
Οι συνεχείς αλλαγές στους κώδικες και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο επίκεντρο
Τον Νοέμβριο οι εκλογές των Δικηγ. Συλλόγων – Εκ νέου υποψήφια η ίδια
Στην Ξάνθη το 41ο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου των Συλλόγων
Η 1η Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών, διοργανώθηκε από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου στην Αθήνα, από την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, από κοινού με την Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης, την Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Αυστραλίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και με θεματικό άξονα: «Προασπίζοντας τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη – Παγκόσμιες προκλήσεις και ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης». Στην συνδιάσκεψη συμμετείχε και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η οποία μίλησε στην «Θ» για το περιεχόμενο της διοργάνωσης, καθώς επίσης και για τα προβλήματα των νομικών που τέθηκαν υπόψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, με αιχμή τις συνεχείς αλλαγές των Κωδίκων αλλά και τους Ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς.
Η ίδια αναφέρθηκε παράλληλα και στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια, αλλά και στην επιτυχία για τον Σύλλογο της Ξάνθης, να διοργανώσει εδώ του χρόνου, το 41ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πιο αναλυτικά η κα Χατζηφωτιάδου επισήμανε στη «Θ» τα εξής: «όλη η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Η πρώτη μέρα της έναρξης, έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, αφού είχε προηγηθεί μια ξενάγηση σε αυτό, στην οποία συμμετείχαμε όλοι οι Σύνεδροι (Έλληνες, Αυστραλοί, Κύπριοι, Αμερικάνοι). Ήταν 650 περίπου οι Σύνεδροι και έγινε μια εξαιρετική υποδοχή από τον ΠτΔ καθώς και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους συμμετέχοντες. Την 2η και την 3η μέρα, η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και την 4η μέρα, έγινε μια ξενάγηση σε όλους τους νομικούς, στον Άρειο Πάγο, στο Εφετείο Αθηνών καθώς και στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η κ. Σοφία Λιγνού, πρόεδρος Εφετών του Τριμελούς Εφετείου Διοίκησης. Κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης, αναπτύχθηκαν πάρα πολλά θέματα από διακεκριμένους νομικούς από όλο τον κόσμο, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν κρίσιμα και δικαιοπολιτικά ζητήματα της εποχής μας που αφορούν στην Δημοκρατία, στην Δικαιοσύνη, στο Κράτος Δικαίου και σε ένα περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων και ραγδαίας τεχνολογικής προόδου. Οι θεματικές αυτές ενότητες, αναπτύχθηκαν από ειδικούς νομικούς, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Κάθε ενότητα είχε διαφορετικό θέμα. Για εμένα, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν όλες οι κεντρικές ομιλίες. Πέραν των Ελλήνων, έκαναν εισηγήσεις Δικαστές από την Αμερική και από την Αυστραλία, όπως η κ. Μελίσσα Πίερις, Δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας, ήταν μια εξαιρετική, φωτισμένη, γυναίκα. Μας ανέπτυξαν πως λειτουργεί η Δικαιοσύνη στα κράτη της Αυστραλίας και της Αμερικής και έγιναν συγκρίσεις σε σχέση με το δικό μας σύστημα, όσον αφορά τόσο στους Δικηγόρους όσο και στους Δικαστές. Θεωρώ πραγματικά τον εαυτό μου πολύ υπερήφανο που συμμετείχα ως Σύνεδρος σε αυτήν την Συνδιάσκεψη, διότι για πρώτη φορά τόσο λαμπροί, διακεκριμένοι, νομικοί είχαν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο και στην ουσία μας προσέφεραν την γνώση τους. Ήταν μια πολύ μεγάλη διοργάνωση την οποία προετοιμάζαμε για ένα χρόνο περίπου, διότι αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να μπορέσουν να συντονιστούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας, Κύπρου, Αυστραλίας και Αμερικής. Και πραγματικά η Ολομέλεια της χώρας μας έκανε μια εξαιρετική διοργάνωση που αναφέρουν και τα ΜΜΕ και στην Αμερική και στην Αυστραλία. Υπήρχε παγκόσμια κάλυψη αυτού του γεγονότος και ευελπιστούμε ότι αυτή η Συνδιάσκεψη, η 1η, δεν θα είναι και η τελευταία».
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Επίσης, η ίδια αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, για προβλήματα που αφορούν στην Δικαιοσύνη: «Την επομένη της λήξεως της Συνδιάσκεψης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, παρουσία του Προέδρου της Ολομέλειας, επισκέφθηκαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης και κατέθεσαν ένα υπόμνημα. Εκεί τονίσαμε κάποια προβλήματα που δημιουργούνται με την συνεχόμενη αλλαγή των Κωδίκων. Τώρα επίκειται πάλι η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία ενώ λένε ότι θα ψηφιστεί εντός του επόμενου μήνα, θα τεθεί σε ισχύ από 15 Σεπτεμβρίου. Κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους – και εμένα προσωπικά – διότι όπως αντιλαμβάνεστε όλες αυτές οι αλλαγές και ειδικά όσον αφορά στις προθεσμίες (επιδόσεως δικογράφων) και άλλες αλλαγές, δημιουργούν μια ανασφάλεια δικαίου και στους Δικηγόρους αλλά και στους Δικαστές. Προτείναμε λοιπόν η ισχύς του νέου Κώδικα να γίνει από την επόμενη χρονιά για να έχουμε την δυνατότητα να αφομοιώσουμε τις νέες πληροφορίες. Διότι και σε εμάς, οι συνεχείς αλλαγές των Κωδίκων, μας δημιουργούν πολύ μεγάλο άγχος και πρέπει συνεχώς να μελετούμε, να αγοράζουμε καινούριους Κώδικες (επιβαρυνόμαστε και οικονομικά) κλπ. Η μόρφωση ενός Δικηγόρου δεν τελειώνει ποτέ. Μιλάμε για αλλαγές και διάβασμα και για αυτόν τον λόγο επισπεύσαμε και την επόμενη – και τελευταία μάλλον με την σύνθεση που έχει τώρα, καθώς τον Νοέμβριο θα γίνουν εκλογές σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας– Ολομέλειά μας στις 12-14 Σεπτεμβρίου, όπου θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με θέματα που αφορούν στα συνδικαλιστικά προβλήματά μας.
Θα γίνουν αλλαγές και στο Κληρονομικό Δίκαιο αλλά και στους Ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς. Ένα θέμα που επίσης μας βρίσκει αντίθετους και αφορά στους Πλειστηριασμούς, είναι ότι προτείνεται με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να γίνονται όχι στον τόπο του εκπλειστηριάσματος – π.χ. αν ένα ακίνητο πλειστηριάζονταν στην Ξάνθη, ο πλειστηριασμός γίνονταν στην Ξάνθη – αλλά στην Αθήνα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους Δικηγόρους, ούτε για τους Συμβολαιογράφους, αλλά κυρίως δεν είναι σωστό για τους πολίτες. Γιατί όταν ένας πλειστηριασμός γίνεται στην Ξάνθη, υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνήσει ο πολίτης με τον Συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει τον πλειστηριασμό και γενικά να μαθαίνει την πορεία της διαδικασίας. Βέβαια, σε πρώτο στάδιο, ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε ότι θα το αλλάξει, είπε όμως ότι θα το δει. Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί (για τα περισσότερα ακίνητα) ειδικά από τα Funds, γίνονται στην Αθήνα, αλλά παρόλα αυτά, υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός που θα επιφέρει ενδεχομένως και βλάβη στον πολίτη, αλλά και την απώλεια δουλειάς από πολλούς συναδέλφους Δικηγόρους που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Αυτό, για εμάς, τους Δικηγόρους της επαρχίας, είναι μια απώλεια ύλης, που δεν θέλουμε να χάσουμε. Το επισημάναμε λοιπόν στον Υπουργό και το έχουμε καταθέσει και εγγράφως μέσα στις προτάσεις για κάποιες αλλαγές. Είπε ότι θα τις εξετάσει με την επιτροπή των νομικών. Αναμένουμε βέβαια την ψήφιση του νόμου και να δούμε αν κάποια από τα αιτήματά μας έχουν γίνει δεκτά».
ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ
Αναφορικά με τις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων, η κ. Χατζηφωτιάδου σημείωσε ότι «θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο και οι επαναληπτικές στις αρχές Δεκεμβρίου σε όσους Δικηγορικούς Συλλόγους δεν εκλέξουν πρόεδρο την πρώτη Κυριακή. Στην Αθήνα, στον μεγαλύτερο Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας και επειδή ο πρόεδρος του Δ.Σ Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός δεν έχει την δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για 3η φορά (σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων) οπότε εκεί το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο. Υπάρχουν ήδη 12 υποψήφιοι. Σε ο,τι με αφορά, έχω ήδη ανακοινώσει ανεπίσημα ότι θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του Δ.Σ Ξάνθης και για την επόμενη τετραετία. Τον προεκλογικό αγώνα θα τον ξεκινήσουμε επίσημα τον Σεπτέμβρη. Πιστεύω ότι η 1η θητεία, ήταν μια δύσκολη θητεία, αλλά επιτυχημένη σε πολλά θέματα. Αλλά χρειάζεται και μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρωθεί το έργο γιατί πραγματικά τα θέματα που ταλανίζουν το δικηγορικό σώμα είναι πολλά και με την βοήθεια όλων των συναδέλφων και του Δ.Σ, πιστεύω ότι τα έχουμε φέρει εις πέρας τα περισσότερα. Και για όσα δεν λύσαμε, ευελπιστώ ότι η επόμενη τετραετία θα είναι πιο γόνιμη, με περισσότερη εμπειρία, περισσότερες γνώσεις και περισσότερη βοήθεια από τους συναδέλφους. Αυτό που με χαροποιεί πραγματικά είναι ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι νέοι συνάδελφοι και βοηθούν και βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον και προβλέπω ότι αυτήν την φορά θα έχουμε και πολλές νέες υποψηφιότητες συναδέλφων στο Δ.Σ».

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΤΟ 41Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι «μια μεγάλη επιτυχία που είχε η Ξάνθη επίσης, όσον αφορά στο Δικηγορικό Σώμα, είναι ότι παραβρέθηκα στην Θεσσαλονίκη, όπου διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Δικηγορικών Συλλόγων. Εκεί καταθέσαμε πλήρη φάκελο μαζί με τους συναδέλφους που παίζουν στην ομάδα μας και αναλάβαμε την διοργάνωση του 41ου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για του χρόνου. Οπότε του χρόνου, τέτοια εποχή, στην Ξάνθη, θα μαζευτούν 24 ομάδες (300 περίπου άτομα) από όλη την χώρα. Θέλουμε να πετύχουμε μια εξαιρετική διοργάνωση, όπως αυτής της Θεσσαλονίκης, γιατί ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά. Την τελευταία φορά που είχε αναλάβει η Ξάνθη την διοργάνωση αυτού του Πρωταθλήματος ήταν το 2008. Οπότε και για εμένα είναι μεγάλη χαρά και τιμή που μας το ανέθεσε για την Ξάνθη η Ολομέλεια των Προέδρων και ευελπιστούμε ότι θα ανταπεξέλθουμε και στις προσδοκίες».