Κορωνοϊός: «Άσπρισαν» οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης, στον υγειονομικό χάρτη – «Κόκκινος» ο Δήμος Διδυμοτείχου

Ν. Ευφραιμίδης: Ευτυχές και αισιόδοξο, αλλά συνεχίζουμε να προσέχουμε!

Ρωμ. Χατζηγιάννογλου: Είναι άδικο! Να επανεξετάσει τα δεδομένα η επιτροπή

Στα «λευκά», παραμένουν – σύμφωνα με τον χάρτη επίπτωσης τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης, την στιγμή που τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνονται για την επικράτεια αναφέρονται σε τετραψήφιους αριθμούς.

Πέραν της Θάσου (που παραμένει στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου για ακόμη μία εβδομάδα) την περασμένη Παρασκευή, «κοκκίνισε» και ο Δήμος Διδυμοτείχου, γεγονός το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, αλλά και κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για την άρση της εν λόγω απόφασης.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο οποίος ναι μεν αναφέρθηκε στην καλή κατάσταση που επικρατεί αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι Ξανθιώτες, καθώς και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση για το «κοκκίνισμα» της περιοχής. Ο ίδιος εξήγησε  ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται σε περιορισμένο χώρο (σ.σ. σχολή αστυφυλάκων) και ότι ήδη έχουν αποσταλεί από το Σάββατο ακόμη, τα έγγραφα για την «επανεξέταση» της απόφασης.

 

ΕΥΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αναλυτικότερα, σε ο,τι αφορά στην «λευκή» ΠΕ Ξάνθης, στον χάρτη του CoviD19 και συγκεκριμένα στον χάρτη επίπτωσης τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο κ. Ευφραιμίδης επισήμανε ότι:

Το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης – ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος  της πανδημίας – παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, είναι ευτυχές και αισιόδοξο για όλους μας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε για τις προσπάθειες των συντελεστών που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Να συγχαρούμε κυρίως τους κατοίκους του τόπου μας, που με συνέπεια και υπευθυνότητα, τηρούν τα μέτρα ασφάλειας. Πιστεύω ότι είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου, καθώς και ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν. Ωστόσο, μέχρι την συνολική απαλλαγή από την απειλή του κορωνοϊού, οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Βέβαια, η καλή επιδημιολογική κατάσταση, οφείλεται και στην εμπειρία που έχουμε αποκομίσει. Για παράδειγμα, πρόσφατα στον Δήμο Σταυρούπολης, υπήρχε ένα κρούσμα γνώριμου ατόμου και παρά το γεγονός ότι λάβαμε γνώση ημέρα Σάββατο, κινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ενημερώσαμε αμέσως τον ΕΟΔΥ για να διενεργήσει τα απαραίτητα τεστ, ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς κ.ο.κ. Ακόμη και εγώ προσωπικά έχω αποκτήσει μια εμπειρία για να κινηθώ «αυτόματα» προς την σωστή κατεύθυνση. Η προηγούμενη εμπειρία μας, συντέλεσε σε έναν βαθμό. Σε συνδυασμό και με την άμεση κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων, τα πράγματα είναι σε μια καλή κατάσταση. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες ολων των συντελεστών που επέφεραν το αποτέλεσμα, αλλά και όλους τους κατοίκους της ΠΕ Ξάνθης. Οι έλεγχοι, οι παρεμβάσεις και οι ενημερώσεις από πλευράς μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

 

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΞΑΝΘΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθης, με εκπροσώπους του Δήμου Ξάνθης, των επαγγελματιών και των παραγωγών του Παζαριού, αναφορικά με την κατάσταση και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κατά την λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Χατζηγιάννογλου, εξήγησε ότι:

Τα κρούσματα στην πλειοψηφία τους είναι περιορισμένα μέσα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου. Ο αριθμός είναι περίπου αυτός που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στα 89 κρούσματα. Μέσα στην πόλη του Διδυμοτείχου και στα χωριά, από τις δράσεις του ΕΟΔΥ με rapid tests σε δύο διαφορετικές μέρες και σε δύο διαφορετικά σημεία την περασμένη εβδομάδα, δεν είχαμε ΚΑΝΕΝΑ θετικό. Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, την χρονική στιγμή του Σαββατοκύριακου, είχε ΜΗΔΕΝ θετικά, το πολιτικό προσωπικό του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων ήταν με ΜΗΔΕΝ θετικά κρούσματα, διότι λόγω της κατάστασης με τους δοκίμους, καταλαβαίνετε ότι ιχνηλατήθηκε με tests και το πολιτικό προσωπικό. Επάνω σε αυτήν την βάση και εμείς, στείλαμε μια επιστολή με την οποία από την μια αιτούμαστε την επανεξέταση της αλλαγής του Δήμου Διδυμοτείχου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ώστε να επανέλθουμε στο «κίτρινο» και από την άλλη να βάζουν τους δήμους – σαν σημαντική πληροφορία και δεδομένο – από εδώ και έπειτα, πριν αποφασίσει για τα επίπεδα κινδύνου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε έναν δήμο. Να ερωτάται κατά κάποιο τρόπο και ο δήμος, για την εικόνα που υπάρχει στην περιοχή.

 

ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ – ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ! ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποια άλλη «πηγή μετάδοσης», αφού ειρήσθω εν παρόδω η περιοχή δεν εξαιρείται από το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, εξηγεί ότι:

Μετά από έναν χρόνο στον Έβρο με το μεταναστευτικό, έξαρση δεν είχαμε ποτέ. Ήταν κάποια μεμονωμένα κρούσματα και η πορεία του Διδυμοτείχου, ήταν όπως λίγο – πολύ στον Έβρο. Ίσως να έχουμε 2-3 κρούσματα κάπου – κάπου και λίγο να είχε ξεφύγει ίσως η κατάσταση στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αν θυμάστε, τα Χριστούγεννα. Και ενώ τα κρούσματα ήταν αρκετά, τότε δεν είχαν επιλέξει να το βάλουν σε επίπεδο «αυξημένου κινδύνου». Τώρα, την ώρα που όλα τα κρούσματα είναι περιορισμένα σε τμήματα μέσα στην σχολή, επέλεξαν να μας «κοκκινίσουν».

Έχω την ελπίδα ότι θα αλλάξει και για αυτό έστειλα και την επιστολή. Επιπλέον σήμερα Τρίτη, στην λαϊκή αγορά Διδυμοτείχου, θα έχουμε και πάλι – σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ – rapid tests για τους πολίτες και αναλόγως του αποτελέσματος, θα αποστείλουμε και πάλι έγγραφο. Αν είναι αρνητικά τα δείγματα, θα τους το αποστείλουμε ώστε να τους επισημάνουμε ότι συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στην πόλη και να το λάβει και αυτό υπόψη την ερχόμενη Τετάρτη κατά την σύσκεψή της, η επιτροπή των λοιμοξιολόγων.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσει, είναι «ήταν άδικο. Επανεξετάστε τα δεδομένα»!