όγκο που πρέπει να απομακρυνθεί, τον απομακρύνουμε όπως έγινε με το εργοστάσιο πίσω από το βενζινάδικο προς την Κομοτηνή. Καθαρίσαμε το σημείο και κλείσαμε με ανάχωμα για να μην ρίξουν ξανά άλλα μπάζα. Επειδή αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση ώστε να μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε τους συνδημότες μας ως Δήμος για να εναποθέτουν σε κάποιο σημείο δωρεάν όλα αυτά τα υλικά, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτική εταιρεία που συλλέγει όγκους σκουπιδιών ή κλαδιών (όπως πληρώνει ο Δήμος για τα δικά του που συλλέγει από τους κοινόχρηστους χώρους) μέχρι να βρούμε κάποια λύση. Και για τον Δήμο Ξάνθης είναι δυσβάσταχτο το ποσό. Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Ειδικά αυτήν την χρονιά που ζητά πάρα πολλά το κράτος και από τους Δήμους και από τους ιδιώτες, χρειάζεται η συνεργασία όλων. Φέτος γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και με τα ακαθάριστα οικόπεδα και γενικά με τους καθαρισμούς που θα την δούμε μπροστά μας, στην πορεία. Χτίζουμε «βάσεις» για το μέλλον. Του χρόνου δεν θα έχουμε τον ίδιο όγκο, απλώς φέτος έπεσαν όλα μαζί».

«ΚΑΚΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ – ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΟΓΚΩΔΗ ΥΛΙΚΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Τσιτιρίδης, επισήμανε τα εξής:

«Σίγουρα ο Δήμος δεν μπορεί να είναι πίσω από τον κάθε πολίτη. Υπάρχει μια κακιά συνήθεια να ρίχνουν διάφορα υλικά μέσα στις κοίτες, αλλά στον Δήμο μας, όταν πρόκειται για μπάζα τηλεφωνούν στο Τμήμα Καθαριότητας και τα συλλέγουμε εμείς. Όποιος εντοπίσει αντίστοιχα υλικά, μπορεί να απευθυνθεί στο Τμήμα Καθαριότητας για να τα συλλέξουμε. Βέβαια, αν χρειάζεται πηγαίνουμε και μεγάλους κάδους – κοντέινερ. Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί τα ρίχνουν μέσα στις κοίτες, προκειμένου να τα «εξαφανίσουν» αλλά αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης (υπερχείλιση) δεν μπορεί να φύγει εύκολα το νερό προς την θάλασσα ή αν έχει βλάστηση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού υπάρχει κίνδυνος φωτιάς το Καλοκαίρι. Εννοείται ότι παροτρύνουμε τους πολίτες να μην το κάνουν αυτό και αν έχουν μπάζα ή ογκώδη απορρίμματα παρακαλούμε να τηλεφωνούν στο Τμήμα Καθαριότητας, να  κλείνουν ένα ραντεβού και να πηγαίνει η υπηρεσία για να τα μαζέψει. Επίσης, μπορούν να νοικιάσουν από τον Δήμο και μεγάλους κάδους – κοντέινερ με 50 ευρώ για κάποιο διάστημα και να ρίχνουν εκεί τα μπάζα και τα ογκώδη υλικά και να μας ενημερώνουν όταν γεμίζουν».