Μόνον 5 γυναίκες στα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και 3 γυναίκες στα 51 μέλη του Περιφ. Συμβουλίου

Παρόλη την υψηλή ποσόστωση στους υποψηφίους…

Σ. Καδρή: «Επιφυλακτικοί οι ψηφοφόροι– Σκληρός από την άλλη ο πολιτικός στίβος για εμάς…»

Σ. Παπαδοπούλου: «Τα κριτήρια επιλογής προσώπων παίζουν σημαντικό ρόλο»

Πέντε μόλις γυναίκες στα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και τρεις μόλις γυναίκες στα 51 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ βρέθηκαν σε εκλόγιμη θέση, μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Α΄γύρου, παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτική «ποσόστωση φύλου» έφερε πολλές να θέσουν εαυτόν ως υποψήφιες, αφού χωρίς αυτές οι…συνδυασμοί δεν μπορούσαν να «κατέλθουν».

Η «Θ» σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο «τι φταίει» για αυτά τα αποτελέσματα, φιλοξενεί τις απόψεις δυο υποψηφίων γυναικών που δεν κατάφεραν μεν να εκλεγούν, αλλά έδωσαν έναν προσωπικό αγώνα, ο οποίος συνεισέφερε τα μέγιστα στα αποτελέσματα των συδνυασμών.

Ειδικότερα για το παραπάνω θέμα μιλούν η υποψήφια με τον συνδυασμό του Χρ. Τοψίδη για την Π.Ε Ξάνθης κ. Σουζάν Καδρή καθώς και η υποψήφια με τον συνδυασμό του Γ. Παπαχρόνη στον Δήμο Ξάνθης κ. Σοφία Παπαδοπούλου, εκφράζοντας τις δικές τους σκέψεις για το φαινόμενο της «ισχνής» παρουσίας των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

«ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ – ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ»

Πιο συγκεκριμένα η κ. Καδρή αναφέρει επακριβώς ότι «δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της μειονότητας. Βλέπω γενικά ότι υπάρχει ακόμη αυτή η επιφύλαξη του να «βασιστούν» επάνω σε μια γυναίκα. Είναι γεγονός αυτό. Πιστεύω ότι επιφυλάσσονται να το κάνουν. Αυτό δείχνει τουλάχιστον το τελικό αποτέλεσμα. Εκτός αυτού πιστεύω ότι οι γυναίκες είμαστε και πιο ευαίσθητες από την φύση μας και δεν μπορούμε να είμαστε τόσο «σκληρές» στον στίβο της πολιτικής, γιατί «παίζονται» πολλά σε αυτό το κομμάτι και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε και τόσο… «ανελέητες». Προσωπικά αυτό πιστεύω. Πηγαίνουμε με τον «Σταυρό στο χέρι» και ίσως αυτό να είναι και το «μειονέκτημά» μας. Εν τέλει αυτό δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, προσωπικά σαν Σουζάν, προτιμώ να είμαι ηττημένη με την αξιοπρέπειά μου, παρά να είμαι η νικήτρια με διάφορους «δόλους» και «παιχνίδια» εις βάρος άλλων. Αυτό έχω να πω. Προσωπικά, από την άλλη δεν με τιμά και ένας νόμος που θα λέει για παράδειγμα πως από τους «χ» σταυρούς ο ένας θα πηγαίνει υποχρεωτικά σε μια γυναίκα, γιατί θα είναι κάτι που «επιβάλλεται». Σέβομαι τον θεσμό της Δημοκρατίας και θέλω ο σταυρός που θα πάρω να είναι με την θέληση του κάθε ψηφοφόρου. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να μπαίνουν πιο εύκολα οι γυναίκες σε τέτοιες θέσεις. Η αρχή έχει γίνει. Βέβαια δεν έχουμε ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν έχουμε την επιθυμητή ποσόστωση μέσα στα συμβούλια ως εκλεγμένες, όμως το πρώτο βήμα έχει γίνει και πιστεύω ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί χρόνο με τον χρόνο».

«ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν πιστεύει πως η ίδια εικόνα τα «αποτυπωθεί» και στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών η κ. Καδρή σημειώνει ότι «θεωρώ ότι θα γίνει το ίδιο, διότι έτσι και αλλιώς τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής έπαιξαν μεγάλο ρόλο και στην δεύτερη Κυριακή. Αυτό μας δίνει και την εικόνα των ερχόμενων εκλογών, διότι ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προτίμησε να ψηφίσει κομματικά. Πράγμα το οποίο προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνη. Ευνοήθηκαν οι γυναίκες με κάποια «κομματική» υποστήριξη. Το πιστεύω και το βίωσα μάλιστα. Το έζησα».

 

«ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ»

Από την πλευρά της η κ. Παπαδοπούλου εκτιμά ότι «δεν έχει να κάνει με το αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Υπήρχαν άνθρωποι που μπήκαν στα ψηφοδέλτια απλά για να τα «γεμίσουν». Δεν έχουν καμία σχέση με κοινωνική δράση. Δεν νομίζω ότι οι άντρες «τρώνε» τις γυναίκες. Προσωπικά νιώθω ηθική ικανοποίηση και ότι πήγα καλά. Δεν νομίζω να υπάρχουν κατάλοιπα. Νομίζω ότι έχει να κάνει με τις συγκυρίες των πραγμάτων και το ότι δεν είχαμε «δυνατές» γυναίκες, με μεγάλο κοινωνικό κύκλο. Άτομα ενεργά στην κοινωνία. Για μια γυναίκα που μπήκε σε ένα ψηφοδέλτιο, απλά επειδή της είπαν να μπει, εννοείται ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά. Θα πρέπει να επιλέγονται βάσει ικανοτήτων και δράσης στην κοινωνία οι γυναίκες που καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια. Η επιλογή των γυναικών παίζει μεγάλο ρόλο. Θεωρώ ότι για να κατέβεις στην πολιτική (αν και για εμένα δεν θεωρείται πολιτική) πρέπει να έχεις κάνει πράγματα. Να έχεις «περπατησιά». Προσωπικά ψηφίζω με αυτό το κριτήριο και δεν εννοώ τα πτυχία. Εννοώ ότι πρέπει να έχεις προσφέρει με τον όποιο τρόπο. Για εμένα το αποτέλεσμα ξεκινά από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και την επιλογή των ατόμων. Οι γυναίκες από την άλλη είναι και μαμάδες και είναι δύσκολο να δραστηριοποιηθούν σε πολλά πράγματα. Αυτό το λέω, επειδή πολλές δυναμικές γυναίκες, που θεωρώ ότι αν κατέβαιναν θα έβγαιναν, δεν κατέβηκαν με τον οποιονδήποτε συνδυασμό, επειδή φοβήθηκαν, επειδή είναι επιχειρηματίες κλπ. Το άκουσα από πολλούς αυτό. Νομίζω πάντως ότι πρέπει να κοιτούμε τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων. Δεν θα «γέμιζα» δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο επειδή είχα πέντε πρόσωπα οι γονείς των οποίων είναι επιχειρηματίες, θεωρώντας ότι θα τους ψηφίσουν «τιμής ένεκεν». Πρέπει να κοιτούμε ότι ο άλλος προσφέρει στην κοινωνία, από συλλόγους, δράσεις κλπ».