Γ. Σπανόπουλος: Στον covid πάμε καλύτερα υγειονομικά… όχι όμως και στο Νοσοκομείο

Το status του κορωνοϊού στην Ξάνθη και η διαφωνία των γιατρών με το νομοσχέδιο για την υγεία

Συναντήθηκε χθες με τους γιατρούς και σήμερα με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης

Με δύο ειδικούς λειτουργεί σήμερα η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, την ίδια στιγμή που παρόμοια «εικόνα», αλλά ενδεχομένως καλύτερη, έχουν και άλλες κλινικές. Μια κατάσταση, που μεταφέρθηκε στον νέο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ιωάννη Σπανόπουλο – που μιλά στην «Θ» – κατά την χθεσινή του συνάντηση με τους διευθυντές των κλινικών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε – δοθείσης της ευκαιρίας – και στο σημερινό status του κορωνοϊού στην Ξάνθη, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται απ την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ προχώρησε και σε διευκρινίσεις αναφορικά με τα σημεία στα οποία διαφωνούν οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, με  τις βασικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που κατατέθηκαν στη Βουλή για μεταβολές στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται συνάντηση του ιδίου και με την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

«ΜΕ ΔΥΟ ΙΑΤΡΟΥΣ, Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Γ.Ν.Ξ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ»

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με την συνάντηση του με τους διευθυντές κλινικών του Γ.Ν.Ξ, ο κ. Σπανόπουλος, επισήμανε ότι «η συνάντηση αφορούσε στο να ενημερωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος για την παρούσα κατάσταση στο Νοσοκομείο. Είναι ένα πρόβλημα που «τρέχει» αυτό το διάστημα και «έτρεχε» και τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι κατοικούν στην Ξάνθη, γνωρίζουν το πρόβλημα του Γ.Ν.Ξ και από παλαιότερες εποχές με την Παθολογική, την Καρδιολογική, την Ορθοπεδική, την Γυναικολογική κλπ. Με όλες τις κλινικές, κατά καιρούς, υπήρχαν προβλήματα, για διάφορους λόγους σε κάθε περίοδο. Τώρα, το πρόβλημα υπάρχει με την Παθολογική Κλινική, διότι έμειναν δυο ιατροί. Δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της η Παθολογική Κλινική υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ενημερώθηκα από τους διευθυντές ότι έχει πρόβλημα και το Αναισθησιολογικό, αλλά και το Ουρολογικό για το οποίο γίνεται από την ΥΠΕ, ένας «συνδυασμός» Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης και τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία ανάλογα με το ποιο από τα τρία νοσοκομεία εφημερεύει και έχει Ουρολόγο. Γενικά, το πρόβλημα του νοσοκομείο ονομάζεται «έλλειψη ιατρικού προσωπικού» και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Δεν πληρώνονται οι θέσεις που προκηρύσσονται, οι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο, παραιτούνται και γενικά κάτι δεν πηγαίνει καλά. Όσο δεν στελεχώνεται το νοσοκομείο με ιατρικό προσωπικό και είναι υποστελεχωμένο, τόσο αυτό γίνεται αντικίνητρο για να έρθουν ή να παραμείνουν οι γιατροί που ήδη υπάρχουν. (π.χ δεν θα έρθουν εδώ που έχει δύο Παθολόγους, αλλά θα πάνε στην Καβάλα που έχει πολλούς)».

«ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 20/12 ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 15 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το πώς διαβλέπει ο ίδιος το μέλλον της Παθολογικής Κλινικής, απαντά: «Μπορεί να αποσπαστούν από κάποιο άλλο νοσοκομείο όπως κατά καιρούς έχει γίνει (να φέρει π.χ. η ΥΠΕ από την Καβάλα ή την Θεσσαλονίκη 1-2 Παθολόγους) για κάποιο διάστημα, αλλά το πρόβλημα το έχουμε εμείς στην Ξάνθη. Εμείς σαν Ιατρικός Σύλλογος δεν διοικούμε ούτε την Υγειονομική Περιφέρεια, ούτε το Νοσοκομείο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι μια ανοικτή συνέντευξη τύπου με φορείς και κόσμο, παρουσία των ιατρών του Γ.Ν.Ξ  και να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα. Να πούμε στους κατοίκους της περιοχής ότι «όλοι είμαστε χρήστες των υπηρεσιών του Νοσοκομείου» και ότι «έχουμε πρόβλημα στις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο νοσοκομείο». Αυτό μόνο μπορούμε να πούμε. Να το δώσουμε στην δημοσιότητα, να το καταλάβει ο κόσμος, γιατί αυτός είναι που μπορεί να πιέσει τα πράγματα. Η κοινή γνώμη. Για να μην είναι η Ξάνθη, ο «φτωχός συγγενής». Οι πολίτες το έχουν το πρόβλημα και βέβαια δεν είναι μόνον η Παθολογική Κλινική. Οι εφημερίες όμως στην Παθολογική – από ότι ενημερώθηκα – είναι καλυμμένες έως τις 20/12 (με πολλές εφημερίες ο καθένας τους). Δεν μπορεί ένας γιατρός να κάνει 15 εφημερίες τον μήνα. Από ένα σημείο και έπειτα είναι «επικίνδυνος» και δεν μπορεί να αποδώσει. Υπάρχουν βέβαια ειδικευόμενοι, αλλά είναι άλλος ο ρόλος τους. Και ένας ειδικευόμενος όμως θα απομακρυνθεί όταν δεν έχει ειδικούς και δεν εκπαιδεύεται. Θα πάει σε άλλο νοσοκομείο».

«ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΧΑΜΗΛΗ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥΣ – ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΙΩΣΕΩΝ, ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ COVID, ΑΛΛΑ…»

Για το status του κορωνοϊού στην Ξάνθη σήμερα, ο ίδιος τόνισε ότι «τα κρούσματα έχουν μια σχετική αύξηση το τελευταίο διάστημα, αλλά η βαρύτητά τους είναι χαμηλή. Δεν προβληματίζουν γενικά, σαν δημόσια υγεία. Σίγουρα θα αυξηθούν τώρα (καθώς δυο χρόνια δεν τις είχαμε) οι κοινές ιώσεις, οπότε θα έχουμε έναν συνδυασμό ιώσεων, γρίπης «Α» και «Β» και περιστατικά covid. Αλλά δεν προβληματίζουν σαν υγειονομικό πρόβλημα, όπως τα προηγούμενα διαστήματα, τα βαριά περιστατικά που θα δυσκόλευαν το σύστημα υγείας. Η βαρύτητα δεν είναι σημαντική και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σαν μια κοινή ίωση. Συμπληρώνονται τρία χρόνια περίπου από την αρχή του  covid και τα περιστατικά με συνοδά νοσήματα, οι ηλικιωμένοι κλπ, θα πρέπει – σε συνεννόηση με τον γιατρό τους – να συνεχίσουν τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για να είναι προφυλαγμένοι και να μην καταλήγουν σε βαριά περιστατικά».

«ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ»

Τέλος σε ο,τι αφορά στα σημεία που βρίσκουν αντίθετους τους ιατρικούς συλλόγους, ο νέος πρόεδρος του Ι.Σ.Ξ, σημείωσε ότι «η διαφωνία όλης της ιατρικής κοινότητας –και του Πανελληνίου Συλλόγου επίσης – έγκειται στο ότι οι εργαζόμενοι ιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας, πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν υπάρχει ο χρόνος στον γιατρό που είναι στο δημόσιο σύστημα υγείας και να επιτελέσει τα καθήκοντά του στην πρωϊνή λειτουργία του νοσοκομείου ή της δομής και να κάνει εφημερίες και να έχει ιδιωτικό ιατρείο. Και βέβαια, θα «κατηγοριοποιηθούν» οι ασθενείς σε αυτούς που μπορούν να απευθυνθούν στον γιατρό που θα έχει και ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτικά χειρουργεία και σε εκείνους που θα απευθύνονται στην δημόσια δομή. Όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να προσεγγίσουν τον ίδιο ιατρό και μέσω του ιδιωτικού επαγγέλματος και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι – κατά κάποιο τρόπο – δημιουργείται και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός με τους ιδιώτες που είναι… ιδιώτες. Όταν κάποιος είναι στο δημόσιο σύστημα υγείας και λειτουργεί και ιδιωτικό ιατρείο, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Ας θυμηθούμε και τις καταστάσεις, παλαιότερα, με τους εργαζόμενους ιατρούς στο ΙΚΑ. Δεν είναι το καλύτερο για το δημόσιο σύστημα, να αλλάξει το status, αναφορικά με τους γιατρούς (να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης). Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της διαφωνίας μας, πανελλαδικά».