«Καμένο» προ πολλού το «σενάριο» καλλιέργειας superfoods στην Ξάνθη

Κ. Δαλάτσης: «Τελείως ασύμφορο για τον Έλληνα παραγωγό»

Μπορεί πριν από 10-15 χρόνια οι λέξεις Cranberries, Blueberries, Goji berries, Ιπποφαές, Αρώνια κ.α να ακούγονταν ως… «κινέζικες», εντούτοις σήμερα οι υπετροφές κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και έχουν μπει ακόμη και στην καθημερινή μας κουζίνα.

Τι συμβαίνει όμως με την καλλιέργεια των υπερτροφών στην περιοχή μας; Υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον για αυτή ή οι παραγωγοί του Νομού Ξάνθης επιμένουν στις παραδοσιακές καλλιέργειες και γιατί;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.

Ο ίδιος, δοθείσης της ευκαιρίας, θίγει και δύο ζητήματα που προέκυψαν αυτές τις ημέρες. Το πρώτο αφορά στο «φαινόμενο του σεσουάρ» που έχει πλήξει κάποιες καλλιέργειες της περιοχής μας και το δεύτερο στο σιτάρι και στην τελική τιμή του ψωμιού που αναμένεται να αυξηθεί περεταίρω.

«ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟ  Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΩΝ- ΔΕΝ ‘’ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ΄΄ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

Πιο αναλυτικά αναφορικά με τα superfoods ο κ. Δαλάτσης επισήμανε ότι «πολύ σωστά πριν από 15 περίπου χρόνια είχαν ακουστεί τα superfoods αλλά όσοι και αν ξεκίνησαν να τα καλλιεργούν, τα έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό. Είναι καλά αυτά που κατά καιρούς διαβάζουμε ή βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ, αλλά για να τα πωλούν κάποιες εταιρείες ως υπερτροφές –που ίσως να είναι κιόλας – και να βγάζουν υπερκέρδη. Είναι όμως τελείως ασύμφορο και πολύ δύσκολο να τα καλλιεργήσει ο Έλληνας παραγωγός. Στην περιοχή μας, όσοι προσπάθησαν να κάνουν κάτι τέτοιο, μετά από αρκετή ταλαιπωρία και αρκετό κόπο, τα εγκατέλειψαν. Υπήρχε ένας παραγωγός Goji berries – για παράδειγμα- στην περιοχή μας, που προσπάθησε, τα καλλιέργησε σωστά αλλά δεν μπορούσε να τα πουλήσει, ήταν δύσκολα στην διαχείριση και εν τέλει εγκατέλειψε την προσπάθεια. Θέλω να πω ότι ναι μεν ακούγονται ωραία όλα αυτά αλλά – δυστυχώς – δεν είναι για τον Έλληνα παραγωγό. Ίσως αυτά χρειάζονται συμβολική γεωργία με κάποιες μεγάλες εταιρείες που ο σκοπός τους είναι να πάρουν το προϊόν όσο πιο φθηνά μπορούν και να το πουλήσουν όσο πιο ακριβά μπορούν. Και επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται πάρα πολλά εργατικά χέρια, γίνονται κυρίως σε χώρες εκτός ΕΕ για ευνόητους λόγους. Όλα αυτά στην θεωρεία είναι πάρα πολύ καλά, αλλά, δυστυχώς, στην πράξη όσοι το επιχείρησαν, εγκατέλειψαν. Και λέω «δυστυχώς» διότι θα μπορούσε να ήταν μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές καλλιέργειες που και αυτές βλέπουμε ότι μας ταλαιπωρούν. Σήμερα, μπορεί να είναι πάρα πολύ λίγοι οι εν λόγω παραγωγοί. Δεν «περπατά» όλο αυτό. Και βέβαια όλα αυτά κοστίζουν (εγκατάσταση, καλλιέργεια, συντήρηση) και ενώ περιμένεις να πάρεις μια παραγωγή, δεν έχεις που να την προμηθεύσεις ή όταν βρεις που θα την προμηθεύσεις, η τιμή σου καλύπτει μόλις το κόστος παραγωγής. Οπότε και εγκαταλείπεις. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους αυτά τα προϊόντα είναι από έξω. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με το σουσάμι. Υπάρχει ελάχιστο ελληνικό σουσάμι. Αλλά βλέπουμε πάρα πολλά προϊόντα – παράγωγα του σουσαμιού που λένε ότι είναι «ελληνικά προϊόντα». Ούτε ελληνικά προϊόντα είναι, ούτε το σουσάμι καλλιεργείται στην χώρα μας. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με αυτές τις υπερτροφές. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έρχεται απ΄έξω».

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ‘’ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΣΟΥΑΡ’’ ΑΛΛΑ… Ο ΕΛΓΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ»

Επίσης ο ίδιος αναφορικά με το «φαινόμενο του σεσουάρ», επισήμανε ότι «υπάρχει πρόβλημα στις καλλιέργειες κηπευτικών και βάμβακος αλλά και σε κάποιες άλλες καλλιέργειες. Δημιουργήθηκε το «φαινόμενο του σεσουάρ». Δηλαδή είχε ζέστη και με τον βοριά είχαν πρόβλημα οι καλλιέργειες. Ακόμη και τα βαμβάκια που αγαπούν την ζέστη, δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τον καρπό τους. Το ίδιο έπαθαν και τα κηπευτικά. Ο ΕΛΓΑ ωστόσο επειδή – όπως λέει –  δεν καταγράφηκαν  40 βαθμοί κελσίου στην περιοχή (δεν ξέρω που μετρά) δεν βγάζει αναγγελία. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε οπωσδήποτε και με τους φορείς της περιοχής μας (και αναφέρομαι στους Βουλευτές). Δεν μπορεί, επειδή δεν είχε 40 βαθμούς αλλά είχε επί 20-25 μέρες υψηλές θερμοκρασίες να μην βγει αναγγελία. Διότι όντως υπάρχουν ζημιές.  Ο ΕΛΓΑ οφείλει να βγάλει αναγγελία, να έρθουν εκτιμητές και αν δεν δουν ζημιές ας μην καταγράψουν τίποτα. Όμως οφείλουν να βγάλουν αναγγελία διότι δεν ξύπνησαν ξαφνικά οι αγρότες και είπαν να ζητήσουν μια αναγγελία. Ο ΕΛΓΑ σε πρώτη φάση αρνείται να βγάλει αναγγελία επειδή δεν έχει καταγράψει 40 βαθμούς θερμοκρασία. Δεν ξέρω από πού κάνει τις μετρήσεις ο ΕΛΓΑ αλλά προσωπικά έχω δει και 42 βαθμούς. Αν δεν υπάρχουν ζημιές – όπως ευαγγελίζονται οι ίδιοι – ας μην αποζημιώσουν, αλλά για να λένε οι αγρότες – συνάδελφοι ότι υπάρχει θέμα, σαφώς και υπάρχει. Δηλαδή αν είχε 39,5 βαθμούς, δεν έπαθαν ζημιά οι καλλιέργειες; Είναι λογική αυτή; Για αυτό και εδώ και χρόνια φωνάζουμε και λέμε ότι θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία του ΕΛΓΑ. Το είχαν υποσχεθεί από πέρσι το Καλοκαίρι, αλλά… αλλάζουν μόνον στα λόγια. Στην πράξη, ποτέ».

«ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΗ, ΠΕΡΣΙΝΗ, ΤΙΜΗ;»

Τέλος, αναφορικά με το σιτάρι, ο ίδιος σημείωσε ότι «ένα άλλο παράδοξο είναι ότι ακούω συνεχώς στα δελτία ειδήσεων ότι οι αλευρόμυλοι θα ανεβάσουν την τιμή στο αλεύρι και ότι θα ανέβει και το ψωμί. Έχω να πω μόνον ότι πέρσι το μαλακό στάρι (από το οποίο γίνεται το αλεύρι) στα 0,35 -0,37€ και φέτος τα πωλούμε με 0,16€ ( κάτω από την μισή τιμή). Πως αυτοί λοιπόν ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις; Δεν τους ελέγχει κανείς; Διότι εδώ κάποιος λέει ψέματα και εμείς οι αγρότες δεν λέμε ψέματα (ή κάποιος αισχροκερδεί)…»