Λεβέντ Καρά Οσμάν: «Ο Δήμος Ξάνθης δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο»

Με αφορμή ανάρτηση για άστεγη οικογένεια Σέρβων στην Ξάνθη…

«Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε δομή αστέγων, γυναικών και παιδιών» σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην «Θ»

 

Υπάρχουν άστεγοι συνάνθρωποί μας στην Ξάνθη; Κι αν ναι, ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτούς; Το ερώτημα τίθεται και με αφορμή μια ανάρτηση στο διαδίκτυο για μία οικογένεια Σέρβων, που διαμένει στους… δρόμους της Ξάνθης!

Περίπτωση για την οποία η αρμόδια υπηρεσία, προέβη σε ενέργειες αναζήτησής της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη της. Ωστόσο, οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις -μια εκ των οποίων τακτοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες σε δωμάτιο ξενοδοχείου της πόλης- είναι έξι (6), όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Λεβέντ Καρά Οσμάν Χασάν, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν σκέψεις από πλευράς του δήμου, για δημιουργία δομής που θα φιλοξενεί όχι μόνον αστέγους, αλλά και κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, εάν προκύψουν αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ 5-6 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

Πιο συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης, εξηγεί ότι «υπάρχουν 5-6 περιπτώσεις αστέγων στην Ξάνθη. Μάλιστα, προχθές, τακτοποιήσαμε άμεσα μια περίπτωση αστέγου, χωρίς οικογένεια, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Δεν υπάρχει κάποια ξεχωριστή δομή στην οποία μπορούν να απευθύνονται. Ωστόσο ως δήμος, εμείς τους βοηθούμε. Έρχονται και υποβάλλουν αίτηση ότι είναι άστεγοι, το επιβεβαιώνουμε και εν συνεχεία τους βοηθούμε. Όσον αφορά στην οικογένεια που αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες πήγαν στο σημείο, αλλά δεν τους βρήκαν. Τους ψάχνουμε. Αν τους εντοπίσουμε, θα τους βολέψουμε και αυτούς. Ο,τι γίνεται, γίνεται από πλευράς δήμου. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί βλέπουν την περίπτωση, επιβεβαιώνουν εάν όντως υπάρχει πρόβλημα και έπειτα προχωρούμε στις ενέργειες που πρέπει. Δουλεύουμε ως δήμος παράλληλα και με την περιφέρεια. Δεν υπάρχει κάποια άλλη δομή αστέγων στην Ξάνθη».

 

«ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ, ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ»

«Σε περίπτωση που κάποιος συμπολίτης μας θέλει να βοηθήσει για την στήριξη αυτών των συνανθρώπων μας, μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι. Όποιος επιθυμεί μπορεί να μας αφήσει τα στοιχεία του, ώστε να τον βρούμε όταν υπάρχει ανάγκη, για να βοηθήσει» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας με έμφαση ότι «υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία ξενώνα αστέγων, κακοποιημένων γυναικών και παιδιών και για τους ανθρώπους που θα έχουν πραγματική ανάγκη. Είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε ως δημοτική αρχή και ως αρμόδια κοινωνική υπηρεσία, αντί να τους βοηθούμε με την εύρεση ενός δωματίου σε ξενοδοχείο».

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Κλείνοντας ο κ. Καρά Οσμάν Χασάν σημείωσε ότι «η υπηρεσία μας, ο,τι μπορούσε να κάνει από άποψη επιδοματικής πολιτικής, το έκανε. Να ενταχθούν δηλαδή οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις στα επιδόματα, όπως ΚΕΑ, επιδόματα αναπηρίας κλπ. Επίσης προχωρήσαμε και σε φιλοξενία ενός αστέγου της πόλης μας σε ξενοδοχείο και γενικά όλη η υπηρεσία προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο και σε συνεργασία με άλλους φορείς.
Η διαδικασία ξεκινά με μία αίτηση. Από εκεί και πέρα, οι υπηρεσίες εξετάζουν την αίτηση, γίνεται διενέργεια κοινωνικής έρευνας, από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Πρόνοιας, καθώς υπάρχουν και αστεγίες που είναι…φιλοξενίες. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη δομή στην Ξάνθη. Ωστόσο, όπως προανέφερα, υπάρχουν οι σκέψεις μας για την δημιουργία της».