Κανό – καγιάκ, όλο το Καλοκαίρι στην Βιστωνίδα – «Πλώρη» με έμφαση στον οικοτουρισμό

Αργ. Προμοίρας: «Αξιοποιούμε την περιοχή με δράσεις που ‘’δένουν’’ με το περιβάλλον  και  καλούμε την πολιτεία να στηρίξει»

Λίγες ημέρες πριν την πρώτη και πρωτότυπη δράση που θα λάβει χώρα στην Λίμνη Βιστωνίδα, με δωρεάν βόλτα με κανό – καγιάκ ( Σάββατο 1η Απριλίου) σε συνδιοργάνωση του Κινήματος Εθελοντών «Στηρίζω» του Π. Λάγους και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Κεσσάνης, όπως είχαν μεταφέρει κατ’ αποκλειστικότητα στις 21 Ιανουαρίου 2023 η Thraki.com.gr και η «Θ». Μια δράση, η οποία φαίνεται ότι θα πάρει σάρκα και οστά και καθόλη την διάρκεια της φετινής θερινής σεζόν στην περιοχή, σε συνεργασία του κινήματος με ιδιώτες επαγγελματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον Ποταμό Νέστο αλλά και με συλλόγους και φορείς, όπως ο Συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Βιστωνίδας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ,  όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο  Εκπρόσωπος του «Κινήματος Εθελοντών ΣτηρίΖΩ» κ. Αργύρης Προμοίρας.

Ο ίδιος, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στόχος του κινήματος είναι η αξιοποίηση του πλούτου της περιοχές, με δράσεις που «δένουν» με το περιβάλλον και δεν το διαταράσσουν, ενώ παράλληλα καλεί την πολιτεία να συμμετάσχει στην προσπάθεια και να στηρίξει με τον δικό της προγραμματισμό την Λίμνη και γενικότερα την περιοχή. Τέλος, ο κ. Προμοίρας, αναφέρεται και στην πρόταση που ήδη συζητιέται με το Λιμενικό Ταμείο και αφορά στην προώθηση των τοπικών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς, στο κυριακάτικο παζάρι του Π. Λάγους, που – όπως και η περιοχή με τα φυσικά κάλλη της – αποτελεί «ορόσημο» για τους θερινούς επισκέπτες.

«ΚΑΝΟ – ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΛΡΙΛΙΑ – ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ Η ΔΡΑΣΗ, ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Προμοίρας, εξήγησε στην «Θ» ότι «το «Στηρίζω Π. Λάγος» έχει μεγάλη εξωστρέφεια. Φέτος, με ιδιωτική πρωτοβουλία, στα κανάλια της Λίμνης Βιστωνίδας, που είναι πολύ γραφικά, θα έχει κανό – καγιάκ από την 1η Μαΐου και καθόλη την διάρκεια της σεζόν. Ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει τα κανό – καγιάκ και θα μπορεί να μπει στα κανάλια της Λίμνης και να κάνει γύρο το χωριό, να φωτογραφήσει τα πουλιά και γενικά να εξερευνήσει και το Π. Λάγος. Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί κάποια παρατηρητήρια στην Λίμνη. Θέλουμε να δείξουμε και στους φορείς τον δρόμο για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μια Λίμνη που έχει πάνω από 300 είδη πουλιών και έρχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να την δουν, αλλά δεν είναι αξιοποιημένη, ενώ την ίδια στιγμή πηγαίνουν στην Λίμνη Κερκίνη – για παράδειγμα – ή σε άλλες Λίμνες που δεν είναι καν φυσικές, αλλά δημιουργήθηκαν από φράγματα και ανθρώπινες παρεμβάσεις. Εδώ, έχουμε τον φυσικό πλούτο και μένει ανεκμετάλλευτος. Προσωπικά είμαι γεννημένος στο Π. Λάγος και από τότε που έχω δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό, ακούω για τα Λουτρά της Ποταμιάς, τα κάμπινγκ κλπ. Σαφώς και αυτά αν γίνουν θα προσφέρουν μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά κοιτούμε και άλλους τρόπους που μπορούν να αναπτύξουν τον τουρισμό».

«ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ‘’ΔΕΝΟΥΝ’’ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΥΝ»

«Θα συνεργαστούμε με τον κ. Ηλία Μιχαηλίδη, που δραστηριοποιείται στον Ποταμό Νέστο, που θα διαθέσει τα κανό καγιάκ για όλη την σεζόν. Βέβαια, η δράση της Πρωταπριλιάς είναι δωρεάν για τον κόσμο, αλλά το υπόλοιπο διάστημα θα είναι επί πληρωμή. Απλώς, επειδή την Λίμνη την έχουν οι αλιείς (ο συνεταιρισμός) δεν θέλουμε να την ταράξουμε τόσο πολύ με τα κανό. Υπάρχουν τα κανάλια εδώ στο Π. Λάγος και όταν κλείνουν οι ψαράδες, μπορούμε να τα «εκμεταλλευθούμε». Τα κανάλια είναι κάτι ακόμη πιο «φοβερό» που πρέπει να ζήσει κάποιος. Είναι ένα παραλίμνιο κομμάτι όπου οποιοσδήποτε θα μπορεί να κάνει το κανό, χωρίς να ενοχλήσει τους ψαράδες και το οικοσύστημα. Δεν θέλουμε τα τρομάξουμε τα πουλιά, γιατί η Βιστωνίδα είναι η Λίμνη που έχει τα περισσότερα είδη πουλιών και έχει «στάσεις» όλο τον χρόνο (φλαμίνγκο, πελεκάνοι, αγριόπαπιες κ.ο.κ). Ο παρατηρητής μπορεί να παρατηρεί τα πουλιά , στο ανάχωμα που ήδη έχουμε ξεκινήσει να σηματοδοτούμε» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «συνεργαζόμαστε και με τον σύλλογο Λιμνοθαλασσών αλλά και με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή τον παλιό Φορέα Διαχείρισης που μας λένε την γνώμη τους, καθώς αυτοί προσέχουν την χλωρίδα και την πανίδα από την Οροσειρά της Ροδόπης μέχρι το Δέλτα του Νέστου. Έχουμε άριστη συνεργασία και κάνουμε πράγματα ώστε να «δένουν» με το περιβάλλον και να μην το διαταράσσουμε. Επίσης, εμείς  μαζί με τον Δήμο Αβδήρων καθαρίσαμε έναν δρόμο που φτάνει κοντά στην Λίμνη και το ΕΒΕ Ξάνθης έχει ένα πρόγραμμα για τους «δρόμους του Ηρακλή» που ξεκινούν από τον Άγιο Νικόλαο. Κανονικά, είχαν χαρτογραφηθεί να περάσουν από αυτό το παρατηρητήριο, αλλά μέχρι προχθές δεν υπήρχε πρόσβαση. Τώρα που δημιουργήθηκε η πρόσβαση, επισκεφθήκαμε τον κ. Μωραΐτη και μας υποσχέθηκε ότι θα ενταχθεί το μονοπάτι στο εν λόγω πρόγραμμα και θα καθαριστεί ώστε να μπορεί ο περιπατητής να ξεκινά από την μια πλευρά και να βγαίνει από την άλλη. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να περπατήσει περί την 1.5 ώρα και να δει όλη την Λίμνη».

«ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ»

Επιπλέον, ο κ. Προμοίρας, υπογράμμισε ότι «καλούμε τους άρχοντες της πολιτείας να συμμετέχουν και να μας στηρίξουν και αν μπορούν, με τον δικό τους προγραμματισμό να στηρίξουν και αυτοί την Λίμνη. Γιατί η Λίμνη μπορεί να γίνει ένας τουριστικός «πόλος έλξης» όχι μόνον για τα Βαλκάνια (για Βούλγαρους και Ρουμάνους που έρχονται) αλλά για όλη την Ευρώπη. Γιατί έχουμε τέτοιους επισκέπτες, στην περιοχή. Εμείς, καλούμε πρώτα τους Ξανθιώτες για να γνωρίσουν πράγματα που δεν τα ξέρουν»

«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ Π. ΛΑΓΟΥΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν η εκμετάλλευση του «οικοτουρισμού» που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή, μπορεί να οδηγήσει και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, ο κ. Προμοίρας, απαντά ως εξής:

«Εμείς έχουμε και μια άλλη πρόταση, που είναι σε συζήτηση με το Λιμενικό Ταμείο. Προσωπικά είμαι και Γραμματέας στον νεοσύστατο σύλλογο των τοπικών παραγωγών. Υπάρχει ένα μέρος, το πεζοδρόμιο στο Π. Λάγος, όπου τις Κυριακές – κατά την λειτουργία του παζαριού – μπορούν (και θα κάνουμε πρόταση για την διάθεση χώρου) 5-10  τοπικοί παραγωγοί να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Διότι τώρα που ξεκινά η θερινή σεζόν, το παζάρι του Π. Λάγους, το επισκέπτονται πάρα πολλοί Βαλκάνιοι. Έχει γίνει ορόσημο, το κυριακάτικο παζάρι. Θέλουμε να στηρίξουμε τον τοπικό παραγωγό που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα του και μπορεί να έρθει μια Κυριακή. Υπάρχει μέρος που μπορεί να στηριχθεί ο τοπικός παραγωγός, χωρίς να ενοχλήσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο παζάρι».