«Ηλεκτρικός»… κίνδυνος από τα πατίνια στην Ξάνθη

Τι ισχύει και για τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα– Οι ευθύνες των ενηλίκων για τους… ανήλικους οδηγούς

Π. Λύρατζης και Π. Δροσίδης, μιλούν στην «Θ»

Ολοένα αυξάνονται και στην Ξάνθη τα ηλεκτρικά πατίνια – που οδηγούνται κυρίως από ανήλικους – αλλά και τα ηλεκτρικά  μοτοποδήλατα. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση δεν απαιτείται ούτε αδειοδότηση από την Διεύθυνση Μεταφορών, ούτε η επίδειξη άδειας ικανότητας οδήγησης, αν και τα ηλεκτρικά πατίνια (αλλά και τα μοτοποδήλατα) πρέπει να «υπακούν» στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς θεωρούνται οχήματα.

Για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οδηγοί αυτών των οχημάτων αλλά κυρίως οι γονείς των ανηλίκων που χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρικό πατίνι σε δρόμους, πεζοδρόμια και πεζόδρομους, αλλά και τα όσα προβλέπει ο Κ.Ο.Κ και όσα θα έπρεπε να προβλέπει η νομοθεσία, μίλησαν στην «Θ»  Δημοτικός Σύμβουλος και Προϊστάμενος Τεχνικού Τμήματος της Διεύθυνσης Μεταφορών Π.Ε Ξάνθης κ. Πασχάλης Λύρατζης και ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ν. Ξάνθης κ. Παναγιώτης Δροσίδης.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ… ΔΕΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

Πιο αναλυτικά ο κ. Λύρατζης, ανέφερε στην «Θ» ότι «τα ηλεκτρικά πατίνια είναι τα πλέον επικίνδυνα διότι ουσιαστικά το ότι δεν αδειοδοτούνται από την Διεύθυνση Μεταφορών και ταυτόχρονα δεν χρειάζεται επίδειξη έστω και του κατώτερου διπλώματος του μοτοποδηλάτου, αυτομάτως σημαίνει ότι δεν λειτουργούν με βάση τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Βλέπουμε πολλές φορές ηλεκτρικά πατίνια να περνούν μέσα από πεζοδρόμια, από διαβάσεις, μέσα από πάρκα και να έχουν την ίδια πορεία και μέσα στον δρόμο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζεις από πού θα σου «πεταχτεί» ένα ηλεκτρικό πατίνι. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει όριο ηλικίας στα πατίνια. Τουλάχιστον αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι οποιοδήποτε παιδάκι 14-15-16 χρονών μπορεί να πάρει ένα πατίνι, χωρίς να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις του Κ.Ο.Κ (γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν έχει δώσει εξετάσεις προκειμένου να κριθεί ικανός για να μπορεί να το οδηγήσει) ασχέτως αν τα πατίνια έχουν ένα συγκεκριμένο όριο ταχύτητας. Όσο και αν είναι αυτό, κυκλοφορούν στους δρόμους. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να μπουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία και τα ηλεκτρικά μηχανάκια αλλά και τα ηλεκτρικά πατίνια όπου θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας και ταυτόχρονα να απαιτείται η κατώτερη άδεια οδήγησης (π.χ. για «πενηνταράκι» μηχανάκι). Αυτό θα σημαίνει ότι έχει εκπαιδευτεί στα σήματα αλλά ξέρει και πέντε πράγματα για το πώς να οδηγήσει ένα μηχανάκι. Το ίδιο ισχύει και για το πατίνι. Εκεί, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να ακολουθηθεί το όριο ηλικίας των 16 ετών (κλειστά) και η συναίνεση γονέα. Ότι ο γονέας συναινεί και αναλαμβάνει την ευθύνη -όταν δίνει ένα πατίνι στο παιδί του – αν συμβεί κάτι. Ταυτόχρονα τα πατίνια που υπάρχουν στην αγορά, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν μπορεί να έχουν το σήμα της ΕΕ ή το σήμα της πιστοποίησης και να μην έχουν τουλάχιστον φωτισμό μπροστά και πίσω (και μάλιστα για τον φωτισμό πίσω, να είναι μονίμως ανοιχτός σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία για όλες τις μηχανές). Δυστυχώς, έχει γίνει μόδα στην χώρα μας το ηλεκτρικό πατίνι, αλλά ευτυχώς  τουλάχιστον αναφορικά με την Ξάνθη, δεν βλέπω πολλά πατίνια. Δεν θέλω να γίνω «μάντης κακών», αλλά αν αυξηθεί ο πληθυσμός τους, μπορεί να έχουμε και ατυχήματα»

ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΙΝΙΑ

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι «για να είμαστε ειλικρινείς, το ίδιο ισχύει και για τα ποδήλατα. Αυτή η «ασυλία» που έχουν οι ποδηλάτες (ότι ο ποδηλάτης έχει την προτεραιότητα κλπ) που χρησιμοποιούν την διάβαση, το πεζοδρόμιο, το πάρκο, δεν μπορεί να υπάρχει. Κατά την άποψή μου, πρέπει και ο ποδηλάτης να έχει συγκεκριμένη εκπαίδευση και να εκπίπτει στον Κ.Ο.Κ και να έχει και παραβάσεις. Μπήκες μέσα στο πάρκο; Κάνεις παράβαση. Μπορεί βέβαια να υπάρχει στον Κ.Ο.Κ και να μην εφαρμόζεται (δεν το ξέρω) αλλά δεν μπορεί ενώ ακολουθεί το δρόμο και μια οδηγική συμπεριφορά μέσα στο οδικό δίκτυο, ξαφνικά να πετάγεται από μια διάβαση και από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο. Ούτε οι ποδηλάτες έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν 2-3 μαζί στον δρόμο σε κεντρική οδό (όπως αυτή που πηγαίνει προς την θάλασσα). Αν δεις 2-3 μηχανάκια μαζί, στον ίδιο δρόμο, υπάρχει παράβαση. Γιατί να μην υπάρχει και για τους ποδηλάτες; Και θα πρέπει και οι ποδηλάτες να φορούν υποχρεωτικά κράνος (και να υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμο και μάλιστα στο ύψος του προστίμου που έχει ένα μηχανάκι). Και για το πατίνι να υπάρχει το ίδιο. Αν είναι το πρόστιμο 700 ευρώ για το μηχανάκι, να είναι το ίδιο πρόστιμο και για το πατίνι και για το ποδήλατο».

ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΝ ΣΤΟΝ Κ.Ο.Κ

Από την πλευρά του ο κ. Δροσίδης, επισήμανε τα εξής:

«Τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια, για εμάς αλλά και για τον Κ.Ο.Κ, θεωρούνται οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπακούν στον Κ.Ο.Κ. Άρα μιλάμε για φανάρια, για διελεύσεις, για προτεραιότητες, για STOP κλπ.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χλμ, εκδίδουν άδεια από την Αστυνομία. Για τα ηλεκτρικά πατίνια δεν εκδίδεται – δεν είναι υποχρεωτική –  άδεια κυκλοφορίας. Όμως ο νομοθέτης, μέσω του Κ.Ο.Κ – αφού βλέπουμε οτι είναι ένα καθημερινό φαινόμενο τα ηλεκτρικά πατίνια – τα έχει εντάξει και αυτά. Να πούμε χαρακτηριστικά ότι απαγορεύεται η κίνηση δυο τέτοιων οχημάτων παράλληλα, ότι απαγορεύεται οι οδηγοί να φέρουν ακουστικά, ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου, ότι απαγορεύεται το δεύτερο άτομο και ότι είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους. Τα ηλεκτρικά πατίνια που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 χλμ έως 25 χλμ, μπορούν να τα οδηγούν μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και πάνω. Δεν απαιτείται η έκδοση διπλώματος – άδειας ικανότητας οδήγησης, αλλά απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε πεζοδρόμια. Να επισημάνω επίσης ότι  φυσικά ως Τροχαία Ξάνθης ελέγχουμε πατίνια και έχουμε βεβαιώσει και παραβάσεις, αλλά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι επειδή αντιμετωπίζονται ως οχήματα τόσο από τον Κ.Ο.Κ, όσο και από την Αστυνομία αλλά και από τους άλλους οδηγούς, όταν υπάρχει κάποιο ατύχημα, θεωρείται τροχαίο ατύχημα. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «ΑΛΛΑ», το οποίο ενέχει πολλά ερωτήματα και πολλούς κίνδυνος. Ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα πατίνια. Αν δηλαδή – ω μη γένοιτο – ένα πατίνι προκαλέσει ένα ατύχημα, με ευθύνη δική του, το έτερο όχημα (όποια βλάβη και αν φέρει ή αν υπάρχει σωματική βλάβη ή κάτι χειρότερο)  δεν αποζημιώνεται. Θα πρέπει να κινηθεί ο εκάστοτε έτερος οδηγός, εναντίον του ιδιοκτήτη του πατινιού που δεν είναι ο ανήλικος, αλλά ο ασκών/ η ασκούσα την επιμέλεια. Επειδή λοιπόν τα λάθη πολλές φορές ξεκινούν από εμάς, καλό θα είναι όταν φτάνουμε σαν γονείς στην απόφαση να αγοράσουμε κάτι τέτοιο στο παιδί μας, να γνωρίζουμε τι προβλέπει ο νόμος και να τον ακολουθήσουμε, γιατί οι συνέπειες του νόμου αλλά και τυχόν ατυχήματα, είναι πολύ χειρότερα για εμάς, μετά.

Τέλος να σημειώσω ότι θεωρείται δεδομένο από εμάς ότι θα είναι πιο εντατικοποιημένοι οι έλεγχοι, διότι πλέον η εμφάνιση των πατινιών είναι μεγαλύτεροι. Θα υπάρχουν έλεγχοι πλέον και για αυτό καθώς και οι βεβαιώσεις – ανάλογα με τις παραβάσεις – και τα πρόστιμα. Οι έλεγχοι θα αυξηθούν γιατί έχει αυξηθεί η παρουσία των πατινιών».