«Κένταυρος»: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού

Η τελευταία υποπαραλλαγή της Όμικρον2 με το παρατσούκλι «Κένταυρος» και επιστημονική ονομασία BA.2.75 που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Μάιο και πλέον κρούσματά της καταγράφονται σε τουλάχιστον 10 επιπλέον χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Η νέα υποπαραλλαγή έχει μπει στο «ραντάρ» του Π.Ο.Υ. αλλά τα όποια συμπεράσματα θα ήταν ακόμα βιαστικά. Έως τώρα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τις ήδη υπάρχουσες αλλά όχι το ίδιο θανατηφόρα όπως η Άλφα και η Δέλτα, ενώ προσομοιάζει προς την Όμικρον.

Αυτό που ανησυχεί ωστόσο τους ειδικούς είναι πως ξεφεύγει των εμβολίων και της φυσικής νόσησης, αν και οι ίδιοι επιμένουν ότι ο υπάρχον εμβολιασμός καλύπτει απο βαριά νόσηση και θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το τοπίο είναι ακόμη θολό σχετικά με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος», δεδομένης της πρόσφατης διασποράς της στον πληθυσμό και τα ελλιπή ακόμα στοιχεία. Όπως και για τη μεταδοτικότητα και νοσηρότητά της, έτσι και για τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος οι επιστήμονες βασίζονται σε πρώιμες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Oμικρον και περιλαμβάνουν:

  • βήχα
  • πυρετό
  • κόπωση ή αδυναμία
  • πονοκέφαλο
  • ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή

άλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη.

Πονόλαιμος κυρίως και έπειτα διάρροια, δύσπνοια, έμετος και μυικοί πόνοι είναι κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη νόσηση από την παραλλαγή Oμικρον και υποπαραλλαγές της, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για ανοσμία και αγευσία, κατεξοχήν συμπτώματα της νόσησης με COVID-19 στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι λόγω της μικρότερης περιόδου επώασης που χαρακτηρίζει την Oμικρον και τις υποπαραλλαγές της, εκτιμάται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται ταχύτερα μετά τη μόλυνση.

Ενώ οι μεταλλάξεις που παρατηρούνται στο στέλεχος του «Κενταύρου» (BA.2.75) υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα έναντι άλλων στελεχών, ο Μαρκ Τζόνσον, καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, είπε στο MedPage Today ότι «δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν το BA.2.75 είναι πιο μεταδοτικό ή πιο σοβαρό σε αυτό το σημείο».

Ο Τζόνσον είπε ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 θα παρέχουν «ακόμη λιγότερη» προστασία έναντι της τελευταίας έκδοσης του ιού, αν και ο πλήρης εμβολιασμός και η ενίσχυση συνεχίζει να προστατεύει από σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν σε νοσηλεία, ακόμη και θάνατο.

«Θα έπρεπε να ανησυχούμε, ναι, αλλά δεν πρέπει να φρικάρουμε», είπε ο Τζόνσον.

«Αυτή η μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει τις μολύνσεις και να καταστεί κυρίαρχη, αλλά δεν είναι πιθανό να προκαλέσει ένα σαρωτικό κύμα όπως έκανε η Όμικρον».