Κουρτίδης VS Μωραϊτη και στη «μέση»… Τοψίδης

Κουρτίδης VS Μωραϊτη και στη «μέση»… Τοψίδης

Αυτή η «κόντρα» φαίνεται πως θα έχει πλούσια συνέχεια σε όλα τα επίπεδα… Ο λόγος για τον αναδασμό του Ερασμίου και την δημόσια αντιπαράθεση που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μετά από την πρώτη ανάρτηση του Στέλιου Μωραΐτη, ο οποίος «άδειαζε» τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, λέγοντας ούτε λίγο- ούτε πολύ ότι κορόιδεψε τους αγρότες του Ερασμίου πουλώντας τους φούμαρα περί ολοκλήρωσης των διαδικασιών του αναδασμού! Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα  Κουρτίδη, ο οποίος εξήγησε (για πολλοστή φορά) τους λόγους για τους οποίους επέμενε στην δική του άποψη και στις ενέργειες που ο ίδιος προέβη σε όλη την διάρκεια της θητείας του. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ως τη μεγαλύτερη παρέμβασή του και «έργο» του ως αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης τον συγκεκριμένο αναδασμό! Δεν θα άφησε φυσικά να του χαλάσει την «σούπα» ο Στέλιος Μωραΐτης… Τότε ξεκίνησε ένας κύκλος δημόσιων αντιπαραθέσεων, με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη να παίρνει μέρος και αυτός στην κόντρα, ώστε να υπάρχει θεσμικός αντίπαλος πλέον του Κώστα Κουρτίδη… Βλέπετε ο Στέλιος Μωραΐτης δεν εκλέχτηκε και δεν συμμετέχει στην περιφερειακή διοίκηση, οπότε και ο Κώστας Κουρτίδης βρήκε ευκαιρία να «πατήσει» σ’ αυτό και να το θέσει εκτός της θεσμικής πλέον αντιπαράθεσης…

Όταν το έργο ξεκινάει με 70% έκπτωση…

Τι έχει γίνει όμως στην πραγματικότητα με τον αναδασμό στο Εράσμιο; Είναι μια ιστορία που κρατάει χρόνια. Η εταιρεία λοιπόν που ανέλαβε την εκτέλεση του αναδασμού του Ερασμίου είχε δώσει πολύ μεγάλη έκπτωση για να χτυπήσει και να πάρει το έργο (πληροφορίες  αναφέρουν ποσοστό 70%) οπότε κάπου στο ενδιάμεσο ο εργολάβος τα βρήκε σκούρα και ανάθεσε σε συνεργάτες του να ολοκληρώσουν όπως- όπως τη δουλειά. Η όλη διαδικασία κινούνταν σε ρυθμούς χελώνας και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονταν στο μεσοδιάστημα, μέχρι που ο Κώστας Κουρτίδης από την θέση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης αποφάσισε να παρέμβει για να επισπεύσει τις διαδικασίες. Το «παιχνίδι» όμως προφανώς κάπου χάθηκε από την θεωρία στην πράξη, με τον Στέλιο Μωραΐτη να κατακεραυνώνει τον πρώην αντιπεριφερειάρχη με βάση το αποτέλεσμα και το γεγονός δηλαδή ότι δεν μπήκαν ακόμη οι «πάσσαλοι» και φυσικά το ότι για ακόμη μια σεζόν έμειναν τα χωράφια χωρίς σπορά… Κατά την άποψή μου, το «κακό» ξεκινάει από την νομοθεσία που επέτρεπε τις τεράστιες εκπτώσεις επί του προϋπολογισμού του έργου και όλα τα υπόλοιπα έπονται…

«Χάνουν τη μπάλα» για τα σκουπίδια…

Μία επίσης κόντρα που κρατάει χρόνια είναι αυτή μεταξύ του Δημάρχου Τοπείρου Θωμά Μίχογλου και του πρώην Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, υπό την ιδιότητα του δευτέρου ως προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η «Θ» την περασμένη εβδομάδα, όπου ο πρώτος «επιτέθηκε» για ακόμη μια φορά στον δεύτερο, λέγοντας ότι σχεδόν με πραξικοπηματικό τρόπο πήραν τον ΧΥΤΑ μαζί με τον ΣΔΑΝΞ, χωρίς μάλιστα να πληρώνουν και το σχετικό αντίτιμο τα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι ότι ο ΧΥΤΑ (που στην ουσία λειτουργεί ως ΧΑΔΑ, βρίσκεται στο κακό του χάλι, μετά και την ακύρωση του διαγωνισμού λόγω των γνωστών διαφορών μεταξύ των κοινοπραξιών που χτύπησαν το μεγάλο έργο του εξωραϊσμού και της διεύρυνσης της λεκάνης του ΧΥΤΑ! Στην ερώτηση πού μεταφέρονται σήμερα τα στερεά απόβλητα της περιοχής μας, η απάντηση είναι «στην Αλεξανδρούπολη» ή τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες μας σε πρώτη φάση καθόσον υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης στο κομμάτι αυτό… Πάντως οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών (Μίχογλου και Τσέπελη) δεν είναι στα καλύτερά τους και περιμένουμε πλέον να δούμε με την νέα διοίκηση στον Δήμο Ξάνθης ποιος θα ορισθεί από τον Στράτο Κοντό ως εκπρόσωπος στον ΣΔΑΝΞ και τι θα γίνει εντέλει με την ΔΙΑΜΑΘ, αλλά και το «συνονθυλευμένο» σκηνικό που υπάρχει σήμερα στην Περιφερειακή Διαχείριση Απορριμμάτων… Μια διαχείριση που πέρασε από σαράντα κύματα και βρίσκεται –υποτίθεται- στο τελικό στάδιο υλοποίησης με πολλά αυτοδιοικητικά πρόσωπα εμπλεκόμενα που στο φινάλε… χάνουν την μπάλα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους…

Τραγικές συνέπειες από το έλλειμμα «παιδείας»

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή του Λειβαδίτη με τους δύο συμπολίτες μας να χάνονται μέσα στην νύχτα και να βρίσκονται χθες (δυστυχώς ο ένας χωρίς τις αισθήσεις του) μετά από μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση όλων των συναρμοδίων αρχών και φορέων, έρχεται στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών γύρω από θέματα ασφάλειας και διάσωσης… Η χρήση του «112» που «πιάνει» παντού είναι απαραίτητη σε κάθε ανάλογη περίπτωση από την πρώτη στιγμή που θα συμβεί το παραμικρό και θα βρεθεί κάποιος σε κίνδυνο. Το λάθος να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνάμεις και να ενημερώσουμε τους οικείους όταν δεν τα καταφέρνουμε πλέον μόνοι μας, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Το κινητό τηλέφωνο μπορεί σε δεδομένη στιγμή να νεκρώσει. Άρα λοιπόν πληκτρολογούμε «112» μόλις βρεθούμε σε κάποια έκτακτη ανάγκη για να δώσουμε το στίγμα μας και φυσικά επικοινωνούμε ΑΜΕΣΑ με δικούς μας ανθρώπους, για να κοινοποιήσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εκείνη την στιγμή. Κοντολογίς θα πρέπει όλα αυτά να τα μαθαίνουν οι πολίτες ακόμη και μέσα από τα σχολεία, όπως και πολλά ακόμη που αφορούν στην σωστή παιδεία και στην αγωγή του πολίτη (π.χ. παροχή πρώτων βοηθειών, τεχνική αναπνοή, χρήση απινιδωτή κλπ), τα οποία γνωρίζουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες από παιδικής ηλικίας και εμείς δεν ξέρουμε την τύφλα μας! Αν δεν ενδιαφερθούμε ξεχωριστά ο καθένας να πληροφορηθούμε ορισμένα πράγματα που μπορούν να σώσουν την ζωή μας ή μια άλλη ανθρώπινη ζωή! Αυτά τα «μικρά», πλην σημαντικότατα, ποιος θα τα διορθώσει; 

Του Τένη Καμαρίδη