Μ. Μαϊδανόγλου: «Έτσι αυξάνονται τα αδέσποτα στην πόλη της Ξάνθης – Διαφαίνεται όμως ύφεση στην κακοποίηση των ζώων»

Οι στειρώσεις, η συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και οι τρόποι καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης ή εγκατάλειψης

Δεκάδες αδέσποτα σκυλιά, άλλα σε αγέλες και άλλα μεμονωμένα, συναντά κανείς και σήμερα κάνοντας μια βόλτα στην πόλη της Ξάνθης. Ένα φαινόμενο που δεν έχει σταματήσει, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, ο Δήμος Ξάνθης υλοποιεί προγράμματα στειρώσεων.

Την ίδια στιγμή, στα καλά νέα, συγκαταλέγεται η  ύφεση του φαινομένου της κακοποίησης ζώων, λόγω αυστηροποιημένης νομοθεσίας αλλά και των καταγγελιών, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» η Γραμματέας του Συλλόγου «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης» και δικηγόρος κ. Μαριάνα Μαϊδανόγλου.

Μάλιστα, στο σκέλος της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη, η κ. Μαϊδάνογλου εκφράζει την άποψη ότι πρόκειται για ζώα που «τα φέρνουν» μέσα στην πόλη από αλλού. Κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση, με την άποψη που εκφράζεται και αφορά στο ότι οι Ξανθιώτες εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς στην ύπαιθρο…

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΑΛΛΑ…»

Πιο αναλυτικά η κ. Μαϊδανόγλου, εξήγησε στην «Θ» ότι «όσον αφορά στα αδέσποτα της πόλης, τα προγράμματα στειρώσεων συνεχίζονται από τον Δήμο, αλλά από εκεί και πέρα, τα δύο – τουλάχιστον – τελευταία χρόνια, παρατηρήσαμε ότι αυξάνονται γιατί τα φέρνουν μέσα στην πόλη από αλλού. Δεν γνωρίζουμε από πού και πως βρίσκονται μέσα στην πόλη τα ζώα. Πέρα από τις φιλοζωικές  υπάρχουν και πολλοί φιλόζωοι που τα φροντίζουν όσο γίνεται (τάισμα, αποπαρασίτωση κλπ). Τα αδέσποτα ουσιαστικά τα φέρνουν από έξω μέσα στην πόλη. Είναι πολύ δύσκολο να είναι δεσποζόμενα δημοτών Ξάνθης. Όσοι κάτοικοι της πόλης έχουν υιοθετήσει, γνωρίζουν λίγο – πολύ τις υποχρεώσεις. Είναι δηλαδή καλλιεργημένοι αναφορικά με αυτό το θέμα. Δεν αποκλείεται να είναι από χωριά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα, γιατί δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Ενώ γίνονται στειρώσεις όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε ο αριθμός να είναι συγκεκριμένος. Το γεγονός ότι αυξάνονται σημαίνει ότι κάποιοι τα παρατούν (σ.σ τα δεσποζόμενα). Ένα θέμα που δημιουργεί πρόβλημα είναι σίγουρα οι κτηνοτροφικές μονάδες, γιατί το σύνηθες είναι να βρίσκονται παρατημένα τσομπανόσκυλα αλλά και κυνηγόσκυλα στα χωράφια ή να τα φέρνουν στην πόλη. Δεν αποκλείεται βέβαια να είναι κάπου κοντά παρατημένα και να κατεβαίνουν στην πόλη για να βρουν τροφή. Γίνονται μικρά προγράμματα στειρώσεων. Δεν έχει γίνει κάποιο μαζικό πρόγραμμα με χιλιάδες στειρώσεις, αλλά τα προγράμματα είναι διαρκή».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΖΩΟΥ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης για την διαχείριση των αδέσποτων, η ίδια απαντά:

«Υπάρχει επικοινωνία με τον Δήμο αν υπάρξει κάποιο ζήτημα αδέσποτου ζώου που θα βρούμε. Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από τον Δήμο. Βέβαια είναι νέα η Δημοτική Αρχή και χρειάζονται κάποιον χρόνο να προσαρμοστούν στα δεδομένα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι πιο ουσιαστική η συνεργασία στην πορεία. Η συνεργασία του Δήμου με τους όλους τους φιλόζωους πολίτες, γενικότερα, είναι αναγκαία. Αυτοί είναι που θα φροντίσουν τα ζώα έξω, θα τα ταϊσουν κλπ, οπότε η συνεργασία είναι το «νούμερο ένα».

«ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΥΦΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΗΜΕΡΑ»

Αναφορικά με τις κακοποιήσεις ζώων, η κ. Μαϊδανόγλου υπογράμμισε ότι «κάποια στιγμή αυτό το φαινόμενο ήταν σε μεγάλη έξαρση. Προσωπικά εδώ και κάποιο διάστημα δεν έχω λάβει γνώση να γίνεται μαζικά όπως γίνονταν – κυρίως – πέρσι το Καλοκαίρι και με τις φόλες στα Άβδηρα. Βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν παθητικές κακοποιήσεις (αλυσοδεμένα σκυλιά κλπ) αλλά θεωρώ πως επειδή έχει κινητοποιηθεί αρκετά η Αστυνομία, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι πολίτες που καταγγέλλουν αυτοτελώς τέτοια περιστατικά. Έχουν αρχίσει και μαθαίνουν πως λειτουργεί η νομοθεσία. Είναι πιο εύκολη η πρόσβαση πια για τους πολίτες. Εκτός βέβαια και αν κάποια περιστατικά ναι μεν γίνονται αντιληπτά, αλλά δεν φτάνουν στην Αστυνομία ή σε εμάς. Διαφαίνεται πάντως μια ύφεση».

«ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΖΩΟΥ»

Κλείνοντας, σε ο,τι αφορά στην συμβουλή της προς τους πολίτες στην περίπτωση που εντοπίσουν περιστατικό κακοποίησης ή ενδεχομένως εγκατάλειψη ζώου η ίδια σημειώνει τα εξής:

«Μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στην Αστυνομία. Βέβαια υπάρχει και το 10410 (η γραμμή καταγγελιών στην Αθήνα) όπου εκεί μπορεί να γίνει και ανώνυμη καταγγελία. Η επώνυμη καταγγελία όμως είναι πάντα αυτή που έχει καλύτερο αποτέλεσμα καθώς εδώ η Αστυνομία θα δράσει άμεσα. Ακόμη και αν δει κάποιος εγκατάλειψη ζώου και δει τον αριθμό των πινακίδων, μπορεί να το καταγγείλει. Η εγκατάλειψη είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα».