«Λανθασμένη» κατά τους επαγγελματίες, η προσπάθεια συμμόρφωσης
Μ. Τσιακίρογλου και Ν. Γουναρίδης, μιλούν στην «Θ»
Πολλά είναι τα παράπονα που καταθέτουν συμπολίτες μας στην «Θ», αναφορικά με «δυο μέτρα και δυο σταθμά», στην επιβολή προστίμων στο πλαίσιο της συμμόρφωσης επαγγελματιών και πελατών με τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα εν λόγω παράπονα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιβάλλονται πρόστιμα – και μάλιστα από αστυνομικούς με πολιτική αμφίεση – σε εργαζόμενους που κατεβάζουν την μάσκα που φορούν, προκειμένου να ανασάνουν ή να καταναλώσουν φαγητό ή νερό, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (και στην πόλη μας) όπου οι αποστάσεις των πελατών, μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη επιτήρηση και «ευαισθησία» των ελεγκτικών οργάνων.
Τι συμβαίνει όμως τελικά σε αυτές τις περιπτώσεις; Υπάρχει εντολή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφορικά με την υποχρεωτική επιβολή προστίμου; Κυκλοφορούν όντως με πολιτικά, ώστε να μην γίνονται αντιληπτά τα όργανα της δημόσιας τάξης; Συμβαίνουν αδικίες σε ο,τι αφορά στην επιβολή των προστίμων;
Σε όλα τα παραπάνω κλήθηκαν να απαντήσουν, μέσα από την «Θ», η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, καθώς και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ…ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ – ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
Αναλυτικότερα η κ. Τσιακίρογλου εξήγησε ότι:
Πρώτον δεν θεωρώ πως θα συμμορφωθεί κάποιος επειδή θα του επιβάλλεις πρόστιμο. Θεωρώ δηλαδή ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προσπάθεια συμμόρφωσης, είναι λάθος. Πρέπει πάντοτε να υπάρχει η ατομική ευθύνη και το ότι «θα φορέσω την μάσκα μου αφενός για να προφυλαχθώ πρωτίστως εγώ και αφετέρου για να προφυλάξω τον περίγυρό μου». Από εκεί και πέρα, οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την τήρηση των πρωτοκόλλων που έχουν να κάνουν με τις αποστάσεις, τα πιστοποιητικά, τις μάσκες, γίνονται κανονικότατα. Θεωρώ ότι η αδικία έγκειται στο ότι είναι ένα μέτρο το οποίο ισχύει οριζοντίως. Είναι άδικο το ίδιο το μέτρο. Όπως επίσης, έχω ακούσει από πολλούς συναδέλφους και από εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης, ότι δυσκολεύονται πάρα πολύ – δυσχεραίνεται η αναπνοή τους – με την διπλή μάσκα ή με την αντίστοιχη Ν95. Σκεφτείτε μέσα σε μια κουζίνα, όπου αναπτύσσονται πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες και πάνω στην ένταση της εργασίας, πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να υποστεί και το άγχος της εργασίας και την τήρηση της διπλής μάσκας. Και μάλιστα από την στιγμή που οι εν λόγω εργαζόμενοι ,που εργάζονται μέσα στις κουζίνες, δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Από την άλλη, αποδεδειγμένα και επιστημονικά, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η διασπορά γίνεται μέσα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια επιβεβαιωμένη αναφορά (αναφέρομαι πάντα ως προς το σκέλος ότι ο εργαζόμενος πρέπει να φορά διπλή μάσκα ή ΚΝ95, που πραγματικά είναι δύσκολες μάσκες).
Επίσης, πως θα φάει ο εργαζόμενος, αν δεν κατεβάσει την μάσκα; Υπάρχουν βάρδιες 8 συνεχόμενων ωρών. Θεωρώ λοιπόν ότι το τιμωρητικό του χαρακτήρα δεν μπορεί να βοηθήσει στην συμμόρφωση. Αυτό που καταφέρνουμε είναι μόνον να μαζεύουμε πρόστιμα και χωρίς να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να δημιουργούμε την οργή. Δεν θεωρώ ότι με τον τιμωρητικό χαρακτήρα αυτού του μέτρου, μπορείς να φέρεις τον παραδειγματισμό και ο άλλος να είναι συνεπής και να φορά μάσκα. Μιλώ πάντα για το λογικό πλαίσιο. Σαφώς και υπάρχει πρόβλημα στο να μην φορά καθόλου μάσκα ή να είναι μονίμως κατεβασμένη. Δεν είναι ωραίο αλλά δεν είναι και σωστό και για την διασφάλιση της δική του υγείας, αλλά και για την διασφάλιση των πελατών. Αυτό είναι ένα άλλο σκέλος, που δεν με βρίσκει σύμφωνη.
Ή ΟΛΟΙ Ή ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΜΑΣΚΑ Ή ΚΝ95
Επίσης η κ. Τσιακίρογλου, επισήμανε ότι:
Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι μάσκες αυτές (οι διπλές και οι ΚΝ95) και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, που έχουν πιο άμεση επαφή με τον πελάτη. Γιατί μόνον στην εστίαση; Δηλαδή στην εστίαση είναι πιο αυξημένος ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος και στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, δεν είναι; Αυτήν την στιγμή, μπαίνουμε σε έναν κοινωνικό αυτοματισμό που είναι λάθος. Ή όλοι ή κανείς με διπλή μάσκα ή ΚΝ95.
Γενικότερα, αυτό που έχει πέσει στην δική μου αντίληψη, είναι ότι ευρύτερα, έλεγχοι από την αστυνομία όσον αφορά τις χωρητικότητες, τα πιστοποιητικά ή τα rapid (αντίστοιχα σε εξωτερικούς χώρους) γίνονται κανονικά. Προσωπικά, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι υπάρχει απουσία ελέγχων, ως προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά όπως είπα, το τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρου, δεν βοηθά κανέναν…
ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΙ ΟΚΤΑΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ COVID – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης εξήγησε ότι:
Η εντολή για αυτές τις οκταμελείς ομάδες (8 αστυνομικοί από διάφορα τμήματα) είναι να βγαίνουν και να ελέγχουν τα καταστήματα της πόλης μας, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα για ελέγχους. Δεν υπάρχει εντολή: «Πρέπει να γράψετε». Το ζήτημα είναι ότι όταν βλέπουν κάποιες παραβάσεις επάνω σε αυτό το θέμα της πανδημίας του covid και των μέτρων, εννοείται ότι δύσκολα θα κάνουν τα στραβά μάτια.
Γνωρίζετε ότι είμαστε λίγοι. Αυτές οι ομάδες βγαίνουν έξω για ελέγχους, για κάποιες ώρες. Δεν μπορούν να είναι παντού και πάντα. Είναι όπως το θέμα της Τροχαίας. Παντού γίνονται παραβάσεις, αλλά λίγοι δέχονται το πρόστιμο. Το ίδιο γίνεται και με το πρόστιμο που βεβαιώνεται για την μη τήρηση των μέτρων covid.
Επειδή είμαστε μικρή πόλη, είμαστε όσο μπορούμε ελαστικοί. Κάνουμε ΠΑΝΤΟΥ τις παρατηρήσεις. Το ίδιο γίνεται και με το πρόστιμο. Και εκεί όπου μπορούμε, είμαστε ελαστικοί. Γνωρίζουμε τα προβλήματα της πόλης και όλα αυτά που υπάρχουν, αλλά κάποιες φορές, είναι αναπόφευκτα (σ.σ. τα πρόστιμα). Το πρώτο διάστημα γίνονταν περισσότερες παρατηρήσεις, κατά τον έλεγχο – αφού κάθε τόσο έβγαιναν νέα μέτρα και δεν γνώριζαν όλοι, όλα τα μέτρα. Οι συνάδελφοι έκαναν γνωστοποιήσεις αναφορικά με το τι ισχύει για τα καταστήματα και στην συνέχεια, αν δεν τηρούνταν αυτά τα μέτρα και εμείς ήμασταν αναγκασμένοι να βεβαιώνουμε κάποιες παραβάσεις.
Οι ομάδες – από όσο γνωρίζω – αυτές που βγαίνουν για να ελέγχουν τα καταστήματα και γενικά να ελέγχουν για τον covid φορούν πολιτικά. Δεν είναι ένστολες (σε όλη την Ελλάδα). Εννοείται βέβαια ότι αν γίνει καταγγελία – καθώς συμβαίνει πολλές φορές – από πολίτη, όταν δεν δουλεύει η ομάδα covid, πηγαίνει ένστολο προσωπικό.