«Φουλαρισμένα» τα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες στην Ξάνθη

Κ. Ρίζος: «Το σύστημα δίνει τρεις μήνες για να βρεις ραντεβού – Πιο εύκολα τα διαβατήρια»

Αρκετά τηλεφωνήματα συμπολιτών μας που επιθυμούν να αντικαταστήσουν την ταυτότητά τους, με την νέα, δέχεται το τελευταίο διάστημα η «Θ». Κάποιοι εξ αυτών επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ κάποιοι άλλοι διαθέτουν τις παλαιού τύπου (άνω της δεκαπενταετίας) ταυτότητες, αλλά… δεν βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού, ούτε στην το Τ.Α της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, ούτε στα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα. Ένα γεγονός που επιβεβαίωσε και η «Θ» μετά από μια μικρή έρευνα στην σελίδα του gov.gr σε μια προσπάθεια να κλείσει το πολυπόθητο ραντεβού.

Ποια είναι η εικόνα αναφορικά με την έκδοση νέων ταυτοτήτων στην Ξάνθη σήμερα; Ποια είναι η εναλλακτική λύση για κάποιον που επείγεται να ταξιδέψει; Πόσο διαρκεί η έκδοση ενός διαβατηρίου; Πόσες – κατά μέσο όρο – νέες ταυτότητες εκδίδονται από τα αρμόδια γραφεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης ανά ημέρα;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ρίζος.

«ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ – ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ Α.Τ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πιο αναλυτικά ο ίδιος εξηγεί ότι «το σύστημα δίνει τρεις μήνες περίπου στα ραντεβού και όχι παραπάνω. Τρεις μήνες δηλαδή είναι το όριο που μπορεί να δει κανείς στην οθόνη του υπολογιστή για τα ραντεβού. Μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί όχι μόνον στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, που λειτουργεί πρωί – απόγευμα, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα (Σταυρούπολης, Εχίνου, Αβδήρων και Τοπείρου) εάν δεν βρει εδώ ελεύθερο ραντεβού. Το γραφείο ταυτοτήτων του Τ.Α Ξάνθης λειτουργεί καθημερινά από τις 7.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ (αυτό είναι το χρονικό διάστημα που δίνει το σύστημα για ραντεβού) και Σάββατο από 08:30 έως 17:30.

Τα υπόλοιπα τμήματα δουλεύουν από τις 7.00 έως τις 15.00 πλην Τετάρτης που λειτουργούν από 14:00 έως τις 20.30 και το πρωί του Σαββάτου από τις 8.30 έως τις 13.00. Οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και το site «astynomia.gr» για να ενημερωθούν για τα ακριβή ωράρια λειτουργίας. Ο αριθμός των ταυτοτήτων είναι ανάλογα με τα ραντεβού. Τα ραντεβού είναι κλεισμένα και ο αριθμός ανέρχεται περίπου σε 10-15 (ανάλογα με το ωράριο). Το πρωί δηλαδή θα βγάλουν περί τις 12-15 ταυτότητες, ανάλογα με το πόσα έχουν κλειστεί. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες. Εάν κάποιος δεν έχει άμεση ανάγκη, δηλαδή η ταυτότητά του είναι κάτω από 15 έτη, το δελτίο δεν έχει εμφανείς φθορές και δεν απαιτείται να ταξιδέψει άμεσα στο εξωτερικό ή δεν έχει αλλάξει και δεν έχει λατινικούς χαρακτήρες το δελτίο, δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί, ώστε να υπάρχουν και ελεύθερα ραντεβού για αυτούς που έχουν πιο άμεση ανάγκη».

«ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το τι γίνεται με τις παλιές ταυτότητες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Τουρκία (κυρίως) δυσανασχετούν στην επίδειξη του φυσικού έγγραφου αλλά και αναφορικά με το τι γίνεται με τα διαβατήρια, ο κ. Ρίζος απαντά:

«Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει προλάβει να εκδώσει την νέα ταυτότητα, μπορεί να ταξιδέψει με διαβατήριο. Για τα διαβατήρια δεν υπάρχει ραντεβού αυτήν την στιγμή. Είναι με αναμονή. Έρχεται δηλαδή ο πολίτης και είτε εκδίδει νέο είτε ανανεώνει το παλιό διαβατήριο. Το ωράριο λειτουργίας για τα διαβατήρια είναι ίδιο με το ωράριο λειτουργίας ταυτοτήτων (όλες τις ημέρες, το πρωί πλην Τετάρτης που λειτουργούν το απόγευμα) και αυτά εκδίδονται μόνο στην έδρα της Δ.Α Ξάνθης. Γενικά η διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων κυλά ομαλά. Δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα και βέβαια για κάποιον που έχει μια μεγάλη ανάγκη (όπως η περίπτωση απώλειας ή σοβαρό θέμα υγείας) εξυπηρετείται πλέον ραντεβού, απλά θα πρέπει να αποδεικνύεται.

Αναφορικά με την Βουλγαρία, δέχεται το Ελληνικό Δελτίο Ταυτότητας. Στην Τουρκία, εάν δυσανασχετούν, υπάρχει και το διαβατήριο. Το Δελτίο Ταυτότητας ισχύει όταν είναι κάτω από 15 έτη. Δυσανασχετούν σε αυτά που έχουν πάνω από 15 έτη ή έχουν μεγάλη φθορά και άρα είναι δυσδιάκριτοι οι χαρακτήρες. Να επισημάνουμε επίσης ότι πρώτο ταξιδιωτικό έγγραφο είναι το διαβατήριο. Το δεύτερο είναι η ταυτότητα και στις χώρες που γίνεται δεκτή. Η διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου είναι σύντομη, απλώς υπάρχει μια περίοδος αναμονής 4-5 ημερών, όπως και για τις νέες ταυτότητες επειδή εκδίδονται από την Κεντρική Υπηρεσία που βρίσκεται στην Αθήνα, επειδή πρόκειται για έντυπο ασφαλείας. Πάντως δεν απαγορεύεται να ταξιδέψει κάποιος με την ισχύουσα ταυτότητα – δεν έχει λήξει – απλώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πόσα έτη την κατέχει».