Μητσοτάκης: Ενδείξεις προόδου στο Κυπριακό μετά από περίοδο ακινησίας – Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

«Οι συναντήσεις μας είναι συχνές, οι δύο χώρες ευθυγραμμίζουν τις εθνικές τους επιδιώξεις και ακολουθούν κοινό βηματισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.
«Είχαμε στόχο από τις πρώτες μας συναντήσεις να ενισχύσουμε θεσμικά τη σχέση Ελλάδας – Κύπρου και αυτές είναι συζητήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας», είπε ακόμα.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο τομέας της παιδείας και η συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, και βέβαια το μεγάλο άνοιγμα που κάνει η Ελλάδα θα βρει ενδιαφέρον και από κυπριακά ιδρύματα στην υγεία, η δυνατότητα να κάνουμε κοινές αγορές φαρμάκων, αλλά και οι συμπράξεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι ένας φάρος ελπίδας.
«Έχουμε ακόμα πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και είναι μια συνεργασία που επεκτείνεται στην Ευρώπη όσον αφορά στην προσαρμοστικότητα», είπε.
Στην ψηφιακή διακυβέρνηση «έχουμε θέσει στη διάθεση της Κύπρου οποιαδήποτε τεχνογνωσία διαθέτουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στην ενέργεια το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα άρει την απομόνωση για τη Μεγαλόνησο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι, όσον αφορά στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, Ελλάδα και Κύπρος αποκτούν ισχυρότερη φωνή ως πυλώνες ασφάλειας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκεχειρία στον Λίβανο.
«Ελλάδα Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται πάντα ώστε η κρίση που ξέσπασε να μην πάρει τα χαρακτηριστικά περιφερειακής ανάφλεξης», τόνισε.
«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για την επανέναρξη των συνομιλιών μετά από μια περίοδο ακινησίας χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου. Σταθερή επιδίωξή μας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2025-2026 και θα φέρει στο προσκήνιο τα εθνικά δίκαια της διαιρεμένης ευρωπαϊκής Κύπρου», πρόσθεσε.
«Δεν θα δεχτούμε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων και τη διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια. Κοινή μας είναι και η οπτική που προσεγγίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ήπιο κλίμα που τις διαπνέει μπορεί να ευνοήσει και την επανεκκίνηση των συνομιλίων για το κυπριακό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι το καλό κλίμα συνεπάγεται αυτόματα και την αλλαγή των θέσεων της Τουρκίας. Όμως, ακλόνητοι παραμένουμε κι εμείς σε θέματα κυριαρχίας και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, αλλά όποιος είναι ισχυρός και διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, στην προοπτική αυτή να ανοίξουν και ήρεμοι ορίζοντες για την περιοχή.
Να μην ξεχνούμε ότι οι ευρωπαϊκές σχέσεις της Άγκυρας εξετάζονται μέσα από το πρίσμα των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.