Γ. Ιερόπουλος: Θα δούμε «εποχές» 2019 – Περιμένουμε έως 100% πληρότητα και μέσα στην Ξάνθη

Η «ένεση» από εκδηλώσεις και συνέδρια και το «οξυγόνο» από τον «Άγιο Κωνσταντίνο»

Η «παγωμένη» Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης και η «κάθοδος» των Βουλγάρων

Αισιόδοξα μηνύματα για την τουριστική κίνηση του Νομού Ξάνθης (αλλά και τον όμορων νομών) από τους Ξενοδόχους της περιοχής, αφού από τον Σεπτέμβριο ακόμη, έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον αλλά και η παρουσία πλέον Βουλγάρων και Ρουμάνων επισκεπτών. Εν τω μεταξύ, τα τρία τελευταία Σαββατοκύριακα, τα ξενοδοχεία μας γέμισαν με συμμετέχοντες και συνέδρους, που επισκέφθηκαν την Ξάνθη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης. Ωστόσο, την μεγάλη δόση «οξυγόνου» στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων και τους επαγγελματίες του νομού μας, έδωσε το άνοιγμα του «Αγίου Κωνσταντίνου», όπως εξηγεί στν «Θ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρεται παράλληλα και στον δρόμο Δημάριο – Ρούντοζεμ, που θα εξυπηρετήσει ένα κομμάτι επισκεπτών που αυτή την στιγμή «περνά» από τον Νομό Σερρών, αλλά και στην ανάγκη υποδομών στην παραλία της Μάνδρας καθώς και στην «παγωμένη» επί τρία έτη, Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης.

ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΟΥΝ – ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ» ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΑ

Αναλυτικότερα, ο κ. Ιερόπουλος επισήμανε ότι:

Οι εκδηλώσεις είναι καλές και φυσικά βοηθούν στην οικονομία, στην διανυκτέρευση, στα τραπέζια, στα κέντρα διασκέδασης κλπ. Είναι θετικές. Γενικά, υπάρχει κίνηση από τον Σεπτέμβριο και μετά και τώρα που απελευθερώθηκαν και τα μέτρα, υπάρχει σημαντική κίνηση. Είναι πολύ θετικά τα συνέδρια κλπ, αλλά το πιο θετικό από όλα είναι ότι με τον «Άγιο Κωνσταντίνο» κατεβαίνει κόσμος. Εκεί δεν πληρώνει ο δήμος. Έχουμε κίνηση από τον «Άγιο Κωνσταντίνο» και στην παραλία και στην πόλη. Δείτε πόσες βουλγαρικές πινακίδες θα υπάρχουν σήμερα (Σάββατο) και αύριο στην πόλη. Ο «Άγιος Κωνσταντίνος» εξυπηρετεί γενικά και την Ξάνθη και την Θάσο και την Κεραμωτή. Κατεβαίνουν σε καθημερινή βάση και έχουν και διανυκτερεύσεις στην θάλασσα κυρίως. Κάποιοι βέβαια μένουν και στην Ξάνθη. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως, πηγαίνει στα παράλια της Ξάνθης, σε Κεραμωτή και Θάσο. Πλέον, κάνουν διακοπές οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, στην Μάνδρα (στο κάμπινγκ) έχει 50 οικογένειες από την Βουλγαρία που κάνουν διακοπές με τα παιδιά τους. Μένουν και στο κάμπινγκ αλλά και πιο πάνω που έχει καταλύμματα και – επειδή είναι ανοικτά τα καφέ κλπ – κάνουν και μπάνιο στην παραλία.

ΘΑ ΔΟΥΜΕ «ΕΠΟΧΕΣ» 2019 – ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ, ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αναφορικά με το φετινό Καλοκαίρι, με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει ήδη η κίνηση και το ενδιαφέρον από  Βουλγαρία και Ρουμανία, ο ίδιος τονίζει ότι:

Εγώ πιστεύω ότι θα δούμε εποχές του 2017-2018 και 2019. Νομίζω ότι για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Θα έχουμε πληρότητα 100%, γιατί μετά από δυο χρόνια «κλεισούρας», κατεβαίνουν οι άνθρωποι αυτοί. Και τώρα, το κόστος είναι φθηνό, αφού έρχονται με δικά τους οχήματα και ο «Άγιος Κωνσταντίνος»  εξυπηρετεί και την Φιλιππούπολη και το Σμόλιαν και τις γύρω περιοχές, από όπου κατεβαίνουν οι επισκέπτες για να κάνουν τα μπάνια τους. Θέλω να πιστεύω ότι θα μένουν και μέσα στην πόλη, από την στιγμή που σίγουρα θα γεμίσουν οι κάτω περιοχές. Έχω ένα φίλο που διαχειρίζεται Airbnb και είναι ήδη «γεμάτος» για τον Αύγουστο. Τώρα γεμίζουν και τα ξενοδοχεία. Για τον Αύγουστο, η παραλία είναι γεμάτη. Ευελπιστώ να γεμίσει και η πόλη. Αν δεν μπορέσουν δηλαδή να βρουν καταλύματα, να μην μας φύγουν για άλλους νομούς. Ας γεμίσει και η πόλη. Και όχι μόνο ο Ν. Ξάνθης αλλά και η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη και η Θάσος και η Κεραμωτή. Γενικά η περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό το σύνορο που άνοιξε και αυτό το καταλαβαίνουν οι επαγγελματίες (ο κόσμος δεν το γνωρίζει) γιατί έχουν πελάτες. Όταν θα ανοίξει και ο δρόμος από το Δημάριο, θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση, γιατί η περιοχή Δημάριο – Ρούντοζεμ, εξυπηρετεί ένα άλλο κομμάτι που κατέβαινε από τον Νομό Σερρών. Δεν θα χρειάζεται τότε. Θα κατεβαίνουν από αυτόν τον δρόμο. Και ο κ. Κουρτίδης κάνει πολύ καλή δουλειά, έχει κάνει πολύ καλές σχέσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη του Σμόλιαν, με τους Βουλευτές κλπ, έχει μια καλή συνεργασία και προσπαθούν  – και με την δική μας την Περιφέρεια – να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν αυτός ο δρόμος, καθώς από την δική μας πλευρά είναι λίγο δύσκολο (ορεινός όγκος, γέφυρες, τούνελ κλπ) αλλά από την στιγμή που υπάρχουν χρήματα, τουλάχιστον μέχρι το Δημάριο μπορούν να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες, ώστε αν όχι το 2024, το 2025 να μπορέσουμε να έχουμε τουρισμό. Εκτός και αν το δώσουν τώρα στην κυκλοφορία μόνο για ΙΧ. Αυτοί θα μπορούν να κατέβουν και παράλληλα θα γίνει ο δρόμος… Θα υπάρχει μια τρομερή κίνηση και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι (δήμαρχοι, περιφέρεια, σύλλογοι, επιμελητήριο) γιατί θα έχουμε και εμείς κάποια οικονομικά οφέλη και το κυριότερο, θα έχουμε κόσμο. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι μας να τους κρατήσουμε. Ας γίνει σωστή προβολή της Ξάνθης (και όχι μόνο του νομού).

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο κ. Ιερόπουλος, αναφέρθηκε και στις παραλίες μας και ιδιαίτερα στην παραλία της Μάνδρας, τονίζοντας ότι χρήζει υποδομών (δημοτικά αποδυτήρια, παιδική χαρά, τουαλέτες, κάδοι, σταθερές ντουζιέρες κ.α)  που μπορούν να «κρατήσουν» τους επισκέπτες, προτρέποντας τον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή να δουν και ως Δήμος το θέμα, ώστε να γίνουν εργασίες από τα δημοτικά συνεργεία, καθώς όπως τόνισε «η παραλία της Μάνδρας, πρέπει να αναπτυχθεί».

ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Αναφορικά με την πόλη της Ξάνθης, ο ίδιος, καυτηρίασε το γεγονός της «ανυπαρξίας» επί της ουσίας της περίφημης Επιτροπής Τουρισμού, λέγοντας πως:

Ο κ. Τσέπελης, έκανε ένα λάθος. Δεν κάλεσε ποτέ την Επιτροπή Τουρισμού για να μιλήσουμε. Η Επιτροπή Τουρισμού αποτελείται από 4 επαγγελματίες και κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος είναι πρόεδρος. Ας μας καλούσε, να πούμε τις απόψεις μας, να καταγραφούν και αν θέλει να τις κάνει και αν δεν θέλει ας μην τις κάνει. Είναι ντροπή για την πόλη μας. Είμαστε στον 3ο χρόνο και δεν έχουν κάνει τις διαβάσεις. Είναι ντροπή που δεν βάφονται μέσα στην πόλη εδώ και τρία χρόνια οι διαβάσεις. Το ότι βάψαμε τις διαβάσεις μπροστά στο αμφιθέατρο – όταν κάνουμε συνέδρια – για το θεαθήναι, είναι ντροπή. Όταν έρχεται ο ξένος και βλέπει ότι δεν έχει διαβάσεις, είναι μια άσχημη εικόνα. Όταν κατεβαίνει και δεν ξέρει που να παρκάρει το αυτοκίνητό του, είναι επίσης μια άσχημη εικόνα. Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση. Μιλώ συμβουλευτικά. Επίσης, δεν μπορεί να μην αναδεικνύεις σωστά την Παλιά Πόλη. Πρέπει να υπάρχει μια νομοθεσία – σε ο,τι κατάστημα υπάρχει – για να μπορεί να εξυπηρετείται ο ξένος που θα έρθει. Δεν είναι μόνο το να δουν τα μουσεία. Ο κόσμος θέλει την διασκέδαση, όπως και εμείς όταν πάμε έξω θέλουμε να φάμε ένα τοπικό προϊόν, να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, να πιούμε το ποτό μας και να χορέψουμε. Αυτές είναι οι διακοπές. Οι 90 στους 100 αυτό θέλουν. Οπότε πρέπει να προσέξουμε πως θα διαφημίσουμε την Παλιά Πόλη. Και κάνουν λάθος που κοροϊδεύουν την «σουβλακιάδα» στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Αυτό είναι μιζέρια. Για εμάς, όσο θα υπάρχει «σουβλακιάδα», θα υπάρχει και κίνηση. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, θα την «σβήσουμε» την Παλιά Πόλη, όπως «σβήσαμε» και τα καρναβάλια. Αν θυμάστε, ήταν τετραήμερο και τώρα έχουν περιοριστεί στο Σαββατόβραδο και στους συλλόγους, που κάνουν με δικά τους έξοδα χορούς. Είναι ντροπή, γιατί αυτός ο θεσμός ήταν ο 2ος μετά την Πάτρα, αλλά εμείς δεν φροντίσαμε να τον κρατήσουμε και να τον εμπλουτίσουμε. Για εμένα προσωπικά, το Καρναβάλι Ξάνθης, το διατηρούν οι ίδιοι οι σύλλογοι. Κανείς άλλος. Δεν κάναμε όμως τίποτα και δεν αναφέρομαι μόνον στην διοίκηση του κ. Τσέπελη αλλά και στους προηγούμενους και στους προπροηγούμενους. Πρέπει κάτι να αλλάξει. Ο κόσμος κάποτε έφευγε την Δευτέρα το πρωί. Να ξαναφωνάξουν τους συλλόγους, να κάνουν προτάσεις για να φέρουμε πάλι τον κόσμο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ» ΤΟΥΣ «ΓΕΙΤΟΝΕΣ» ΜΑΣ

Κλείνοντας, ο κ. Ιερόπουλος, αναφέρθηκε και στην ημέρα των «εγκαινίων» της επαναλειτουργίας του συνοριακού σταθμού του «Αγίου Κωνσταντίνου», όπου παραβρέθηκε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη, εξηγώντας ότι πρότεινε στον Δήμαρχο Ζλάτογκραντ και στον Αντιπεριφερειάρχη Σμόλιαν (αφού ο ομόλογός του στην Βουλγαρία παραδέχθηκε ότι η περιοχή «γεμίζει» χάρις στο Καρναβάλι Ξάνθης) να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που να λαμβάνει μέρος στην παρέλαση του Καρναβαλιού Ξάνθης. Κάτι που βρήκε σύμφωνο τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, ο οποίος τους προσκάλεσε στην πόλη, προκειμένου να συζητηθεί με τον Δήμαρχο Ξάνθης, το εν λόγω ζήτημα.

Για το θέμα, ο κ. Ιερόπουλος, υπογράμμισε ότι:

Πρέπει να κατεβάσουμε την «γειτονιά». Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι έρχονται στο Καρναβάλι και πληρώνουν 160 ευρώ το δίκλινο. Τέτοιο πάθος έχουν για τα Καρναβάλια. Ας μην τους χάσουμε.

Και το λυπηρό, για εμένα φέτος είναι πως ενώ είχαμε πάρα πολύ κόσμο με τα Μουσικά Σχολεία, δυστυχώς δεν είχαμε τα μεγάλα ρουμανικά σχολεία. Ήρθε ένα μικρό τμήμα. Πρέπει ο Δήμος να χρηματοδοτήσει και να φέρει Μουσικά Σχολεία από την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία κ.α. Οι «γείτονές» μας πρέπει να είναι κοντά μας, για να έχουμε και εμείς (αλλά και αυτοί) όφελος. Μπορεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει 4-5 Μουσικά σχολεία από αυτά τα κράτη και έτσι θα προβληθούν και οι εκδηλώσεις σε αυτά τα κράτη. Η Ξάνθη έχει πολιτισμό και πρέπει να αναδειχθεί.