Καλές οι αποζημιώσεις των αγροτών από το χαλάζι, αλλά… τι γίνεται με την αντιχαλαζική προστασία;

Κ. Δαλάτσης: «Κανείς δεν σπέρνει και δεν φυτεύει για να αποζημιωθεί»

Μπορεί το τελευταίο τριήμερο οι ειδησεογραφικοί τίτλοι να είναι «πηχυαίοι» σε ο,τι αφορά στις αποζημιώσεις των παραγωγών του Νομού Ξάνθης που επλήγησαν από το χαλάζι, ωστόσο το ερώτημα που συνεχίζει να υφίσταται έγκειται στους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει αντιχαλαζική προστασία, καθώς πέραν της ζημίας των ίδιων των αγροτών, μειώνεται δραματικά και η πρωτογενής αγροτική παραγωγή.

Το «κάλλιο το προλαμβάνειν» ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, αφορά στην βούληση του Υπουργείου (ΕΛΓΑ) – καθώς υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή και μπορεί να μετατρέψει τα σύννεφα του χαλαζιού στην πολυπόθητη βροχούλα – όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.

«ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΜΕΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΑΛΛΑ…»

«Υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρεία στην περιοχή, για την αντιχαλαζική προστασία  αλλά δυστυχώς εδώ δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι».

Αναλυτικότερα, ο κ. Δαλάτσης, εξήγησε στην «Θ» ότι «με το νομοθετικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ που αλλάζει, στην ουσία επιτρέπεται να δίνονται προκαταβολές αποζημιώσεων. Αυτό, πρέπει να πούμε ότι ψηφίστηκε τρεις μήνες μετά τις ζημιές, άρα έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα. Είναι αυτονόητο να δίνονται κάποια χρήματα άμεσα στους παραγωγούς, μέχρι να βγουν τα τελικά πορίσματα και για γίνεται η εξόφληση. Σίγουρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν και πράγματα που χρονίζουν, όπως το πότε θα γίνουν εκτιμήσεις, το πόσο αντικειμενικές θα είναι οι εκτιμήσεις και τα ποσά με τα οποία θα αποζημιωθούν οι συνάδελφοι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό το γενικότερο πλαίσιο, είναι επίσης κάτι που πρέπει να δούμε. Θα πρέπει να αλλάξει και αυτό, καθώς δεν μπορεί να αποζημιωθούν φέτος π.χ οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιά στα καλαμπόκια και να πληρωθούν κατά μέσο τριετείς τιμές. Αυτό δεν «στέκει» γιατί τα κόστη έχουν πολλαπλασιαστεί με τον μέσο όρο τριετίας. Θα πρέπει να αποζημιώνονται με τις τρέχουσες τιμές, γιατί με αυτές τις τιμές καλλιέργησαν οι άνθρωποι αυτοί».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΟΜΩΣ… «ΚΟΛΛΑ» ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ»

Αναφορικά με το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος με «βομβαρδισμούς» στα χαλαζο-σύννεφα, ο κ. Δαλάτσης επισημαίνει ότι «αυτό είναι κάτι που κουβεντιάζεται, γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά βλέπουμε κατά καιρούς τις ηγεσίες των υπουργείων να μην θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρεία στην περιοχή, αλλά «κολλά» κυρίως σε ο,τι αφορά στο υπουργείο. Στην βούληση του υπουργείου. Η εταιρεία αυτή, δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό – και με ένα σχετικά χαμηλό κόστος για τον παραγωγό – αλλά δυστυχώς εδώ δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι».

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΠΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΥΤΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ – ΧΡΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗΣ»

«Κανένας παραγωγός (και αναφέρομαι σε αυτούς της δικής μας περιοχής) από οσο γνωρίζω, δεν σπέρνει ή δεν φυτεύει δέντρα για να πάρει αποζημίωση. Όλοι θέλουν να πάρουν την παραγωγή τους. Σε αυτό θέλω να είμαστε ξεκάθαροι. Από εκεί και πέρα, όταν γίνονται ζημιές, σαφώς υπάρχει και μείωση της παραγωγής στις ετήσιες καλλιέργειες που έχουμε στην περιοχή, η οποία έχει μια επίδραση και στην τοπική κοινωνία σε κάποια προϊόντα (κυρίως κτηνοτροφικά γιατί έχουμε ανεπτυγμένη την κτηνοτροφία). Σε ανθρώπους όμως που καλλιεργούν δέντρα, η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί εκεί σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να φυτέψουν από την αρχή ή να κλαδέψουν και θα αργήσουν να πάρουν παραγωγή για δυο, τρία ή και τέσσερα χρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις). Όλα αυτά λοιπόν, θα πρέπει τόσο η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ να τα δουν πραγματικά και να δοθεί μια λύση στην αντιχαλαζική προστασία» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το ‘’γιατί’’ δεν το κάνουν, δεν το γνωρίζω. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Δεν είναι θέμα του σημερινού υπουργού ή της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό το ζήτημα, χρονίζει. Εδώ θα πρέπει να πιέσουν οι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, όλοι οι τεχνικοί παράγοντες και οι Δήμαρχοι, ώστε να δοθεί μια λύση. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να σπέρνουμε και να μην ξέρουμε αν θα θερίσουμε, όταν μπορεί να δοθεί μια λύση τουλάχιστον αναφορικά με την χαλαζόπτωση. Σκεφτείτε ότι το χαλάζι, αν βομβαρδιστούν τα σύννεφα, θα γίνει βροχούλα, άρα θα είναι διπλό το όφελος σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δουν σε πρώτο στάδιο, κυρίως οι Βουλευτές και να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι για να δώσουν το «πράσινο φως». Υπάρχει και αεροδρόμιο κοντά στην περιοχή μας. Βέβαια, αυτοί επικαλούνται ότι δεν δουλεύουν κάποια ραντάρ, ώστε να γίνει αυτή η αντιχαλαζική προστασία, αλλά δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τα δύο χαλασμένα ραντάρ. Το πρόβλημα, είναι πολύ πιο σοβαρό».

«ΟΛΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ – ΔΙΠΛΟ ΤΟ ‘’ΧΤΥΠΗΜΑ’’ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΑΝ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ»

Κλείνοντας ο κ. Δαλάτσης, σημείωσε ότι «δεν νομίζω κάποιος παραγωγούς που φέτος έπαθε ζημιά στον Δήμο Τοπείρου (Κρεμαστή, Άγιος Αθανάσιος, Όλβιο κ.α) να περίμενε να γίνει αυτό που έγινε, για να πάρει αποζημίωση. Όλοι καλλιεργούμε για να πάρουμε την παραγωγή μας. Η μείωση της παραγωγής, ίσως να καλυφθεί και από εισαγωγές, αλλά το θέμα είναι η ζημιά που παθαίνουν και οι παραγωγοί εδώ αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Γιατί και οι κτηνοτρόφοι που καλλιεργούσαν καλαμπόκι ή κριθάρι για να έχουν ζωοτροφές και χτυπήθηκε φέτος από το χαλάζι, έκαναν όλα τα έξοδα για να έχουν ζωοτροφές και δεν θέρισαν και τώρα θα χρειαστεί να αγοράσουν κιόλας. Είναι διπλό το «χτύπημα».