Κ. Βενετίδης: «Ξεκινάμε καταπολέμηση κουνουπιών την επόμενη εβδομάδα»

Σε συνέχεια αρθρογραφίας του εκδότη της «Θ» κου Καμαρίδη και της ανησυχίας που εκφράζει τον τελευταίο καιρό για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, καθόσον ήδη εντοπίζονται έντομα ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη και με δεδομένο τις ευνοϊκές συνθήκες (θερμός χειμώνας) για την πρόωρη ανάπτυξή τους, αλλά και με το ενδιαφέρον στραμμένο και στον Ιό του Δυτικού Νείλου, πληροφορηθήκαμε ότι φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, την ίδια ώρα που ήδη έχουν αποσταλεί συνεργεία σε επίμαχες περιοχές προκειμένου να ερευνήσουν για τυχόν εμφάνιση προνυμφών, που θα αποτελέσουν και τον «καταλύτη» για να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι επίγειοι – τουλάχιστον – ψεκασμοί, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΑΜΘ και αρμόδιος για την καταπολέμηση των κουνουπιών κ. Κώστας Βενετίδης.

Παράλληλα ο ίδιος κάνει λόγο για έναν «ευέλικτο» πρόγραμμα, εξηγώντας ότι στην περίπτωση έντονων προβλημάτων σε κάποιες περιοχές, δύνανται να συνεπικουρήσουν και συνεργεία από άλλη Περιφερειακή Ενότητα, ενώ μιλά και για «παρεμβάσεις» αναφορικά με την βελτίωση του προγράμματος και για εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία και προς τα συνεργεία.

Πιο αναλυτικά ο κ. Βενετίδης, ανέφερε στην «Θ» ότι «μίλησα με τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και ήδη έχει στείλει δυο συνεργεία σε κάποιες περιοχές της Ξάνθης και της Καβάλας μια έρευνα και  καταμέτρηση και να δουν τι ακριβώς είναι αυτά τα κουνούπια. Αν δηλαδή είναι ένα παροδικό φαινόμενο ή αν δημιουργούν πρόβλημα. Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, θα ξεκινήσει πάρα πολύ γρήγορα φέτος. Ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Είμαστε έτοιμοι. Θα κάνουμε τακτικούς ελέγχους, ενώ το πρόγραμμά μας είναι ευέλικτο. Θα χρησιμοποιούμε δηλαδή τα συνεργεία όπου χρειάζεται περισσότερο. Δεν θα τα έχουμε κατά Περιφερειακή Ενότητα. Μπορεί να πάρουμε δηλαδή κάποια συνεργεία από κάποια Περιφερειακή Ενότητα που δεν έχει πρόβλημα και να τα μεταφέρουμε για κάποιες μέρες σε κάποια άλλη, ώστε να ελαττώσουμε το πρόβλημα. Μέλημά μας είναι πάντα η δημόσια υγεία και μετά βέβαια η όχληση. Γνωρίζετε ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι μια σύνθετη διαδικασία. Εμείς έχουμε το πρόγραμμα αλλά θα πρέπει και όλοι οι κάτοικοι να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν (νερά, λύματα κλπ) γιατί δεν έχει νόημα να ψεκάζουμε εμείς και από πίσω κάποιοι να δημιουργούν εστίες. Εν πάση περιπτώσει, θα τα δούμε όλα. Θα συνεργαστούμε με όλους τους Δήμους και όλους τους Προέδρους και θα μπορούμε να κάνουμε τους απαραίτητους ψεκασμούς όπου μας υποδεικνύουν. Και αν δούμε ότι υπάρχει κάποιο εντονότερο πρόβλημα, τότε θα επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας – αν πάρουμε και την αδειοδότηση – και στην  ακμαιοκτονία. Έχουμε μια κλιματική αλλαγή και δεν γνωρίζουμε πότε θα έχουμε ζέστες, πότε θα έχουμε τις πρώτες προνύμφες και για αυτό από την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε και μια μεγάλη σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς μας παράγοντες και με τους εργολάβους (έχουμε ειδοποιήσει φυσικά) για να ξεκινήσουμε λίγο νωρίτερα, πάντα βέβαια ανάλογα με τον καιρό. Αν δούμε ότι σε κάποια σημεία έχουμε πολύ έντονο φαινόμενο, με πολλές προνύμφες, υπάρχει περίπτωση να κάνουμε και προνυμφοκτονία από αέρος. Διαφορετικά θα ξεκινήσουμε από το έδαφος, μόλις εντοπίσουμε προνύμφες. Τα επίγεια συνεργεία θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν εντοπίσουμε προνύμφες».

Σε ο,τι αφορά στην ισχύ του προγράμματος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ισχύει για άλλα δυο χρόνια. Βέβαια θα δούμε που χώλαινε, γιατί είχαμε κάποια προβλήματα, θα το βελτιώσουμε λίγο, θα εντείνουμε τους ελέγχους σε όλα τα σημεία και προς τα συνεργεία ενώ θα κάνουμε και μια επιστημονική έρευνα περισσότερο για τις ασθένειες. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα. Στην ουσία αυτός αναλαμβάνει, απλά όρισε εμένα επειδή είχα μια εμπειρία λόγω της παλαιότερης θέσης μου ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας. Όπου έχουμε ελλείψεις στο πρόγραμμα, θα τις βελτιώσουμε. Ας ξεκινήσουμε βλέποντας που υπάρχει το πρόβλημα και σιγά σιγά θα το επεκτείνουμε σε όλη την Περιφέρεια. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η Περιφέρειά μας έχει πολλούς υγροβιότοπους (υγρασία) και ταυτόχρονα με τις θερμοκρασίες, έχουμε το φαινόμενο των κουνουπιών».

Επίσης ο κ. Βενετίδης, επισήμανε ότι «υπάρχουν περιοχές με εντονότερο πρόβλημα, όπως η παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, η Κεραμωτή αλλά και η παρέβρια περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία. Σε σημεία όπου πραγματικά είναι εντονότερο το πρόβλημα, εκεί ενδεχομένως αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη όχληση (από τις παγίδες και τα κοτόπουλα για να ελέγχουμε τον Ιό του Δυτικού Νείλου) θα μεταφέρουμε συνεργεία και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες».

Τέλος, αναφορικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΑΜΘ, σημείωσε ότι «ο Ιός του Δυτικού Νείλου έχει έξαρση σε κάποιες περιόδους, περίπου ανά τριετία. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε λίγα κρούσματα – περί τα 18 αν δεν κάνω λάθος – αλλά νομίζω ότι είναι εποχή του ιού για αυτό θα είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Βέβαια θα επικοινωνήσουμε και με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μας δώσει γρήγορα την αδειοδότηση για την ακμαιοκτονία από αέρος, αν εντοπίσουμε τέτοια προβλήματα, ώστε να κάνουμε την δουλειά μας γρηγορότερα και καλύτερα, για να μη έχουμε και διαμαρτυρίες. Βέβαια όπως γνωρίζετε, διαμαρτυρίες του κόσμου υπάρχουν πάντα. Θα κάνουμε ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά και με την νομοθεσία που διέπει την καταπολέμηση. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε «στεγανά» τα οποία μας απαγορεύουν να ψεκάζουμε μέσα στις πόλεις, να ψεκάζουμε κοντά στα σύνορα, πρέπει να ψεκάζουμε με ειδικά φάρμακα κλπ. Αλλά εμείς θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως και ο Ιός του Δυτικού Νείλου, γιατί σε μια εποχή που περάσαμε δυο χρόνια με κορωνοϊό και καραντίνες, βλέπουμε ότι πολύς κόσμος είναι πιο επιρρεπής στις ιώσεις».