
Σ. Αρσενίου: Το «μυστικό» στα υλικά και οι οδηγίες των… παιδιών
Επεξεργασμένα καλά βούτυρα, βέλτιστα υλικά και… μεράκι και αγάπη για τις παραδόσεις, συνθέτουν τα γευστικά πασχαλινά τσουρέκια των ζαχαροπλαστείων της Ξάνθης. Το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη όμως, βάζουν οι νοικοκυρές που επιλέγουν την πασχαλινή μοσχοβολιά του σπιτικού τους, κάθε Μεγάλη Τετάρτη.
Για όλα τα παραπάνω, μίλησε στην «Θ» ο γνωστός ζαχαροπλάστης κ. Στέλιος Αρσενίου, ο οποίος προτείνει ανεπιφύλακτα στις νοικοκυρές να… συμβουλευτούν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού, για την σωστή καθοδήγηση στην παρασκευή ενός πεντανόστιμου, πασχαλινού τσουρεκιού.
«ΣΤΑ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Αρσενίου, επισήμανε στην «Θ» ότι «σε αυτόν τον τόπο, από πάππου προς πάππου, έχουμε μάθει μια έκφραση, κοντά στις άλλες, που λέγεται: «Τα πατροπαράδοτα». Μέσα σε αυτά και ένα από τα πρώτα είναι τα κάλαντα του Λαζάρου, τα τσουρέκια, η πρώτη Ανάσταση κλπ. Όσον αφορά στα τσουρέκια, είναι ένα έθιμο από τα βάθη των αιώνων, το συνεχίζουμε και θα το συνεχίζουμε, διότι μας φέρνει πολύ κοντά στο Θείο Πάθος. Το κόκκινο αυγό είναι το αίμα του Κυρίου μας και μετά, προς τέρψη είναι το τσουρέκι. Το πηγαίνουν τα παιδιά στην νονά και στον νονό, παραδοσιακά την Μ. Πέμπτη, την μέρα που βάφουμε τα αυγά. Το τσουρέκι μπορούμε να το βρούμε σε πολλούς τόπους (ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ) αλλά εκείνο το οποίο έχω να προτείνω, είναι – εαν και εφόσον υπάρχει ελάχιστος χρόνος – να επιδιώξει ένα νοικοκυριό, να το κάνει στο σπίτι, ακριβώς για να τιμήσει με έναν ξεχωριστό τρόπο την μεγάλη γιορτή που έρχεται. Την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης».
«ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΒΟΥΤΥΡΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΥΛΙΚΑ, Η ΕΙΔΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»

«Εκείνα που διαφοροποιούν το τσουρέκι από τόσο σε τόπο, είναι τα υλικά. Επειδή τα αυγά και το αλεύρι είναι σε όλο τον τόπο ίδια, το βούτυρο είναι που κάνει την διαφορά. Εμείς οι ζαχαροπλάστες στην Ξάνθη, ως επί τω πλείστον, δουλεύουμε επεξεργασμένη αιγοπρόβια σύνθεση, δηλαδή βούτυρο 7 αστέρων. Αυτό που έκανε την Ξάνθη να διαφέρει από όλες τις άλλες πόλεις, ήταν τα επεξεργασμένα βούτυρα και τα βέλτιστα υλικά. Ο,τιδήποτε καλύτερο υπάρχει στην κατηγορία του, αυτό κάνει την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην Ξάνθη και στις άλλες πόλεις.
και συγκεκριμένα για εμάς στο «ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ», από την Πρωτοχρονιά τρίψαμε και δυο τελάρα με περγαμόντο, για να έχουμε το ξύσμα. Κοντά στο μαχλέπι και τον κακουλέ, αντί για μαστίχα, εμείς βάζουμε ξύσμα περγαμόντο. Αυτό είναι δικό μας, παραδοσιακό, tip» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις τιμές, υπογραμμίζει ότι «αυτοί που μπορούν και δύνανται οικονομικά, θα το προμηθευτούν από τα ζαχαροπλαστεία, οι έχοντες περιορισμένη αγοραστική δύναμη, από κάποια σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές είναι πιο χαμηλές και οι μη δυνάμενοι, οι άποροι, θα το γευτούν και αυτοί. Δεν θα το στερηθούν. Φροντίζουν οι κοινωνικοί φορείς. Δόξα Τω Θεώ, η πατρίδα μας έχει κοινωνικούς φορείς και αν είναι κάτι για το οποίο μπορεί να καυχάται η Ελλάδα, ακόμη και σήμερα μέσα στην κατάντια και στην παραλυσία της, είναι η προσφορά που απορρέει από μια καθαρά ελληνική έκφραση που δεν απαντάται πουθενά αλλού και λέγεται «φιλότιμο».
Οι τιμές του τσουρεκιού, είναι στα 12 ευρώ το κιλό και ανάλογα με την συσκευασία, ανεβαίνουν και λίγο παραπάνω. Οι συσκευασίες σήμερα είναι πολύ εξεζητημένες και όλα αυτά πληρώνονται για όλους όσοι θέλουν να δώσουν έμφαση στο design».

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ»
Κλείνοντας, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας» για ένα καλό τσουρέκι και ποια είναι η δική του συμβουλή του προς τις νοικοκυρές, ο κ. Αρσενίου απαντά:
«Θα σας πω από την εμπειρία που έχω, περιοδεύοντας στα σχολεία και κάνοντας διάφορες δημιουργίες με τα παιδιά, πως τα κοριτσόπουλα του Δημοτικού (Δ’, Ε’ ΣΤ’) και ορισμένα παλληκαράκια, γνωρίζουν τα πάντα. Θα κατευθύνουν και τις μαμάδες τους. Σας το υπογράφω. Και βέβαια θα χαρούν πολύ περισσότερο οι γιαγιάδες όταν θα δουν την εγγονή με την ποδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά, τα ξέρουν όλα. Καλή Ανάσταση και… στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις».