Η φωτιά στα τουριστικά τρενάκια και η «θωράκιση» της κινητής περιουσίας του Δήμου Ξάνθης

Μ. Τσέπελης: Ήταν εμπρησμός – Σε περιφραγμένους χώρους που κλειδώνουν τα οχήματα του Δήμου

Ιππ. Καμαρίδης: Ο χρόνος μας δικαιώνει για τα μέτρα που παίρνουμε…  

 

Δεδομένος θεωρείται – σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη – ο εμπρησμός, για την φωτιά που κατέστρεψε δύο βαγόνια των δυο τουριστικών τραίνων του Δήμου, που είναι σταθμευμένα στον χώρο όπου λειτουργού τα γραφεία της υπηρεσίας «πρασίνου».

Η «Θ» με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, διερευνά το γεγονός, αν ελέγχονται και αν φυλάσσονται δηλαδή επαρκώς οι δημοτικοί χώροι όπου σταθμεύουν μηχανήματα και οχήματα του Δήμου.

Για όλα τα παραπάνω, μιλούν τόσο ο κ. Τσέπελης, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος σημειώνει με νόημα ότι «ο χρόνος μας δικαίωσε» εξηγώντας ότι η Δημοτική Επιχείρηση έπραξε από την αρχή τα δέοντα, που αφορούν στην θωράκιση της περιουσίας της ΔΕΥΑ αλλά και της ποιότητας του νερού.

ΣΙΓΟΥΡΟΣ Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ – ΣΕ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσέπελης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Κάηκαν δύο βαγονάκια. Είναι σίγουρα (100%) εμπρησμός. Όλα τα οχήματα είναι σε χώρους περιφραγμένους του δήμου, οι οποίοι κλειδώνουν. Δεν υπάρχει μηχάνημα που να είναι έξω. Όταν είναι 7-10 υπάλληλοι και κάποιοι πάνε με 3 στουπιά βενζίνη σε μια κατασκευή από πολυαιθυλένιο (εύφλεκτο υλικό), προφανώς και θα πάρει φωτιά σε ένα λεπτό. Αλλιώς δεν παίρνει φωτιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν μια ομάδα νεαρών ατόμων. Τους είδαν αλλά δεν μπόρεσαν να τους πιάσουν. Έβαλαν φωτιά και έφυγαν κατευθείαν.

Το πρωί τα οχήματα στον συγκεκριμένο χώρο μπαινοβγαίνουν. Είναι χώρος αποθήκης, έχουμε μέσα ασφαλτικά, υλικά για τα οποία μπαινοβγαίνουν οι υπάλληλοι. Ποιος θα περίμενε τέτοια ώρα ότι 6-7 παιδιά θα πάνε με βενζίνη ή με οποιοδήποτε άλλο υλικό για να βάλουν φωτιά, την ώρα που οι υπάλληλοι είναι στα γραφεία τους; Μέσα έχει γραφεία. Έχει 7-8 υπαλλήλους. Είναι και ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου επάνω στα γραφεία, αλλά μέχρι να κατέβουν – μόλις είχαν δει την κάπνα- η φωτιά είχε φουντώσει.

Ευτυχώς που ήταν εκεί. Αν δεν ήταν τι θα γινόταν; Το θέμα είναι ότι ευτυχώς έγινε και μέρα. Όλα φυλάσσονται. Είναι σε χώρους κλειστούς του δήμου  και μετά το μεσημέρι κλειδώνουν. Προφανώς και δεν μπορούν να φυλάσσονται όλοι οι χώροι. Έχουμε οχήματα σε 3-4 σημεία (στο παζάρι, στην καπνεργατών, στον σύνδεσμο). Δεν είναι δυνατόν παντού να φυλάμε αυτούς τους χώρους. Είναι όλα σε χώρους δικούς μας, κλειστούς και κλειδωμένους. Αλλά προφανώς τα παιδιά αυτά το έκαναν, γιατί συνηθίζεται να γίνεται αυτό στην ευρύτερη περιοχή.

Απλά δεν κατάλαβα ποιος ήταν ο στόχος; Να πάνε να βάλουν φωτιά τα πανέμορφα τρενάκια; Είναι άδικο. Άλλωστε ένας ακόμη λόγος που τα είχαμε εκεί, είναι ότι έχουμε πρωί – απόγευμα, ανθρώπους στα γραφεία και τα φυλούν. Απέναντι είναι το «Αμοιρίδειο» και παραδίπλα ο χώρος των μπαξέδων και έχει συνεχώς κόσμο. Καταλαβαίνετε ότι παντού εκεί γύρω έχει κόσμο και το ότι τόλμησαν μέσα μεσημέρι, με 100 άτομα στους κοινωνικούς λαχανόκηπους και 10 άτομα στα γραφεία να βάλουν φωτιά, δεν είναι τυχαίο. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι αυτά. Πόρτες κλειδωμένες, φώτα απ΄έξω κλπ. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει να κάνει ζημιά, θα την κάνει. Ας μη γελιόμαστε. Σε τρία δευτερόλεπτα έριξαν τα στουπιά στις καρότσες που είναι από πολυαιθυλένιο και αμέσως πήραν φωτιά. Τα παράθυρα των γραφείων είναι δίπλα.  Αλλά που να ξέρουν τόσοι υπάλληλοι ότι θα πάνε να βάλουν φωτιά εκεί μέσα; Αν είστε εσείς σε ένα γραφείο, βλέπετε όλη την ώρα στην αυλή μην τυχόν και πάει κάποιος – μια στο εκατομμύριο – να βάλει φωτιά; Υπάρχει τέτοια εκδοχή. Μόλις είδαν τον καπνό οι υπάλληλοι έτρεξαν με πυροσβεστήρες και πρόλαβαν. Διότι για να είναι ελαφριά η κατασκευή και τα «τραβά» το τρενάκι, είναι από εύφλεκτα υλικά και παίρνουν αμέσως φωτιά. Ευτυχώς δεν κάηκαν οι μηχανές και κάηκαν μόνο δυο βαγονάκια, τα οποία θα αποκατασταθούν άμεσα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι εύκολο ορισμένοι να μπαίνουν σε μια διαδικασία κριτικής, αλλά το θεωρώ γελοίο όταν σήμερα οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κακό, κλοπή κλπ, ανοίγουν κλειδαριές υψηλής ασφάλειας. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολή.

 

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ

Από την πλευρά του ο κ. Καμαρίδης, σημείωσε με αφορμή και τις ζημιές που προκάλεσαν στο παρελθόν κάποιοι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΞ που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δροσερού, ότι:

Τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά φθοράς σε περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, δυστυχώς είναι αρκετά. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να ερευνηθεί. Όσον αφορά στο θέμα της ΔΕΥΑΞ, ήμασταν οι πρώτοι που φωνάζαμε για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την ασφάλεια του νερού και πήραμε τα μέτρα μας ώστε να μην έχουμε άλλα «παρατράγουδα» εκτός αυτών που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα με τις γεωτρήσεις μας. Το αποτέλεσμα φαίνεται μας δικαιώνει, γιατί εξάλλου έχουμε σαν moto, ότι «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν». Βέβαια θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν εμείς προτείναμε και λαμβάναμε αυτά τα μέτρα, τα οποία μας έσωσαν και από άλλες ενδεχόμενες δολιοφθορές, όπως τα πετρέλαια μέσα σε δεξαμενές με νερό όπως έγινε σε άλλο Δήμο, αλλά και από εμπρησμούς, σύσσωμη η αντιπολίτευση και όχι μόνον, είχαν πέσει επάνω μας. Ευτυχώς όμως δεν ακούσαμε τις «σειρήνες» και προχωρήσαμε στην θωράκιση της περιουσίας της ΔΕΥΑ και της ποιότητας του νερού. Ο χρόνος μας δικαιώνει και αφήνουμε ορισμένους να αλαλάζουν γιατί είναι το μοναδικό πράγμα που γνωρίζουν προφανώς…