Φυσικό Αέριο στην Ξάνθη: Σε κανονικούς ρυθμούς ξανά οι εγκαταστάσεις, αλλά… «φουλαρισμένα» τα συνεργεία των θερμοϋδραυλικών

Β. Γιαννίκης: «Συνεχίζει πτωτική η τιμή του αερίου – Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή»

Για καθυστερήσεις στις συνδέσεις με το Φυσικό Αέριο, κάνουν λόγο αρκετοί Ξανθιώτες συμπολίτες μας, την ίδια ώρα που επιστρέφουν σε πιο κανονικούς ρυθμούς τα έργα της εξάπλωσης του δικτύου στην Ξάνθη, μετά από μια στασιμότητα την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, μπορεί στην πόλη μας ακόμη να μην «νιώσαμε» τον Χειμώνα, εντούτοις, αρκετοί συμπολίτες μας φαίνεται ότι θα ζεσταθούν φέτος με το αέριο (εφόσον αυτό έχει περάσει από την περιοχή τους και έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση).

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρεται μιλώντας στην «Θ» ο μηχανικός – εγκαταστάτης αερίου στην Ξάνθη κ. Βασίλης Γιαννίκης, κάνοντας λόγο παράλληλα  για… «φουλαρισμένα» συνεργεία θερμοϋδραυλικών, καθώς διανύουμε και μια περίοδο συντηρήσεων των παλιών λεβητών.

«ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΡΥΘΜΟΙ – «ΦΟΥΛΑΡΙΣΜΕΝΟΙ» ΟΙ ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Αναλυτικότερα ο κ. Γιαννίκης, εξήγησε ότι «όντως υπήρχε μια στασιμότητα την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα ο εργολάβος έχει μπει πιο δυναμικά και δίνονται συνεχώς νέες συνδέσεις. Υπήρχε μια στασιμότητα από την πλευρά του εργολάβου της ΔΕΔΑ για να δώσει νέες παροχές, αλλά τώρα έχει αρχίσει και κινείται με καλούς ρυθμούς. Θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή τα συνεργεία είναι σε ένα καλό ρυθμό συνδέσεων. Συνεχίζουν να γίνονται συνδέσεις, ο κόσμος ενδιαφέρεται για το αέριο, αλλά το πρόβλημα που δημιουργείται τώρα – για να είμαι ειλικρινής – είναι ότι πλέον όλα τα συνεργεία είναι πλήρη από εργασίες. Δύσκολα βρίσκεις δηλαδή συνεργείο για να ξεκινήσεις να κάνεις τώρα μια καινούρια σύνδεση. Όλοι οι θερμοϋδραυλικοί στην Ξάνθη είναι πλήρεις από εργασία, διότι είναι και η περίοδος των συντηρήσεων των παλιών λεβητών κλπ. Οπότε είναι μια περίοδος «κορεσμένη» για το επάγγελμα του υδραυλικού. Οι θερμοϋδραυλικοί είναι «φουλαρισμένοι». Δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος επαγγελματίας υδραυλικός ο οποίος δεν έχει δουλειά αυτήν την περίοδο».

 

«ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν δικαιώνεται η άποψή του για το αέριο, με δεδομένες τις τιμές και για την θέρμανση, ο κ. Γιαννίκης, απαντά:

«Παρακολουθώντας το γράφημα για τις τιμές του αερίου, η τιμή του συνεχίζει να είναι πτωτική. Δεν έχουμε βέβαια και κρύα ακόμη και θα πρέπει να λάβουμε και αυτόν τον παράγοντα υπόψη μας. Αν αρχίσουν τα κρύα και ξεκινήσει κάποια ανοδική πορεία, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Αλλά για την ώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν θα ανέβει τρομακτικά από την μια μέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι οι τιμές είναι λογικές, σε προ πολέμου επίπεδα (μιλώ για τον πόλεμο της Ουκρανίας που είχε ανεβάσει τις τιμές στα ύψη) και ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή. Για τα διαμερίσματα τουλάχιστον μέσα στην πόλη, θεωρώ ότι είναι και η μοναδική επιλογή. Ο καταναλωτής έχει να επιλέξει ή την αντλία θερμότητας ή τον λέβητα φυσικού αερίου. Η αντλία θερμότητας έχει ένα μεγαλύτερο κόστος, ενώ ο λέβητας αερίου, μικρότερο κόστος. Και λειτουργικά και το ρεύμα και το αέριο είναι σε ανταγωνιστικά επίπεδα στις τιμές τους. Δεν συζητώ για λέβητα πετρελαίου, διότι δεν είναι και νόμιμος σε διαμερίσματα, διότι θα χρειαστεί και δεξαμενή πετρελαίου. Έχει άλλα προβλήματα το πετρέλαιο σε αυτόνομα διαμερίσματα».

«ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΟΥΝ ΤΟ Φ.Α ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – «ΠΙΛΟΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ»

Κλείνοντας σε άλλη ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν θα είναι πολλοί οι Ξανθιώτες που θα ζεσταθούν στα φετινά κρύα, επωφελούμενοι το Φυσικό Αέριο, ο ίδιος απαντά:

«Αυτοί που είχαν κάνει αιτήσεις και όπου υπάρχει ενεργοποιημένο δίκτυο και πρόλαβαν να γίνουν και οι εγκαταστάσεις, νομίζω ότι θα «ευχαριστηθούν» το Φυσικό Αέριο και θα δουν και το κόστος μέσα στον Χειμώνα. Θεωρώ ότι ο φετινός θα είναι ένας Χειμώνας – «πιλότος» και για τα επόμενα χρόνια».