Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σε ασυνεννοησία και άλλοι που… το προσπαθούν

Τα απλήρωτα κοινόχρηστα και τα «παρατράγουδα» στις πολυκατοικίες  

Διαχειριστικές και εταιρείες ανελκυστήρων στο «ενδιάμεσο»…

Ασυνεννοησία μεταξύ των ενοίκων, αλλά και αδυναμία πληρωμής των κοινοχρήστων σε αρκετές περιπτώσεις, δημιουργούν συνήθως προβλήματα και εντάσεις στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών.

Μάλιστα, σε πολλές συνελεύσεις προτείνεται μέχρι και η τοποθέτηση ειδικής ασφάλειας στον κοινόχρηστο ανελκυστήρα με κλειδιά μόνον σε εκείνους που καταβάλλουν ως μέτρο πίεσης τα κοινόχρηστα.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η υπεύθυνη της «ΠΑΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ» στην Ξάνθη κ. Καλυψώ Πανίδου και ο γνωστός επαγγελματίας εγκατάστασης, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων κ. Δημήτρης Παμπόρης.

«ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΣΕ ΜΙΑ Γ.Σ – ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑ»

Πιο αναλυτικά η κ. Πανίδου, εξήγησε στην «Θ» ότι «υπάρχουν κάποιες οφειλές από κάποιους και είμαστε με Γενικές Συνελεύσεις, με το να τους καλούμε στο τηλέφωνο, να τους αποστέλλουμε emails ώστε να κάνουν ο,τι μπορούν. Διότι και το να πας στο Δικαστήριο ή να κάνεις μια επιστολή, δεν είναι λύση. Είναι και χρονοβόρα και έχει και έξοδα. Δεν αποφασίζουν πολύ εύκολα να πάνε στο Δικαστήριο κάποιον που χρωστά. Και η Διαταγή Πληρωμής θέλει κάποια έξοδα που θα αναγκαστεί να  τα πληρώσει όλα η οικοδομή; Και μετά θα τα πάρουν; Θα γίνει κάτι; Είναι όλα δύσκολα. Σε κάποιες οικοδομές που διαχειριζόμαστε και έχουν προβλήματα, η ΔΕΗ έκοψε το κοινόχρηστο ρεύμα, διότι χρωστούσαν κάποιους λογαριασμός και εκεί ανταποκρίθηκαν γρήγορα εκείνοι οι οποίοι χρωστούσαν τα κοινόχρηστα. Και αν χρειάζεται πετρέλαιο μια οικοδομή και δεν αρκούν τα χρήματα, δεν βάζει πετρέλαιο. Περιμένει πότε θα φέρουν χρήματα όσοι χρωστούν. Και ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά. Περιμένει τους μισθούς και τις συντάξεις. Σίγουρα οι ένοικοι σε μια Γενική Συνέλευση θα συνεννοηθούν δύσκολα. Τα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις οικοδομές και ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του. Μετά πηγαίνεις σύμφωνα με τον νόμο. Εμείς όμως οι διαχειριστικές δεν μπορούμε να λύσουμε πολλά θέματα. Αυτά γίνονται με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Θα παραβρεθούμε σε Γενική Συνέλευση αλλά η απόφαση θα είναι των ενοίκων και θα γραφτεί στο πρακτικό. Για αυτούς που χρωστούν, είναι ξεκάθαρο ότι μια διαχειριστική δεν μπορεί να τους πάει στο Δικαστήριο. Η Διαχειριστική μπορεί και πληρώνει μέχρι εκεί που είναι το «ταμείο» της. Από εκεί και πέρα, αν δεν μπορεί να πληρώσει, σταματά τις πληρωμές και κάνει ανακοινώσεις ότι δεν μπορεί να πληρώσει ρεύμα, καθαρίστρια κ.ο.κ.  Εγώ προσωπικά, προσπαθώ κατά το δυνατόν να μην φτάνουμε στα Δικαστήρια. Δεν λύνουν τα θέματα των κοινοχρήστων τα Δικαστήρια. Το βασικότερο είναι να είναι ενημερωμένη η οικοδομή. Υπάρχουν όμως και  οικοδομές που συνεννοούνται. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Οικοδομές που πληρώνουν απευθείας. Πάντως δεν είναι τόσες πολλές οι οικοδομές που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι περισσότερες – με το ένα ή με το άλλο – προσπαθούν και τα καταφέρνουν».

«ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν προβαίνουν ή όχι σε συντηρήσεις οι οικοδομές που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία αναφορικά με τα κοινόχρηστα, η κ. Πανίδου απαντά:

«Πάνε μόνο στα βασικά. Σε καθαρίστρια, ασανσέρ, ΔΕΗ και ΔΕΥΑΞ και σε πετρέλαιο (αυτές που έχουν). Αν χρειαστούν βαψίματα, συντήρηση σοβάδων, κιγκλιδωμάτων κλπ, εκεί… Κάποιες οικοδομές όμως το προσπαθούν, γιατί εκεί είναι τα σπίτια τους. Όσον αφορά στο κλείδωμα του ανελκυστήρα, σε πολλές γενικές συνελεύσεις έχει ειπωθεί, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί. Πρώτον, για να γίνει αυτό χρειάζεται υπεύθυνες δηλώσεις και επιβεβαίωση από τους υπολοίπους ότι συμφωνούν, διότι μπορεί να τρέχουν μετά νομικά τον συντηρητή».

«ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΡΟΦΟΣ Ή ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ Ο ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕ ΚΛΕΙΔΙ»

Από την πλευρά του ο κ. Παμπόρης, τόνισε τα εξής:

«Παντού, όπως συμβαίνει και σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν κάποιοι που δεν πληρώνουν. Αυτό αφορά σε πρώτη φάση στις οικοδομές όπου είτε οι διαχειριστές είτε οι διαχειριστικές δυσκολεύονται να μαζέψουν τα κοινόχρηστα. Αυτό που γίνεται είναι ότι λένε πως ο ιδιοκτήτης που δεν θέλει να πληρώνει, υπογράφει στην ουσία μια υπεύθυνη δήλωση που λέει ότι «δεν θέλω να πληρώνω και έτσι δεν θέλω να συμμετέχω στην χρήση και στα έξοδα του ανελκυστήρα».  Μόνον με αυτήν την υπεύθυνη δήλωση, μπορεί να κλείσει κάποιος όροφος ή να λειτουργήσει εξ΄ολοκλήρου ο ανελκυστήρας με κλειδί σε αυτούς  που θέλουν να τον χρησιμοποιούν. Βέβαια αυτό έχει τεχνικές δυσκολίες. Απλά είναι ένα κομμάτι που σε εμάς, στους εγκαταστάτες – συντηρητές, καταλήγει τελευταίο. Θα πρέπει να είναι μια από κοινού απόφαση της οικοδομής. Και μια οικοδομή μπορεί να έχει 5 διαμερίσματα, αλλά μπορεί να έχει και 25. Αυτός που δεν θέλει να συμμετέχει είναι αυτός που πρέπει να κάνει την υπεύθυνη δήλωση. Διαφορετικά έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Δεν μπορεί να γίνει με μια πλειοψηφική απόφαση στην Γενική Συνέλευση, εκτός εάν το αναφέρει ο Εσωτερικός Κανονισμός της οικοδομής, αλλά είναι ελάχιστες οι οικοδομές που έχουν. Εάν αναφέρεται εκεί, τότε ακολουθούμε αυτό που λέει ο Εσωτερικός Κανονισμός. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση – καθώς το 99% των οικοδομών δεν έχουν Εσωτερικό Κανονισμό – μπορεί να γίνει μόνον με υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ανελκυστήρα και δεν θέλουν να συμμετέχουν στα έξοδά του. Γιατί μπορεί να προκληθεί πρόβλημα από την άποψη ότι ο άνθρωπος που δεν έχει υπογράψει, άσχετα με το αν θέλει να πληρώσει ή όχι, μπορεί να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα. Και επειδή ο ανελκυστήρας δεν ανήκει στους συντηρητές αλλά στους ιδιοκτήτες της οικοδομής, κάνουμε αυτό που μας λένε. Η σύστασή μας είναι ότι αν δεν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση να μην προχωρήσουν σε τίποτα».

«ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ –  ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΛΥΣΗ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν πρόκειται για μια εικόνα που έχει συναντήσει ως συντηρητής ανελκυστήρων, ο κ. Παμπόρης απαντά:

«Αρκετές φορές. Είναι πολλές οι οικοδομές. Συνήθως όμως προσπαθούν να πείσουν τον ιδιοκτήτη ότι είναι καλό να πληρώνουμε τα κοινόχρηστα. Γιατί δεν αφορά μόνον στον ανελκυστήρα αλλά σε όλα τα γενικά έξοδα μιας οικοδομής (κοινόχρηστο ρεύμα, νερό, καθαρισμός οικοδομής). Όπως και αν έχει είναι περιουσιακό σου στοιχείο. Αυτή πάντως είναι η χειρότερη δυνατή λύση. Τεχνικά γίνεται εύκολα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Από επισκέπτες που έχουμε ή από deliverάδες μέχρι και ένα ΕΚΑΒ ή μια Πυροσβεστική. Οποιοσδήποτε και αν χρειαστεί τον ανελκυστήρα, δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει εάν δεν βρεθεί ένας άνθρωπος να έχει το κλειδί. Να σημειώσουμε ότι αυτός που θα κάνει την υπεύθυνη δήλωση, συνήθως βγαίνει εκτός από τα κοινόχρηστα, διότι μετά είναι άδικο και για εκείνον. Επειδή όμως δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσο καίει το ένα ή πόσο καίει το άλλο και ένας ανελκυστήρας είναι πολύ πιο ενεργοβόρος από τα φώτα στους κοινόχρηστους χώρους. Άρα βγαίνει εκτός, γιατί είναι άδικο και για αυτόν που έχει υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση».