
Δυο χρυσά, ένα ασημένιο και… οκτώ συνολικά μετάλλια το ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ στον Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων
Δύο χρυσά, ένα ασημένιο αλλά και χάλκινα μετάλλια απέσπασαν τα Ξανθιώτικα κρασιά του Κτήματος ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ, στον φετινό Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας και νέα «τρόπαια» στα ήδη –πολλά- υπάρχοντα…
Η «Μαλαγουζιά» με τις χρυσαφιές ανταύγειες, κατάφερε να αποσπάσει το «Χρυσό μετάλλιο» καθώς και ειδική διάκριση για την καλύτερη Μαλαγουζιά του διαγωνισμού.
«Χρυσό μετάλλιο» και για το «Λαγάρα Ερυθρός», ξεχωρίζοντας για το βαθύ πορφυρό του χρώμα, τα αρώματα αγριοκέρασου, μύρτιλου, βανίλιας και κρέμας ζαχαροπλαστικής.
Το τρίπτυχο της επιτυχίας ολοκληρώθηκε με το Ασημένιο μετάλλιο του «Άβδηρος Λευκός», μια αναγνώριση πλούσια και δροσιστική, όπως ακριβώς και η γεύση που αφήνει ο «Άβδηρος» στο τελείωμά του.
Διακρίσεις και για το «Nico Selections», το «Λημνιό – Ερυθρός», το «Άβδηρος – Ερυθρός» και το «Λαγάρα – Ερυθρό» μέσα «Χάλκινα μετάλλια» που κατέκτησαν, με τις διακρίσεις του κτήματος «Βουρβουκέλη» στο «Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2023» να φτάνουν συνολικά τις 8 σε αριθμό.
«Η αναγνώριση που προκύπτει μέσα από διαγωνισμούς με συμμετοχές τέτοιου βεληνεκούς, μας δίνει δύναμη έτσι ώστε να θέτουμε ολοένα και περισσότερο υψηλούς στόχους», αναφέρει το ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ, κάτι που επισημαίνει και από την πλευρά του, μιλώντας στην «Θ», ο γνωστός οινοποιός κ. Γιώργος Βουρβουκέλης.
«ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Η ‘’ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ’’ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βουρβουκέλης, εξήγησε στην «Θ» ότι «ο Διεθνής Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης, είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Συγκεντρώνει δείγματα και από άλλες χώρες και μάλιστα έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ γιατί συμμετάσχουν και διεθνούς φήμης γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο, κυρίως ξένοι, που έχουν τον τίτλο του «Master of Wine» και διοργανώνεται από μια σειρά ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το θέμα (μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαζαράκης, που τυγχάνει να είχα και δάσκαλο). Έχει μεγάλο βεληνεκές πλέον και φέτος τα δείγματα ξεπέρασαν τα 1000. Φανταστείτε ότι μέσα σε όλα αυτά τα δείγματα, τα κρασιά μας διακρίθηκαν αποσπώντας κάποιες από τις υψηλότερες βαθμολογίες που υπάρχουν, πιάνοντας 95%, για την «Μαλαγουζιά». Το λευκό αυτό κρασί που μας έκανε πολύ υπερήφανους. Ήμουν σίγουρος ότι κάτι θα κάναμε, διότι φαίνονταν ότι το κρασί είναι πολύ ξεχωριστό, αλλά το ότι ήρθε μια διπλή διάκριση, δηλαδή ένα χρυσό μετάλλιο και μετά μια ειδική διάκριση σαν το καλύτερο μονοποικιλιακό κρασί, ήταν κάτι που μας ανοίγει μεγάλους δρόμους και μας δίνει ελπίδα. Σαν δημιουργός αυτού του κρασιού, θεωρώ ότι είναι μια επιβράβευση μεγάλη για την δουλειά και την προσπάθεια που κάνουμε, όχι μόνον στο θέμα του κρασιού αλλά και στο θέμα της παραγωγής, του αμπελιού, γιατί δείχνει και την δυναμική που υπάρχει στον τόπο μας, στα Άβδηρα, όπου έχουμε δώσει ψυχή και σώμα σε αυτήν την γη».
«ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, ΤΟ ‘’ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ’’ – ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Αναφορικά με το «Χρυσό Μετάλλιο» για το «Λαγάρα Ερυθρός», ο ίδιος επισημαίνει ότι «πλέον έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Είναι μια διαχρονική ετικέτα. Τα πιο πολυβραβευμένα κρασιά από όλη την Θράκη, είναι το «Λαγάρα» (και το λευκό και το ερυθρό). Μάλιστα έχουν και πολύ «βαριές» διακρίσεις. Είναι ένα premium κρασί, πολύ δυνατό, κόκκινο, «γεμάτο», μεστό. Είναι κρασί παλαίωσης και μπορεί να αντέξει και στο μπουκάλι πάνω από 10 χρόνια. Είναι ένα κρασί που το πιστεύαμε και δείχνει πάλι στην δυναμική του σε μια σοδειά η οποία – με τον τρόπο που δουλεύουμε πλέον – δείχνει ότι έχει λαμπρό μέλλον. Αυτές οι διακρίσεις δηλαδή, δίνουν μια ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία. Έχει διακριθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα έχει κάνει και μεγάλη πορεία σε αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ. Τοπικά, «δουλεύει» πάρα πολύ καλά πλέον, αλλά και πανελλήνια έχει πάρει άλλη διάσταση».

«Ο ‘’ΛΕΥΚΟΣ ΑΒΔΗΡΟΣ’’ ΕΧΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΣΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΥΨΗΛΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»
Σε ο,τι αφορά στον «Λευκό Άβδηρο» ο κ. Βουρβουκέλης, υπογραμμίζει ότι «είναι ένα φρέσκο κρασί, ιδιαίτερο. Και αυτό έχει να υποδείξει μια δυναμική και μπήκε στα μετάλλια, με μια καλή βαθμολογία. Άγγιξε το «χρυσό» (γιατί ήταν πολύ κοντά όλα) αλλά όπως και να έχει είναι ένα κρασί της πρώτης μας σειράς, πιο καθημερινό σε σχέση με τα άλλα που θεωρούνται πιο premium. Αυτό δείχνει και την δυναμική της ποιότητας του οινοποιείου. Το ότι δίνουμε έμφαση σε όλους τους κωδικούς μας. Δεν υπάρχει κρασί που να μην έχει πλέον διακρίσεις, ασχέτως τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί και τρόπου με τον οποίο «δουλεύεται». Το επίπεδο πλέον είναι υψηλό. Η ποιότητα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πολύ μεγάλων κρασιών και αν αναλογιστεί κανείς τις τιμές που προσφέρουμε τα κρασιά μας, είναι «best value for money». Έχουμε δηλαδή και αυτό το πλεονέκτημα».

«ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ, ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΗΜΗ – ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΥΨΗΛΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ»
«Το ζητούμενο είναι ότι πλέον το κτήμα αποκτά μια μεγάλη φήμη, όπως και ο τόπος. Τα Άβδηρα μπαίνουν πολύ βαθιά στο προσκήνιο. Φανταστείτε ότι διακριθήκαμε και πήραμε τον πρώτο τίτλο, ανάμεσε σε μεγάλες «ζώνες» που παράγουν «Μαλαγουζιά», όπως η περιοχή της Μακεδονίας, της Φθιώτιδας, της Αττικής, της Πελοποννήσου. Ο,τι κρασί στείλαμε αυτήν την φορά – γιατί δεν στείλαμε όλα μας τα κρασιά – πήραν βαθμολογία. Στείλαμε 6 δείγματα και βραβεύθηκαν και τα 6. Πήραν βαθμολογία και ένα χάλκινο μετάλλιο (τα υπόλοιπα πέραν των τριών που απέσπασαν χρυσό ή ασημένιο μετάλλιο). Από τα 1000 και πλέον δείγματα του διαγωνισμού, βραβεύθηκαν τα 300 και ήμασταν μέσα σε αυτά τα κρασιά. Αυτό αποδεικνύει και το μεγάλο βεληνεκές της ποιότητας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλα τα κρασιά ήταν κοντά στην γευσιγνωσία. Βέβαια η «Μαλαγουζιά» ήταν κάτι που ξεχώρισε και πέτυχε μια τέτοια διάκριση. Οι στόχοι ήταν και θα παραμείνουν υψηλοί για το ΚΤΗΜΑ και για τον τρόπο που δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε σαν ομάδα, αλλά πλέον τα standards έχουν ανέβει πολύ ψηλά και προσπαθούμε να είμαστε πρώτα ποιοτικοί σε όλη μας την δουλειά, γιατί πλέον απευθυνόμαστε και σε διεθνείς αγορές. Και αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Να μπορέσουμε τα επόμενα τρία χρόνια να φτάσουμε σε ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο και να έχουμε παγκοσμίως μια ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση. Ήδη εξάγουμε σε αρκετές χώρες και ήδη κλείνουμε συμφωνίες για να εξάγομε σε Αυστραλία, Κίνα (ξανά) και Ιαπωνία. Τέτοιες διακρίσεις λοιπόν, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την δουλειά μας και μας ανοίγουν ακόμη περισσότερους ορίζοντες».