Η οικοδομησιμότητα των οικόπεδων και όχι μόνον

Στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων…

Δ. Χατζηφωτιάδου: «Εγείρονται σοβαρά ζητήματα Συνταγματικότητας-Υποχρέωσή μας να παρεμβαίνουμε σε κοινωνικά ζητήματα»

Για «σοβαρά ζητήματα Συνταγματικότητας», που εγείρονται με τις ρυθμίσεις οικοδομησιμότητας, κάνει λόγο μιλώντας στην «Θ», η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, αναφερόμενη στις εργασίες της Ολομέλειας των Δικηγόρων που έλαβαν χώρα στην Κέρκυρα. Εκεί, όπως εξηγεί η ίδια, συζητήθηκαν όχι μόνον συντεχνιακά αλλά και κοινωνικά ζητήματα, για τα οποία μας ενημερώνει ενδελεχώς.

Το θέμα της απελευθέρωσης μέρους της δικαστικής ύλης από τους Δικαστές στους Δικηγόρους (προστίθενται οι διαταγές πληρωμής και οι διαταγές απόδοσης μισθίου), η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στις υπογραφές συμβολαίων και οι ρυθμίσεις οικοδομησιμότητας, ήταν κάποια από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, στην Ολομέλεια του δικηγορικού κλάδου.

«ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΙΣΘΙΟΥ»

Αναλυτικότερα, η κ. Χατζηφωτιάδου, εξήγησε στην «Θ» ότι «από πέρσι είχε ξεκινήσει μια διαδιακασία για να υπάρχει απελευθέρωση κάποιας ύλης από τους δικαστές στους δικηγόρους και έτσι είχαμε την δυνατότητα –ήδη από πέρσι αφού κάναμε σεμινάρια και πιστοποιηθήκαμε ως προς την δυνατότητα αυτή – να βγάζουμε τις εξαλείψεις προσημείωσης, διατάξεις για τα σωματεία και τα κληρονομητήρια. Τώρα, σε αυτά προστέθηκαν και οι διαταγές πληρωμής και οι διαταγές απόδοσης μισθίου, που είναι προσθετική κατεύθυνση, καθώς έτσι οι δικαστές εξοικονομούν χρόνο, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να εκδίδουν αποφάσεις, ενώ παράλληλα για τους δικηγόρους είναι ένα επιπλέον εισόδημα, ενώ αποτελεί και αναβάθμιση του ρόλου των δικηγόρων γιατί μπαίνουν στην διαδικασία να εκδίδουν – σαν δικαστές – μια δικαστική απόφαση και φυσικά να πληρώνονται και για αυτό.  Με αυτόν τον τρόπο, σαφέστατα εξυπηρετούνται και οι πολίτες και πολύ γρήγορα, αφού τίθεται σε εμάς ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα εκδίδουμε τις αποφάσεις (εντός δέκα ημερών, αλλιώς αφαιρείται ο φάκελος). Πάγιο αίτημά μας είναι η σύντμηση ημερομηνιών – χρονικών ορίων στην έκδοση των αποφάσεων, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλη καθυστέρηση, ειδικά στο δικό μας Πρωτοδικείο. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τους δικαστές και εμείς βρισκόμαστε σε μια όχι και τόσο καλή χρονική συγκυρία. Είναι πάγιο αίτημά μας και θα κατέβουμε με το Διοικητικό Συμβούλιο στην Αθήνα για να κάνουμε μια επαφή με τον Υπουργό, ώστε αν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων των Δικαστών στην Ξάνθη, γιατί αυτήν την στιγμή, υπάρχουν 5 οργανικές θέσεις Πρωτοδικών συν μια Παρέδρου, στην Ξάνθη. Οι τρεις εκ των Δικαστών όμως, βρίσκονται σε άδεια ανατροφής τέκνων, οπότε στην ουσία λειτουργούμε με τρεις Δικαστές. Γίνεται βέβαια αναπλήρωση από άλλα Πρωτοδικεία (Καβάλα) αλλά πάγιο αίτημά μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων, τουλάχιστον κατά δύο, ώστε να μπορούν να εκδίδονται πιο εύκολα αποφάσεις».

Επίσης σε ο,τι αφορά σε άλλα θέματα της Ολομέλειας, η ίδια τόνισε ότι «συζητήθηκε και το θέμα της Σύμβασης Προστασίας του επαγγέλματος του Δικηγόρου, που πρόκειται να υπογραφεί στις 13/5 στο Λουξεμβούργο. Θα πάει μια επιτροπή  με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και άλλους Προέδρους. Από ο,τι μας είπε ο Υφυπουργός  κ. Μπούγας που ήταν παρών στις διαδικασίες της Ολομέλειας, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υπογράφει την σύνταξη της εν λόγω Σύμβασης. Είναι κάτι πολύ θετικό. Αυτές είναι πολυετείς διεκδικήσεις του Δικηγορικού Σώματος. Επίσης για την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ, είναι πάγιο αίτημά μας να πάει στις 25.000 ευρώ, για όλους όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που δεν το εφαρμόζει. Είναι η μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση και μάλιστα η χώρα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ. Οπότε θεωρούμε ότι πρέπει – και άμεσα – να γίνει αυτό, διότι πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα ελαφρυνθούν».

«ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ»

Ένα ακόμη πάγιο αίτημα του δικηγορικού κλάδου, σύμφωνα με την κ. Χατζηφωτιάδου «είναι η υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια, καθώς πιστεύουμε ότι εξασφαλίζονται οι εμπράγματες δικαιοπραξίες με την παρουσία ενός δικηγόρου που κάνει τον έλεγχο των συμβολαίων. Το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, έχουν πάψει να είναι υποχρεωτικές οι παραστάσεις των δικηγόρων στα συμβόλαια, αποδείχθηκε μέσα από την διαδικασία των κτηματολογίων με πολλές παραλείψεις ή λάθη. Θεωρούμε ότι οι δικηγόροι στην ουσία εξασφαλίζουν τρόπον τινά – χωρίς να μεμφόμαστε σε καμία περίπτωση τους Συμβολαιογράφους – τον αγοραστή που αγοράζει ένα ακίνητο ή κάνει μια επένδυση και θα δώσει τόσα χρήματα. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική παράσταση του Δικηγόρου στο συμβόλαιό του, για να του εξασφαλίσει και την έρευνα του ακινήτου και των τίτλων και την ορθότητα της σύμβασης που υπογράφει».

«ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Επιπλέον, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, υπογράμμισε ότι «ως προς τις ρυθμίσεις για τον Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας θα καταθέσουμε προτάσεις για τις ρυθμίσεις που αλλάζουν τους όρους της υφιστάμενης κατάστασης της οικοδομησιμότητας και αρτιότητας. Διότι σε περιουσία χιλιάδων πολιτών σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων καταργούν θεμελιωμένα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών και δημιουργούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη σε αυτούς. Εκεί  εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς παραβιάζεται η προστασία της ιδιοκτησίας και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών. Διότι κάποιος έκανε μια επένδυση και ξαφνικά βρέθηκε να χάνει την αρτιότητά του ένα ακίνητο που το προόριζε για μελλοντική ανοικοδόμηση, γιατί δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις. Ενώ το νομικό πολεοδομικό καθεστώς ήταν διαφορετικό, άλλαξε και χάνονται οι δυνατότητες αυτές».

«ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ  – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ»

Κλείνοντας, η ίδια σημείωσε ότι «πάντα οι Δικηγόροι, σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Περί Δικηγόρων, έχουμε όχι μόνο την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να παρεμβαίνουμε σε θέματα που άπτονται των κοινωνικών ζητημάτων. Για αυτό και οι διεκδικήσεις μας, πέραν του δικού μας επαγγέλματος, έχουν στόχο και την προστασία των πολιτών. Και θεσμικά, αυτό μπορούμε να το εξασφαλίσουμε, διότι είμαστε αυτοί που μέσα από στις Ολομέλειές μας και από τους προσκεκλημένους που ήταν πολλοί και σημαντικοί (παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών κομμάτων αλλά και από αρχηγούς κομμάτων η κ Ζωή Κωνσταντοπούλου), γίνονται πολλές ζυμώσεις και συζητούνται τόσο σημαντικά θέματα και πάντα η εκάστοτε κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν τις διεκδικήσεις της Ολομέλειας. Δεν είναι μόνον συντεχνιακά τα προβλήματα που διαπραγματευόμαστε στην Ολομέλεια. Είναι κοινωνικά».

ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ο,τι αφορά στο Κληρονομικό Δίκαιο όπου έρχονται αλλαγές, το εν λόγω θέμα δεν τέθηκε επί τάπητος. Εντούτοις, σύμφωνα με την ίδια, ο δικηγορικός κόσμος θα το δει εν ευθέτω χρόνω. «Αναγνωρίζουμε κάποιες θετικές διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, αλλά δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα», επισήμανε, για το ζήτημα, η κ. Χατζηφωτιάδου.