ΚΤΕΛ Ξάνθης: Σε πλήρη αναδιοργάνωση και έτοιμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις

Χωρίς «γραμμή» από και προς τις παραλίες των Μαγγάνων και του Ερασμίου και φέτος για το ΚΤΕΛ Ξάνθης, αφού δεν «εισακούστηκαν» τα αιτήματα προς τον Δήμο Τοπείρου, ενώ την ίδια στιγμή διεξάγονται κανονικά – σε καθημερινή βάση και τα Σαββατοκύριακα – τα δρομολόγια προς τις παραλίες του Δήμου Αβδήρων, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο… επανεκλεγείς και «μακροβιότερος» πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ξάνθης κ. Θέμης Γεωργιάδης. Ο ίδιος αναφέρεται επίσης και στις προσεχείς διαγωνιστικές διαδικασίες για τις άγονες γραμμές, καθώς επίσης και στις προετοιμασίες για το νέο Πρατήριο – Συνεργείο  που θα εξυπηρετεί κάθε ενδιαφερόμενο.

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με τα δρομολόγια από και προς τις παραλίες του Νομού Ξάνθης, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «δεν πηγαίνει λεωφορείο στις παραλίες του Δήμου Τοπείρου (Μάγγανα και Εράσμιο). Έχω πάει 2-3 φορές στον Δήμαρχο, του είπα να κάνει μία πρόσβαση για να μπορεί να γυρνά το λεωφορείο, αλλά δεν έδειξε ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα δρομολόγια, για Μυρωδάτο και Άβδηρα, τα γνωρίζετε. Έχουμε και τις καθημερινές και μπαίνουν και έκτακτα το Σαββατοκύριακο. Βέβαια θεωρώ ότι η κίνηση σε σχέση με πέρσι, φέτος είναι πιο υποτονική προς τις παραλίες. Δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα βέβαια, αλλά έχω την αίσθηση ότι πέρσι είχαμε περισσότερη κίνηση. Και τον Αύγουστο είναι χειρότερα τα πράγματα».

Αναφορικά με την επανεκλογή του αλλά και όσα… έρχονται, ο ίδιος τόνισε ότι «είμαι πρόεδρος στο ΚΤΕΛ Ξάνθης από το 2003. Είμαι από το 1996 στο συμβούλιο ενώ διατέλεσα και τρία χρόνια αντιπρόεδρος. Σε λίγους μήνες  θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και μάλιστα αρχίζουν από την Θράκη. Ο νέος νόμος και ο ευρωπαϊκός κανονισμός λέει για απελευθέρωση και διαγωνιστικές διαδικασίες στις υπεραστικές – αλλά και στις αστικές – συγκοινωνίες. Είναι ευρωπαϊκή «επιταγή» και αν δεν γίνει αυτό, δεν θα πάρει η χώρα την δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα γίνουν διαγωνιστικές διαδικασίες για τις γραμμές, σε κάθε νομό ξεχωριστά (αστικά, υπεραστικά). Είναι πρώτη η Θεσσαλία. Στις 4 Οκτωβρίου (αν και δεν πιστεύω ότι η ημερομηνία είναι καταληκτική, γιατί το ελληνικό δημόσιο κωλυσιεργεί) θα ξεκινήσουν να δίνονται οι φάκελοι (τεχνικές προσφορές) , διότι χρειάζεται σταθμό και πάρκινγκ κλπ (δεν έχει καθοριστεί ακόμη η χρονολογία των λεωφορείων). Εμείς έχουμε σταθμό με άδεια, έχουμε πάρκινγκ, έχουμε καύσιμα, έχουμε βουλκανιζατέρ και δεν φοβόμαστε τίποτα. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αφορούν στις γραμμές (ποιος θα «χτυπήσει» την χαμηλότερη τιμή). Θα μας πληρώνει το δημόσιο με το χιλιόμετρο. Αν για παράδειγμα, κάνουμε 1 εκ. χλμ και είχαμε 500.000 εισπράξεις, θα δίνει 500.000. Θα επιδοτήσει άμεσα και τις γραμμές που είναι άγονες το ελληνικό δημόσιο. Βέβαια, αναφορικά με το εισιτήριο, αυτό – όπως ξέρετε – δεν το καθορίζουμε εμείς, αλλά το υπουργείο μας. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά κάτι αναφορικά με το εισιτήριο. Αν όμως κατεβάσει το εισιτήριο, θα κληθεί το δημόσιο να πληρώσει τους ανάδοχους. Και μιλάμε για 9 δις στην δεκαετία (θα είναι 10 χρόνια το έργο), ενώ αν κατεβάσει τα έσοδα από τα ΚΤΕΛ, θα πάει να τα συμπληρώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτοί «γκρινιάζουν» τώρα για τα 9 δις και δεν ξέρω τι θα κάνουν. Είναι ένα θέμα και το που θα βρουν τα 9 δις γιατί μέχρι τώρα δεν πλήρωναν τίποτα στα ΚΤΕΛ για καμία άγονη γραμμή. Να τα λέμε αυτά για να τα γνωρίζει και ο κόσμος και να μην νομίζει ότι μας δίνουν επιδοτήσεις. Και δεν είμαστε δημόσιο, αν και τα εισιτήριο το κανονίζει το δημόσιο».

Σε ο,τι αφορά στον στόλο του ΚΤΕΛ, ο ίδιος εξηγεί ότι «αυτήν την στιγμή λένε για «δεκαετίας». Εμείς τους κάναμε την πρόταση να είναι καινούρια – πενταετίας – τα λεωφορεία και μέσα στον νομό να βγουν χαμηλά λεωφορεία, με μεγάλες πόρτες, να μην είναι ψηλά και κουράζουν τους ηλικιωμένους που ανεβαίνουν, να έχουν και ράμπες για αναπήρους κ.α. Κάτι τέτοιο επεξεργάζεται η Ομοσπονδία με τους Τεχνικούς Συμβούλους, ώστε να κάνουμε πρόταση στο Υπουργείο για να βγει πολυμορφικός στόλος (μικρά, 30 και 60 θέσεων, με ράμπες αναπήρων κλπ). Αλλά ακόμη αυτό δεν έχει τελειώσει. Πάντως ο δικός μας στόλος θα αλλαχθεί. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι σχεδόν καινούριος».

Τέλος,  ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «στο δικό μας ΚΤΕΛ κάνουμε και την εταιρεία – και θα είναι έτοιμη στο τέλος της χρονιάς – που θα προσφέρει καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) και στο επιβατικό κοινό και σε όλους τους πολίτες της Ξάνθης. Θα υπάρχουν συνεργείο, πρατήριο καυσίμων, ανταλλακτικά κλπ. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να έρθει, να βάλει καύσιμα, να πλύνει το όχημά του, να αλλάξει λάδια κλπ. Θα πάμε και σε τέτοιες υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι πολύ ανταγωνιστικές. Επειδή είμαστε στην Ελλάδα, ζητούν πολλά έγγραφα και γενικά το δημόσιο είναι λίγο δυσκίνητο, το Πρατήριο πιστεύω να τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα γίνει σύσταση καινούριας εταιρείας για τα καύσιμα θα βγει έξω από το ΚΤΕΛ (δεν θα έχει καμία σχέση με το ΚΤΕΛ). Τα έχουμε φτιάξει όλα, είναι φανταστικά και θα αναπτυχθούμε περεταίρω και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Είναι άλλο να έχεις δικό σου συνεργείο, όπου έχουμε τα πάντα μέσα σε προγράμματα. Προσέχουμε πολύ τα λεωφορεία μας για να περάσουν ΚΤΕΟ, λάστιχα κλπ. Τα ελέγχουμε συχνά για να είναι ασφαλή. Για εμάς προέχει η ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Αυτή είναι η δουλειά μας. Να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια και με όσο το δυνατόν καλύτερα λεωφορεία και οικονομικά φυσικά. Έχουμε και προσφορές για πολλές κοινωνικές τάξεις συμπολιτών μας και κάνουμε ο,τι μπορούμε και για την Αθήνα και για την Θεσσαλονίκη, με δωρεάν εισιτήρια για κάποιες διαδρομές που κάνουν συχνά κάποιοι πελάτες μας. Έχουμε πολλά προϊόντα τα οποία όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα δει επισκεπτόμενος το site μας».