Η καθαριότητα σήμερα στην Ξάνθη και η… διαχείριση των κάδων από τους υπαλλήλους

Με αφορμή την κατάργηση δυο ημιυπόγειων κάδων…

Φ. Χασάνογλου: «Φεύγει ο ρομποτικός κάδος από την ‘Ηρώων’ και αντικαθίσταται με υπόγειους»

Για το θέμα της καθαριότητας στον Δήμο Ξάνθης, της επάρκειας ή όχι σε υπαλλήλους, τα παράπονα των πολιτών, την «μεταχείριση» των κάδων από τους εργαζόμενους, αλλά και τον ρομποτικό κάδο επί της οδού Ηρώων, που δεν λειτουργεί, μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Φερντούν Χασάνογλου, με αφορμή και την σημερινή συνεδρίαση της ΕΠΖ, όπου συζητείται το θέμα της κατάργησης των ημιυπόγειων κάδων στην οδό Διονυσίου Σολωμού.

«ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ»

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος, κατόπιν σχετικής ερώτησης στην «Θ» για το αν καταργούνται όλοι οι υπόγειοι κάδοι στον Δήμο Ξάνθης, διευκρίνισε ότι «πρόκειται για δυο υπόγειους κάδους στην συγκεκριμένη οδό. Παλαιότερα, ήταν διαφορετικά τα πράγματα, όμως τώρα έχουμε πρόβλημα με το όχημα που μπαίνει από εκεί και δεν μπορεί να στρίψει. Έτσι, αποφασίσαμε να καταργήσουμε εκείνους τους υπόγειους κάδους, επειδή έχουν προστεθεί και καινούργιοι στην γύρω περιοχή ενώ έχουν τοποθετηθεί και άλλοι κάδοι επί των οδών Τσιμισκή και Βελισαρίου. Δεν θα καταργηθούν γενικά οι υπόγειοι κάδοι, αλλά οι δυο συγκεκριμένοι. Οι ανάγκες των πολιτών καλύπτονται από τις δυο προαναφερόμενες οδούς».

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ…»

Αναφορικά με την επάρκεια των εργαζομένων αλλά και το status της καθαριότητας σήμερα, στον Δήμο Ξάνθης, ο ίδιος επισημαίνει ότι «η αλήθεια είναι πως αυτήν την στιγμή, η υπηρεσία καθαριότητας δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό. Από την άλλη, δεν μπορούμε να κάνουμε «μαγικά» και να προσλάβουμε άτομα όποτε θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι παραπάνω από αυτό που γίνεται σήμερα. Κακά τα ψέματα, τόσο από την υπηρεσία όσο και από την πλευρά μου, από τους εργαζόμενους και από τους συνεργάτες, γίνεται υπερπροσπάθεια, αλλά αν ο κόσμος, ο πολίτης, δεν μπει στην σκέψη να σέβεται και να συνεργάζεται για την πόλη στην οποία ζούμε όλοι μαζί, δυστυχώς, όσο προσωπικό και αν έχουμε, όσο και αν προσπαθήσουμε από την πλευρά μας, δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Διαπιστώνω τρελά πράγματα στην καθημερινότητα. Σε αρκετά σημεία, για παράδειγμα, έχουμε 5-6 κάδους για να καλύψουμε τις ανάγκες μιας περιοχής. Πως καταφέρνουν να γεμίζουν οι δυο κάδοι μέχρι επάνω, να ξεχειλίζουν και οι υπόλοιποι να είναι άδειοι; Σε πολλά σημεία επίσης, αντικαταστήσαμε τους παλιούς κάδους, με νέους. Όλοι οι κάδοι λειτουργούν. Δεν είναι χαλασμένοι (πηδάλιο, καπάκι) για να μην μπορεί να τους ανοίξει ο καθένας πολίτης. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος – και οι επαγγελματίες αλλά και οι απλοί πολίτες – δεν σέβονται κάποια πράγματα. Τέλος, όσον αφορά στο προσωπικό, έχουμε κάνει προγραμματισμό για να πάρουμε και άλλα άτομα με το πρόγραμμα 55-67 ετών (που δεν έχει κλείσει ακόμη). Καλύφθηκαν 3.500 θέσεις από τις 6.000, άρα απέμειναν 2.500 κενές θέσεις, οπότε έχουμε σκοπό να πάρουμε και άλλα άτομα. Εκτός αυτού, έχουν εγκριθεί 4 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων και 3 οδηγών (μέσω ΑΣΕΠ). Όποιες προσθήκες γίνουν, θα μας βοηθήσουν. Πέραν αυτού, περί τα τέλη του χρόνου, θα πάρουμε τα νέα μηχανήματα που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ και θα μας λύσουν ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος. Όμως ο,τι και αν πάρουμε (είτε μηχανήματα είτε εργαζόμενους) αν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί και αν δεν συνεργαστούμε, δυστυχώς δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της πόλης μας».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ, ΑΛΛΑ…ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ»

Απαντώντας στα παράπονα των δημοτών που αφορούν στην κακή μεταχείριση των κάδων – με αποτέλεσμα να σπάνε – αλλά και στην «επιπόλαια» επανατοποθέτησή τους στις θέσεις τους, μετά την εκκένωσή τους στα απορριμματοφόρα από υπαλλήλους της καθαριότητας, ο κ. Χασάνογλου, τονίζει ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση να  μην προσέξει ο εργαζόμενος τον κάδο. Αν δημιουργείται ένας θόρυβος κατά το άδειασμα, είναι άλλο. Μερικές φορές, έχουμε και το εξής: Μας ενοχλεί να περιμένουμε ένα λεπτό να αδειάσουν τους κάδους οι εργαζόμενοι και επιμένουμε να κορνάρουμε. Έτσι, πάνω στην βιασύνη, είναι επόμενο ο εργαζόμενος να τον αδειάσει με έναν γρήγορο τρόπο, για να μην ακούσει τον εκάστοτε πολίτη. Πρέπει δείχνουμε σεβασμό στους εργαζόμενους και να καταλάβουμε ότι προσπαθούν να μας λύσουν το πρόβλημα και να μας καθαρίσουν από τα σκουπίδια. Δεν υπάρχει όμως κάτι αντίστοιχο από τους πολίτες προς τους εργαζόμενους. Γιατί αυτοί είναι που μας δίνουν την λύση στο πρόβλημα. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και η αλήθεια είναι ότι έχει αντικατασταθεί ένα μεγάλο ποσοστό των κάδων. Επιπλέον, έχω δώσε και εντολή στους εργαζόμενους, όπου δουν κάδο που δεν λειτουργεί, είναι σπασμένος στο καπάκι ή στο πηδάλιο κλπ, να ενημερώσουν τον προϊστάμενο για να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση».

«ΦΕΥΓΕΙ Ο ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΚΑΔΟΣ – ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ, ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν λειτουργεί ο ρομποτικός κάδος και αν όχι, για ποιον λόγο, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης, απαντά:

«Ο ρομποτικός κάδος δεν λειτουργεί. Έχει ένα μεγάλο τεχνικό πρόβλημα. Είναι και επικίνδυνος και δεν εξυπηρετεί κιόλας. Έχει συνεχώς προβλήματα. Κάνουμε λοιπόν μια νέα μελέτη για να προσθέσουμε και άλλους υπόγειους κάδους (από τους καινούριους, με inox) σε άλλα σημεία. Ένα σημείο που έχουμε στην μελέτη είναι και το συγκεκριμένο (σ.σ. στην οδό Ηρώων) ώστε να φύγει ο ρομποτικός κάδος και να αντικατασταθεί με υπόγειους. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και προχωρήσει η διαδικασία με τους υπόγειους κάδους, θα αφαιρεθεί ο ρομποτικός. Έτσι θα καλύπτονται οι ανάγκες των επαγγελματιών της περιοχής από τους υπόγειους κάδους που θα τοποθετηθούν δίπλα στους κάδους ανακύκλωσης».