H αποτίμηση του 6ΟΥ MASTERCLASS ολικής αρθροπλαστικής που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη

Του Ιγνάτιου Αγαθαγγέλου ορθοπαιδικού χειρουργού

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος αποτελούν την αιχμή του δόρατος όσον αφορά την αποκατάσταση των φθαρμένων αρθρώσεων είτε πρόκειται για εκφυλιστικές αλλοιώσεις είτε για ρευματολογικές αλλοιώσεις είτε για οστικούς όγκους. Είναι επεμβάσεις που γίνονται καθημερινά, σε μεγάλο αριθμό και σε όλο τον κόσμο. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως η ορθοπαιδική επέμβαση του αιώνα από πασίγνωστο διεθνές ενημερωτικό περιοδικό. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τι είναι όμως αυτό που προεξοφλεί ένα καλό αποτέλεσμα;

Οι παράγοντες τους οποίους πρέπει να λάβει υπόψη της η ορθοπαιδική χειρουργική ομάδα που θα αναλάβει ένα τέτοιο περιστατικό είναι πάρα πολλοί και σύνθετοι, καθώς ο καθένας από αυτούς πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης. Σακχαρώδης διαβήτης και λοιπά ενδοκρινολογικά νοσήματα, ρευματολογικά νοσήματα, αναπτυξιακή δυσπλασία, οστεοπόρωση και λοιπά μεταβολικά νοσήματα των οστών, όγκοι, ηλικία, βάρος, φύλο, lifestyle, ανισοσκελία, αιμορροφιλίες και λοιπά αιματολογικά νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, πρωτύτερες θεραπείες και προηγηθείσες ολικές αρθροπλαστικές είναι μόνο ένα δείγμα.

Το άλλο κομμάτι που συμβάλλει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η συνολική διαχείριση στην χειρουργική αίθουσα. Σωστή αναισθησιολογική προετοιμασία, σωστή εφαρμογή της χειρουργικής τεχνικής από την ορθοπαιδική ομάδα ώστε όλα να γίνουν με απόλυτη ακρίβεια και στον σωστό χρόνο, καθώς επίσης και σωστή μετεγχειρητική διαχείριση των ζωτικών λειτουργιών και του πόνου από την αναισθησιολογική ομάδα.

Επίσης, τα υλικά (εμφυτεύματα) που θα χρησιμοποιηθούν ποικίλουν ανάλογα με το περιστατικό τόσο σε σύνθεση όσο και σε μέγεθος και μορφολογία και πρέπει να τοποθετηθούν με απόλυτη ακρίβεια.

Μετεγχειρητικά οι ασθενείς αυτοί πρέπει να έχουν την κατάλληλη φροντίδα τόσο μέσα στην κλινική (μετεγχειρητική αναλγησία, κινησιοθεραπεία, νοσηλεία) όσο και στο οικείο τους περιβάλλον μέχρι να είναι σε θέση να αναλάβουν την αυτοεξυπηρέτησή τους και την μετακίνησή τους, καθώς επίσης και για να αποφευχθεί μετεγχειρητική λοίμωξη της χειρουργηθείσας περιοχής η οποία συνήθως είναι δύσκολα και δυσάρεστα διαχειρίσιμη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου ή του γόνατος ή όποιας άλλης άρθρωσης δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί ορθοπαιδικούς χειρουργούς με την απαιτούμενη καμπύλη εκμάθησης, κλινική κατάλληλα εξοπλισμένη και στελεχωμένη για να υποστηρίξει τέτοια περιστατικά, καθώς επίσης και υλικά τελευταίας τεχνολογίας ενσωματωμένα στην κατασκευή των εμφυτευμάτων ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό λειτουργικό αποτέλεσμα με όσο το δυνατό λιγότερες ανεπιθύμητες εκπλήξεις.