Μαθητές από σχολείο της Ξάνθης γνώρισαν χθες την ομάδα G – Force και τις δημιουργίες της

Μιλάνε στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, ο διοργανωτής των αγώνων και η εκπρόσωπος των μαθητών  

Σε μαθητές σχολείων της Ξάνθης, παρουσιάσθηκε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, η ομάδα αλλά και η σημαντική δουλειά – που απέδωσε «καρπούς» – της G – Force Xanthi, προκειμένου τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να παρακινηθούν για να δημιουργήσουν, αντίστοιχες ομάδες στο μέλλον.

Αρωγός και σε αυτήν την προσπάθεια ο Δήμος Ξάνθης, προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης και ο γνωστός γιατρός και πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης.

ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ: «ΒΓΗΚΑ ΜΟΝΟΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ –ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΕ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Λαμβάνοντας τον λόγο, λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης, ο κ. Καμαρίδης, απευθυνόμενος στους μαθητές, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στο αμφιθέατρο, αναφέρθηκε στην δική του «εμπλοκή» στο όλο εγχείρημα: «εγώ θα πω δυο κουβέντες για την εμπλοκή μου σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε από κάποια παιδιά γνωστά μου που μου ζήτησαν να εκπροσωπήσω στα πλαίσια του Δήμου, το εγχείρημα αυτό. Στην αρχή θεώρησα ότι θα ήταν κάτι που θα επιβάρυνε το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμά μου σε ότι αφορά τον χρόνο. Πρέπει να ομολογήσω όμως, ότι στο τέλος (αν και το τέλος θα είναι ο παγκόσμιος τελικός εάν καταφέρουμε να πάμε) βγήκα μόνον κερδισμένος από την συχνή συναναστροφή μου με τα παιδιά. Όταν μεγαλώνουμε προφανώς ξεχνούμε τι θέλαμε εμείς σαν νέοι και τι θέλουν οι νέοι σήμερα. Βγήκα λοιπόν διπλά κερδισμένος γιατί συναναστράφηκα με αυτά τα φανταστικά παιδιά, τα οποία παράτησαν τις καφετέριες και ασχολήθηκαν με κάτι εποικοδομητικό, το οποίο έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν την ομάδα G – Force που μου έδωσε πάρα πολλά σε επίπεδο γνώσης αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς. Κατάφεραν να κάνουν μια φανταστική ομάδα και δούλεψαν άριστα μεταξύ τους, κάτι που θα ζήλευαν άνθρωποι σαν και εμένα που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση και – πολλές φορές – δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Την προσπάθεια αυτή σαν Δήμος αναλάβαμε να την στηρίξουμε και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε αν προκριθούν τα παιδιά στον παγκόσμιο τελικό. Θα είμαστε αρωγοί και θα έχουμε την πλήρη στήριξη των σχολείων σας, σε ο,τιδήποτε θετικό κάνετε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Εσείς είστε το μέλλον».

Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: «ΑΡΩΓΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

Σε δηλώσεις του στην «Θ» , ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, αναφερόμενος στην πορεία της ομάδας «G – Force”, αλλά και στην χθεσινή συνάντηση,  επισήμανε τα εξής:

«Ήταν επιθυμία μου να γίνει αυτή η συνάντηση, ώστε να μπορέσουν να ευαισθητοποιηθούν και όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ξάνθης, για να συνεχίσουν την δραστηριότητα αυτή της ενασχόλησης με την τεχνολογία και τα επόμενα έτη. Επίσης, θέλω να «αγκαλιάσω» και να συγχαρώ αυτά τα παιδιά, που όπως μου ανέφερε ο συνάδελφός μου κ. Καμαρίδης, δεν κατάφεραν μόνο να διακριθούν στον πανελλήνιο διαγωνισμό, αλλά κατάφεραν να φτιάξουν μια ομάδα με υποδειγματική συνεργασία, βασικό παράγοντα για αυτήν την μεγάλη διάκριση. Δεσμεύομαι εδώ, ότι ο Δήμος Ξάνθης θα είναι δίπλα τους, όπως ήταν μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε εξέλιξη έχει το εγχείρημα αυτό και εννοώ την πρόκριση στον παγκόσμιο τελικό. Ο συνάδελφός μου κ. Καμαρίδης, προσέχει και θα προσέχει – κατόπιν επιθυμίας μου – το όλο εγχείρημα και ο Δήμος θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτών των παιδιών που κάνουν περήφανη την πόλη μας».

Δ. ΠΟΛΥΜΑΤΙΔΗΣ: «ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ G – FORCE XANTHI – ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ‘’ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ’’ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ»

Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση, μίλησε στην «Θ» και ο διοργανωτής της «F1 in Schools» κ. Δημήτρης Πολυματίδης, που βρέθηκε στην Ξάνθη και συμμετείχε στην παρουσίαση της ομάδας των οχημάτων που δημιούργησαν οι μαθητές του 2ου  Λυκείου Ξάνθης και των στιγμών της προετοιμασίας που απαθανάτισαν τα παιδιά καθόλη την διάρκεια του project.

Αναλυτικότερα, ο ίδιος εξήγησε ότι «είχαμε για πρώτη φορά μια ομάδα από την Ξάνθη, της οποίας η πορεία ήταν πολύ καλή, αξιοπρόσεκτη και άκρως ανταγωνιστική και έχει πάρα πολλές πιθανότητες να λάβει και ένα από τα «εισιτήρια» που οδηγούν στους παγκόσμιους τελικούς. Είναι χαρά μου λοιπόν να βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τα παιδιά, να τους ευχαριστήσουμε για όλη αυτήν την προσπάθεια που έχουν κάνει μέχρι τώρα, να τους δώσουμε λίγη χαρά, να μεταφέρουν την εμπειρία τους και σε άλλα παιδιά και σε άλλα σχολεία και να δείξουμε το δημιούργημά τους (τα αυτοκίνητά τους) και εάν είναι εφικτό να κάνουμε μια προσπάθεια για να «τρέξει» τουλάχιστον μια φορά το ένα όχημα στην φορητή πίστα».

«ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΑ… ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ F1 IN SCHOOLS»

Αναφορικά με τον διαγωνισμό F1 In Schools και τα όσα προσφέρει, ο ίδιος σημείωσε ότι «συνδυάζει και νέες τεχνολογίες, συνδυάζει και καινοτομία και βοηθά τα παιδιά να αναδεικνύουν την δημιουργικότητά τους. Είναι ο επίσημος διαγωνισμός της F1 και υποστηρίζεται από αυτή. Τα παιδιά δημιουργούν ομάδες και έχουν συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, όπως ακριβώς μια πραγματική F (σχεδιαστής, κατασκευαστής, αυτός που θα ελέγξει την αεροδυναμική, αυτοί που θα ασχοληθούν με το promotion και το marketing και ο αρχηγός της ομάδας). Από όλη αυτήν την διαδικασία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή και με γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο (Φυσική, Πληροφορική) αλλά και με αντικείμενα που δεν διδάσκονται στο σχολείο, που θα τους είναι πολύ χρήσιμα στην μετέπειτα ζωή τους. Το πιο σημαντικό είναι η συνεργατικότητα. Μαθαίνουν να συνεργάζονται (και δεν είναι εύκολο), να επικοινωνούν (να προβάλλουν τους σκοπούς και τους στόχους τους και να πείθουν τον κόσμο να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια) και γενικά τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά είναι τεράστια. Για αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ. Για να μιλήσουν τα ίδια τα παιδιά για το πώς τους ωφέλησε ο διαγωνισμός. Ο εν λόγω διαγωνισμός, διεξάγεται πάνω από 20 χρόνια (ξεκίνησε το 1999) και οι παγκόσμιοι τελικοί διεξάγονται από το 2002. Τέλος είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το 2ο ΓΕΛ αποτελεί το πρώτο δημόσιο σχολείο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στηρίζει τα τελευταία χρόνια τον διαγωνισμό. Για να βοηθήσει και δημόσια σχολεία να πρωταγωνιστήσουν και στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά να πάνε και στο παγκόσμιο».

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: «ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ»

Τέλος, από την δική της πλευρά, η μαθήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου (υπεύθυνη ανεύρεσης πόρων και marketing της ομάδας G – Force Xanthi), σημείωσε στην «Θ» ότι:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε το διαγωνισμό  αυτό και να το γνωρίσουν ακόμα περισσότερα παιδιά. Χαίρομαι που θα δοθούν ευκαιρίες και σε άλλα παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και τις αντοχές τους. Είναι μια  απίστευτη εμπειρία που έχει πολλά οφέλη. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον απο τα παιδιά και  ήδη έχουμε δημιουργήσει  άλλη μια ομάδα και ευχόμαστε να δημιουργηθούν και άλλες.  Σαν υπεύθυνη μάρκετινγκ και ανεύρεσης πόρων θα ήθελα την ίδια υποστήριξη να έχουν και τα επόμενα παιδιά. Ξέρω ότι ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, αλλά αξίζει να δίνονται ευκαιρίες σε αυτά, ώστε να δείξουν τις δυνατότητές τους. Εύχομαι ο Δήμος Ξάνθης και οι επιχειρήσεις της Ξάνθης, να είναι δίπλα τους, όπως έγινε και με εμάς Ευχόμαστε να καταφέρουμε να κάνουμε την Ξάνθη, να καμαρώνει για τα παιδιά της».