Η ιστορία του… τυριού και η συνταγή της τυρόπιτας του 4ου αιώνα μ.Χ.

Με επιτυχία η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης με θέμα τα τυριά.

Με την ομιλία του κ. Ματθαίου Κουτσουμανή με τίτλο: «Τυριά και τυροκόμοι: από τις μυτζήθρες του Πολύφημου στα κασκαβάλια της Αίνου» παρουσιάστηκε η ιστορία του τυριού από την απώτατη προϊστορία, την Νεολιθική Περίοδο και τις πινακίδες της Γραμμικής Β, στα είδη και τις ποικιλίες της αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου, με κατάληξη στις παραδοσιακές κοινωνίες και στις απαρχές της σύγχρονης τυροκομίας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Το κοινό ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη μικρή έκθεση με σκεύη και σύνεργα παραδοσιακής τυροκομίας από την προσωπική συλλογή του ομιλητή, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι θα δοκιμάσουν  την τυρόπιτα του 4ου αι. μ.Χ., η συνταγή της οποίας ήταν διαθέσιμη.

Στο τέλος, χαλαρώσαμε σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, πίνοντας κρασί και δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες τοπικών τυριών, ευγενική χορηγία τοπικών επιχειρήσεων (Τυροκομικά «ΙΣΜΑΡΟΣ – ΔΟΥΚΙΔΗΣ Ι ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΟΕ» και ΜΟΣΧΙΔΗΣ Π. ΔΟΝΤΣΟΣ Χ. ΟΕ-ΤΥΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ), οι οποίες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην πρότασή μας και στην προσπάθειά μας να υπάρχει δημιουργική συνέργεια με την τοπική κοινωνία.

Η Προϊσταμένη
της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης
Κωνσταντίνα Καλλιντζή
Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄