
Παρά τις απαγορεύσεις λόγω καύσωνα
Τι λένε στην «Θ» εκπρόσωποι των ντελιβεράδων και ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης
Μπορεί η σημερινή μέρα να απαγόρευε το «μεροκάματο» στον δρόμο από τις 11.00 ως τις 18.00 λόγω του καύσωνα που επικρατούσε, εντούτοις η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν τηρήθηκε τουλάχιστον στην περίπτωση των διανομέων στην Ξάνθη οι οποίοι δούλεψαν – στην συντριπτική τους πλειοψηφία – κανονικά, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Γραμματέας του Σωματείου Επισιτισμού Ξάνθης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.
Ποιος ελέγχει όμως τους εργοδότες και κατά πόσο θα πρέπει να καταβληθεί το μεροκάματο των εργαζομένων που δεν εργάστηκαν , βάσει κρατικής εντολής; Σε όλα τα παραπάνω απαντά, από την δική του πλευρά, μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Σισαμπέρης.

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ… ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε στην «Θ» ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα το σεβαστούν είτε οι καταναλωτές είτε οι εργοδότες. Τα παιδιά δουλεύουν κανονικά είτε η ώρα είναι 11.00, είτε 12.00 είτε 15.00. Όλα λειτουργούν κανονικά. Βέβαια αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις των σωστών εργοδοτών και καταναλωτών, δεν το γνωρίζω. Ο κανόνας λέει ότι δουλεύουν κανονικά. Εμείς σαν σωματείο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπεύθυνη για ελέγχους είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Δεν γνωρίζω αν βγήκαν για ελέγχους. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγούμε και να το καταγγείλουμε. Δυστυχώς, είναι λίγοι οι εργοδότες που το τηρούν. Όσο για τους καταναλωτές (σ.σ. που παραγγέλνουν) είναι δύσκολο να ψυχολογήσεις τους ανθρώπους. Ο καθένας λειτουργεί με τα «θέλω» του. Όποιος εργαζόμενος πάει στο Εργατικό Κέντρο και καταγγείλει ότι δουλεύει παρά την απαγόρευση, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τον στηρίξουμε και να ενεργήσουμε ανάλογα. Βέβαια, για τους δικούς τους λόγους, δεν έρχονται. Δεν έχω δει κανέναν να έρθει στο εργατικό κέντρο και να μας κάνει τέτοια καταγγελία. Ο έλεγχος όμως, είναι της Επιθεώρησης Εργασίας».

ΘΕΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ, ΑΛΛΑ…

Από την πλευρά του ο κ. Σισαμπέρης, εξήγησε ότι «θεωρώ ότι την απόφαση για τις εξωτερικές εργασίες, την τηρούν όλες οι επιχειρήσεις (εργοτάξια, οικοδομές, διανομές και άλλες επιχειρήσεις). Ο έλεγχος είναι θέμα Επιθεώρησης Εργασίας και τα πρόστιμα ανέρχονται σε 2000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Έχουμε γίνει βέβαια γραφικοί λέγοντας κάθε φορά ότι πρέπει να στελεχωθούν και οι Κοινωνικοί αλλά και οι Τεχνικοί Επιθεωρητές στον Ν. Ξάνθης. Αυτήν την στιγμή Τεχνικοί Επιθεωρητές υπάρχουν μόνον στην Δράμα. Ποιος θα ελέγξει και που θα προλάβει να ελέγξει; Θα πάει στην Δράμα; Στην Καβάλα; Στην Ξάνθη; Μπορεί να γίνει και καταγγελία από τον εργαζόμενο, αλλά είναι θέμα της Επιθεώρησης Εργασίας να βγει και να κάνει ελέγχους. Όλες οι εργασίες είναι δύσκολες και ειδικά οι εξωτερικές. Και για τον διανομέα που οδηγεί στην πυρακτωμένη άσφαλτο. Κανονικά δεν πρέπει να πηγαίνει κανένας. Αλλά και εμείς, ως πολίτες, οφείλουμε να μην παραγγέλνουμε αυτές τις ώρες. Εκτός αν κάποιος εργοδότης παρέχει αυτοκίνητο με κλιματισμό, οπότε τότε ο διανομέας μπορεί να πάει την παραγγελία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει. Βέβαια δεν γίνεται εύκολα η καταγγελία, γιατί το μεροκάματο είναι δυσεύρετο ( είδατε επίσης τι έγινε με την καταγγελία στην Σαντορίνη). Γενικά όλοι οι κλάδοι ζητούν περισσότερους ελέγχους από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Αυτές είναι αρμόδιες. Όταν έρχεται σε εμάς η καταγγελία, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στην Επιθεώρηση και να δούμε πως μπορούμε να χειριστούμε μια κατάσταση. Γενικά έχουμε καταγγελίες στην Ξάνθη για θέματα εργασίας και προσπαθούμε – όσο μπορούμε – να συνετίσουμε τον εργοδότη. Κάποιοι βρίσκουν το θάρρος και το κάνουν. Και εμείς προτρέπουμε όλους τους εργαζόμενους που έχουν θέματα, να το κάνουν. Δεν γίνεται να σε εκμεταλλεύεται ο εργοδότης. Πρέπει να κάνεις σωστά την δουλειά σου και να πληρώνεσαι αυτό που πρέπει να πληρωθείς.
Τέλος, αναφορικά με την πληρωμή των εργαζομένων, σε τέτοιες περιπτώσεις, από την στιγμή που υπάρχει κρατική εντολή, είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να πληρώσουν τους εργαζόμενους, αφού είναι δηλωμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ. Και κάποιος που δεν θα βγει στην οικοδομή, θα πληρωθεί. Από την στιγμή που είναι Υπουργική Απόφαση και είναι δηλωμένοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΑΝΗ, πρέπει να πληρωθούν».
ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΑΛΑΤΖΑ