Καθημερινές καταγγελίες στην Πολιτική Προστασία Ξάνθης για «επικίνδυνα» οικόπεδα
Ι. Τσάπαλης: «Η νέα ΚΥΑ για την πυροπροστασία ακινήτων σε δασικές εκτάσεις – Έλεγχοι και πρόστιμα και εκεί»
Αυξημένες απαιτήσεις για τον Δήμο Ξάνθης και συγκεκριμένα για τις αρμόδιες υπηρεσίες του πρασίνου και της Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και οι ιδιοκτήτες καλούνται να αποψιλώσουν και να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Εντούτοις, υπάρχουν και εκείνοι που είτε αδυνατούν είτε απλά.. αδιαφορούν, ιδιαίτερα όταν τα ακίνητα δεν κατοικούνται και για τους οποίους προβλέπονται… πρόστιμα και κόστη εργασιών που θα εκτελέσει ο Δήμος Ξάνθης. Παράλληλα, ο «κλοιός» άρχισε να «σφίγγει» και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαμένουν δίπλα σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς καλούνται να εφαρμόσουν την υποχρεωτική ΚΥΑ για τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων. Υποχρέωση για την οποία επίσης ο Δήμος Ξάνθης – μέσω τριμελούς επιτροπής – θα ελέγξει και θα επιβάλλει πρόστιμα, οριζόμενα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Ιωάννης Τσάπαλης.
«ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ… ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ»
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με τα οικόπεδα στην πόλη και στα διοικητικά όρια του Δήμου Ξάνθης, ο κ. Τσάπαλης εξήγησε ότι «η αντιπυρική περίοδος ξεκινά στις 1 Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν οικόπεδα είτε εντός οικισμών είτε εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και σε απόσταση έως 100 μέτρα από αυτά, είναι υποχρεωμένοι – καθόλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου- να έχουν τα οικόπεδά τους καθαρισμένα από βλάστηση η οποία μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης αυτήν την στιγμή, έρχονται σχεδόν καθημερινά καταγγελίες συνδημοτών μας που μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά για διπλανά οικόπεδα. Εμείς σαν Τμήμα Πολιτικής Προστασίας βρίσκουμε τους ιδιοκτήτες μέσω του Κτηματολογίου και στέλνουμε σε όλους επίσημο έγγραφο του Δήμου – με την δική μου υπογραφή – και τους ενημερώνουμε για τις υποχρεώσεις τους και το πώς πρέπει να έχουν το οικόπεδό τους στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Σε περίπτωση που δεν ενεργήσουν τις απαραίτητες εργασίες, από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, θα επιβληθούν πρόστιμα. Το πρόστιμο ξεκινά από 1000 ευρώ και μετά μπαίνει το κόστος των συνεργείων που θα μπουν στο οικόπεδο για να καθαρίσουν. Εκεί μπαίνει ο Δήμος Ξάνθης να καθαρίσει τα οικόπεδα. Αναθέτει δηλαδή είτε σε ιδιώτη είτε σε συνεργεία του Δήμου, κοστολογούν το ποσό και το πληρώνει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Οποιοσδήποτε δημότης μπορεί να μπαίνει στην εφαρμογή του Δήμου (Xanthi App) που λειτουργεί κανονικά και να καταθέσει το αιτήμά του. Εμείς ως τμήμα ενημερωνόμαστε απευθείας και την ίδια στιγμή αναζητούμε τους ιδιοκτήτες, τους αποστέλλουμε το έγγραφο, τους ενημερώνουμε ότι μέχρι την έναρξη θα πρέπει να έχουν προβεί στις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, ειδάλλως θα επιβληθεί το πρόστιμο και το κόστος του καθαρισμού. Πρέπει να γνωρίζουν οι συνδημότες μας και οι συντοπίτες μας, ότι τα πρόστιμα θα επιβληθούν. Δεν θα υπάρχει κάλυψη σε κάποιο οικόπεδο για το οποίο θα έχει γίνει καταγγελία και οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν και για τον Δήμο Ξάνθης. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα σημεία που υπάρχει αυξημένη βλάστηση. Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αλλά προσπαθούμε και θα τα καλύψουμε όλα, διότι ο ιδιώτης μπορεί να κάνει καταγγελία ακόμη και για έναν δημοτικό χώρο μέσω της εφαρμογής, για να επισπεύσουμε τις ενέργειες καθαρισμού».
«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ – ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ»
Σε ο,τι αφορά στον κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, ο ίδιος υπογράμμισε τα εξής:
«Η απόσταση των 300 μ. από το δάσος ή από δασική έκταση, αφορά σε ιδιοκτησίες μέσα στις οποίες υπάρχουν ακίνητα, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ζητείται από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να ορίσουν κάποιον μηχανικό που θα τους ετοιμάσει μια έκθεση για πυρασφάλεια – πυροπροστασία της οικείας τους, να καταθέσουν μετά την έκθεση στον Δήμο και ανάλογα με την επικινδυνότητα της ιδιοκτησίας (υψηλής, μεσαίας ή χαμηλής) έχουν και το ανάλογο χρονικό διάστημα για να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που ορίζει η έκθεση του Μηχανικού. Εάν η ιδιοκτησία είναι υψηλής επικινδυνότητας, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προβεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025 στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ αν είναι μεσαίας ή χαμηλής, αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2026. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιοκτησίες του Δήμου. Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης να ορίσουν μια τριμελή επιτροπή οι Δήμοι (από Δασολόγο ή Δασοπόνο, Μηχανικό και έναν υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας) για να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε περίπτωση που κάποιος δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ, να επιβάλει πρόστιμα που έχουν ορισθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στον Δήμο Ξάνθης, δεν υπάρχει Δασολόγος, αλλά υπάρχουν ιδιώτες Δασολόγοι (σ.σ. ο Δήμος μπορεί να συνάψει σύμβαση με εξωτερικό Δασολόγο). Αυτήν την στιγμή, υπάρχει μια νέα παράταση της ΚΥΑ, η οποία αφορά στις 10 Μαΐου. Θεωρώ πως επειδή την συγκεκριμένη έκθεση μηχανικού, μας την έχει καταθέσει ένας πολίτης, εάν ο κάθε ιδιοκτήτης ορίσει ένα μηχανικό, η διαδικασία δεν είναι πολύ δύσκολη και έχει και προθεσμία ενός ή δυο ετών (ανάλογα με την επικινδυνότητα() για να εκτελέσει την έκθεση. Αρκεί να θέλει να ορίσει μηχανικό, για να κάνει την έκθεση. Ο Δήμος Ξάνθης, θα κάνει τους ελέγχους μετά και θα επιβάλλει τα πρόστιμα. Να σημειώσουμε ότι η ΚΥΑ είναι υποχρεωτική. Επίσης η έκθεση που θα κάνει ο μηχανικός συμπεριλαμβάνει και τους εξωτερικούς χώρους (προαύλιο χώρο οικίας) και θα αναφέρονται ακόμη τα μεγέθη της βλάστησης. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες στην ΚΥΑ, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί ο μηχανικός, όταν θα πάει να κάνει έναν έλεγχο σε μια οικία, για την συγκεκριμένη περίπτωση. Η τριμελής επιτροπή, για αρχή θα ελέγξει αν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ο ιδιοκτήτης και αν έχει γίνει η έκθεση».